EAST MAG
smartwatch

Smartwatch – hodinky, ktoré potrebujeme?

Trend smart hodiniek sa v posledných pár rokoch prejavil naplno nielen u ľudí, ktorí preferujú aktívny životný štýl. Už dávno neplatí, že hodinky na ruke vám musia ukazovať len čas – ukážu vám upozornenia, pripomienky, zmerajú vám tlak. 

Benefitom smartwatch je aj dizajnová rozmanitosť – široká škála modelov, ktoré sa hodia na každodenne nosenie aj k formálnemu looku, aj na športovanie. 

REKLAMA

Prostredníctvom platformy medializuj.sk sme oslovili používateľov smart hodiniek. Položili sme im otázky týkajúce sa prvotných skúseností s hodinkami aj všestranným využitím tejto technológie

Počiatočné zvykanie si

Premýšľate nad využívaním smartwatch aj vy? Myslite na to, že prvotné dni môžu byť trochu obtiažne. „Hodinky využívam asi 3 roky a keďže som nezvykol nosiť pred nimi hodinky, tak začiatky neboli jednoduché. Chvíľu mi to vadilo, ale benefity prevýšili menší diskomfort. V lete ma hnevá akurát nerovnomerne opálená ruka 🙂 ,” priznal Martin Boržík, právnik, ktorý využíva momentálne Galaxy Watch

Dĺžka zvykania je však pomerne krátka: „Som čerstvý používateľ, hodinky mám pár mesiacov. Zvykala som si pár dní a dnes už neviem, že ich mám na ruke. Zo začiatku ma trochu otlačili, kým som našla správnu tesnosť náramku a stále si ich ešte na noc skladám. To je jedna z vecí, ktoré chcem prekonať,” dopĺňa Ivana Mikuličková, marketérka, ktorá využíva Apple Watch 5.

Ak však máte vzťah k smart technológiám, zvykať si na smartwatch nebude ťažké. „Hodinky som spočiatku kupoval pre developerské účely v čase, keď začal narastať záujem o vývoj rôznych aplikácií pre smartwatch zariadenia. Po prvých týždňoch som si ich však obľúbil a začal som ich používať viac pre seba. Človek sa ale musí naučiť, že hodinky je potrebné nabíjať a nájsť si k tomu systém – aby sa mu nestalo, že si ich ráno vezme a už po desiatej hodine mu nezobrazia ani čas,” vysvetľuje Nikolas Balog, softvérový inžinier, ktorý smartwatch používa od roku 2017.

Každodenné využitie

Široké spektrum využitia smart hodiniek závisí od modelu a miery investície, ktorú ste ochotný dať. Od základných hodiniek, ktoré slúžia len na merania športových výkonov, až po hodinky, ktoré vám nahradia smartfón.

Hlavný dôvod, prečo som k kúpe pristúpil, boli notifikácie z telefónu. Či už som šoféroval alebo iba kráčal, bez vyberania telefónu som zistil, či je hovor alebo mail súrny. Dodnes je to hlavný dôvod, prečo vlastním tento typ hodiniek,” priznáva Martin Boržík.

Udržiavajú focus

Odkedy ich mám, nemusím nosiť telefón tak aktívne pri sebe – zvyčajne ostáva v taške alebo nabíjačke mimo môjho zorného poľa. Keď príde notifikácia, pozriem si ju na hodinkách a nemusím prerušiť svoju prácu. Keď som mal telefón pri sebe a prišla notifikácia, skončil som pri prezeraní všetkých notifikácií a 10-minútovom instagramovom scrolle. Hodinky mi pomáhajú udržiavať focus a netrieštiť pozornosť,” hodnotí Marek Varga, web expert, ktorý hodinky využíva neustále od roku 2014. 

Ja používam hodinky takmer na všetko, čo ponúkajú. Najčastejšie ich používam pri športovaní – bicyklujem, snowboardujem, hrávam amatérsky hokej alebo idem na túru a pre všetky tieto aktivity nájdem v hodinkách program, ktorý sleduje dôležité dáta. Samozrejme ich používam aj na pripomínanie pracovných stretnutí a kontrolovanie upozornení. Pri šoférovaní si hlasovým ovladáním prepnem skladbu alebo pridám pripomienku bez toho, aby som musel sklopiť zrak z cesty. Myslím si, že smartwatch týmto zachránia ešte veľa životov na cestách,” opisuje Nikolas Balog.

smartwatch

Aký majú prínos?

