EAST MAG
daniel giebel

Z Košíc odchádza jeden z najväčších fanúšikov mesta

Metropola východu je slovenským IT Valley, v ktorom sídli zahraničné aj domáce spoločnosti. Práca v IT ponúka príležitosť zmeny – z pozície na pozíciu, z krajiny do krajiny. Pre životnú zmenu sa v roku 2015 rozhodol aj Daniel Giebel.

Pracoval v rodnom Nemecku, Kanade, Švédsku a po pôsobení v Londýne prišiel do Košíc na pozíciu generálneho riaditeľa viesť najväčšiu IT firmu v regióne.

Najmladší CEO

S Danielom prišiel do spoločnosti nový vietor. Bol naším najmladším CEO, čo sa prejavovalo hneď od začiatku – mal blízko k zamestnancom, bol plný energie a kreatívnych nápadov, zároveň sa správal uvoľnene a neformálne – do práce napríklad jazdil výlučne na bicykli,” spomína Juraj Girman, viceprezident Telekom IT v T-Systems Slovakia.

Pre Daniela a jeho rodinku bol presun do Košíc veľká zmena. Po 5 rokoch vedenia T-Systems Slovakia a fungovania na Slovensku prišiel opäť čas na zmenu – na prekvapenie mnohých odchádza Daniel Giebel z mesta, o ktorom hovoril ako o „good place to live”.

Daniel sa stal lokálpatriotom a pravidelne sa angažoval v dôležitých témach pre košický región. Jeho aktivity boli o to vzácnejšie, že nie je Slovákom, no dokázal si našu krajinu obľúbiť natoľko, že sa stal ambasádorom nášho mesta, regiónu či krajiny,“ približuje výnimočnosť Danielovho vzťahu k Slovensku Juraj Probala, vedúci komunikácie a PR.

daniel giebel

Rozhodovanie o tom, či odísť, pre mňa bolo naozaj ťažké. Košice boli pre mňa a moju rodinu domovom, Slovensko považujem za dobré miesto na život. Začínal som však cítiť, že je čas na zmenu v kariére. Pritom Košice boli pre mňa veľkým životným úspechom v tom zmysle, že sa nám vôbec ako rodine podarilo presťahovať sem a fungovať tu bez zvyšku rodiny. Vo veľkej miere nám to uľahčilo práve mesto – infraštruktúrou, dobrými škôlkami a ľuďmi,” tvrdí Daniel Giebel.

Do centra pozornosti dostal zákazníka

Z východu Slovenska odchádza doposiaľ najmladší CEO T-Systems Slovakia do holandského mesta Hayek, odkiaľ bude zodpovedať za spoločnosť Shell, jedného z najväčších klientov koncernu Deutsche Telekom. „Ponúkaná pozícia ma presvedčila aj preto, lebo si vyžaduje užšiu spoluprácu priamo s klientom, ktorá mi v Košiciach na pozícii výkonného riaditeľa začínala pomaličky chýbať.

Daniel Giebel do Košíc priniesol zmenu. V Londýne predtým zastával pozíciu viceprezidenta služieb zákazníkom a práve implementácia zákazníckej orientácie pri vývoji produktov či služieb v T-Systems Slovakia je tým, na čo je Daniel pri svojom odchode hrdý.

Aj keď sme proces transformácie ešte stále prebieha, z mojich rozhovorov s ľuďmi som nadšený, pretože vidím, že chápu dôležitosť zákazníka v centre vývoja. Bolo to intenzívne obdobie, pretože to bol čas, kedy sme sa ľuďom snažili vysvetliť pre nich niečo nové a povedať im, aby riešili biznis inak ako doposiaľ. Bola to ťažká práca, ktorá si vyžadovala dôveru. Zákaznícka orientácia je navyše veľmi dôležitá a potrebná do budúcna pre spoločnosť, ak chce vyvíjať produkty.”

Daniel bol vždy priamy. Akonáhle som si zvykol na jeho anglicko-nemecký humor, spolupráca išla o to ľahšie,” spomína Tomáš Matula, Head of Department. Juraj Probala dodáva: „Daniel miluje prácu s ľuďmi a svojím prozákazníckym prístupom sa snažil inšpirovať svoje okolie k mysleniu ,out of box‘, ktoré viedlo k inovatívnym riešeniam.“

Dvakrát zamestnávateľom roka

Stálym problémom v Košiciach a na Slovensku je nedostatok ľudského kapitálu pre IT sektor. „Urobili by sme viac práce, ktorú máme a chceme robiť, ak by sme mali viac zručných a špecializovaných ľudí. Tento problém sa však dá zmeniť spoločne – ponúkať kvalitné pracovné miesta, zatraktívniť región, ponúkať príležitosti pre kultúrne aj športové vyžitie, dobrá infraštruktúra, vzdelávacie inštitúcie pre deti, keďže IT z veľkej časti zamestnáva mladých ľudí.”

daniel giebel
Daniel s absolventmi duálneho vzdelávania.

T-Systems Slovakia v rámci rozvíjania regiónu podporuje vzdelávanie na stredných aj vysokých školách. Vďaka spoločnosti vznikli špecializované priestory na SOŠ Ostrovského aj na pôde Technickej univerzity v Košiciach, spoločnosť navyše od roku 2013 ponúka duálne vzdelávanie pre absolventov stredných škôl v kooperácii so SPŠ elektrotechnickou.

Počas 5 rokov Danielovho vedenia bola najväčšia IT firma na východe Slovenska dvakrát ocenená v ankete Zamestnávateľ roka za kategóriu IT a telekomunikácie – v roku 2016 a 2018 vyhrala 1. miesto. Z éry Danielovho pôsobenia v Košiciach vznikol aj Innovlab – startupové centrum, ktoré získalo prvý úspech so startupom FaceRehab. Týmto inovatívnym zámerom predchádzal startup Sám v múzeu, ktorý získal aj ocenenie Via Bona.

Chýbať budú ľudia

Myslím, že T-Systems nechávam v dobrej kondícii, firma je pozitívne naladená a ide dobrým smerom. Aj keď nemôžeme byť úplne pripravení na zmeny, ktoré prinesie budúcnosť, myslím, že zlepšujeme a reagujeme na to, čo doba prináša,” hodnotí Daniel.

Aj keď bola práca ťažká, bola to aj zábava, pretože tu je skvelý tím ľudí. Na Košice budem spomínať ako na priateľské otvorené a pohostinné prostredie, kde sme si s rodinou vážili možnosti – prírodu, turistiku, lyžovanie. V Holandsku mi určite budú chýbať ľudia a hory – najvyššia nadmorská výška je tam polovicou Jahodnej. Navyše sa nám v Košiciach narodilo tretie dieťa, čiže spomienky nám ostanú.”

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1