Jednou z otázok, ktoré sme používateľom smart hodiniek položili, bolo aj zhodnotenie toho, či sa kvalita ich života vďaka smartwatch nejako zlepšila. 

Právnik Martin Boržík vidí efektívne využitie smart hodiniek najmä počas pracovných dní. „Prínosom je komfortnejšia elektronická komunikácia, splnilo to moje očakávania. Zaujímavé, že som wearable zariadeniu nepodľahol úplne – nosím ich najmä počas pracovných dní na pracovné účely, niekedy na turistiku na počítanie krokov, prevýšenia atď. V bežné víkendy odpočívajú na pracovnom stole :).” 

Komfortnejšiu komunikáciu potvrdzuje aj Tomáš Kosák, daňový poradca, ktorý hodinky využíva približne rok a pol: „Kvalitu mi smart hodinky priniesli v urýchlení a uľahčení odpovedania na správy, jednoduchšom telefonovaní aj možnosťou nadiktovať správu počas šoférovania, akurát je potrebné vravieť zrozumiteľne, aby hodinky nepísali nezmysly.” 

Podľa web experta Mareka Vargu sú hodinky skvelým varianto, ako byť online: „Umožňujú odpútať sa od telefónu, ale zároveň ostať dostupný. S hodinkami môžete ísť na 2 hodiny do bazénu alebo sauny bez stresu, lebo ak sa niečo stane, kolegovia vás vždy vedia kontaktovať. Zároveň je na nezaplatenie ranný alarm – budí vás v najvhodnejšej chvíli podľa REM fázy spánku) a rovnako dôležité sú zdravotné indikátory, ktoré pomáhajú pri cvičení a manažovaní svojho fitness života a detekcii zdravotných problémov – oura ring dokáže upozorniť na blížiacu sa chrípku a jeden deň strávený oddychom s vitamínmi je lepší ako týždeň s chrípkou.”

Prínos vidím v dátach – všetky aktivity, ktoré vykonávam, vytvárajú nejaké dáta, napríklad o srdcovej činnosti, ktoré sa dajú interpretovať rôznymi spôsobmi. Používateľ si vie pozrieť, ako sa mení jeho životný štýl. Už teraz existujú rôzne zaujímavé interpretácie týchto dát a niektoré sa používajú na výskum a následne prevenciu chorôb. Najnovšie hodinky vedia upozorniť na fibriláciu predsiení alebo privolať lekársku pomoc pri páde, alebo havárii,” hodnotí zas smartwatch z pohľadu softvérového vývojára Nikolas Balog.

Model hodiniek, ktorý nosím je uznanou zdravotníckou pomôckou – zmerajú mi tepovú frekvenciu, urobia EKG či upozornia, ak sa nachádzam v príliš veľkom hluku. V dnešnej dobe má veľa ľudí sedavé zamestnanie ako ja a je podľa mňa dobré mať prehľad v tom, či sa človek dostatočne hýbe. Verím, že v budúcnosti budú funkcie ako meranie tlaku či krvného cukru bežnou súčasťou smartwatch a pomôžu zlepšiť zdravie ľudí,” približuje Ivana Mikuličková.

Cenová dostupnosť ich ešte zatraktívni

Trackovanie životného štýlu a kontrola nášho zdravotného stavu sú faktormi, vďaka ktorým sa dá predpovedať ďalší nárast používateľov smart hodiniek. 

Myslím, že do budúcna budú tieto hodinky ešte viac cenovo dostupné a v ten moment budú súčasťou väčšiny populácie, ako je tomu teraz pri smartfónoch. Dáta, ktoré zbierajú sa budú dať rôzne použiť, či už lekárom alebo umelou inteligenciou na prevenciu ochorení. Je možné, že pri návšteve lekára budete vedieť tieto dáta posunúť lekárovi a on bude vedieť lepšie diagnostikovať váš problém na základe zmien, ktoré sa vo vašom tele dejú. Je potrebné však povedať, že každá technológia si so sebou nesie aj druhú stranu mince. A pri takýchto inteligentných hodinkách je dôležitou otázkou bezpečnosť a súkromie. Informácie, ktoré hodinky zbierajú sú dosť osobné a zaznamenávajú o vás toho naozaj dosť. Takže pri výbere určite odporúčam nevyberať si smartwatch len na základe funkcionalít a ceny, ale taktiež aj podľa výrobcu a jeho politike k spracovaniu vašich dát,” uzavrel Nikolas Balog. 

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1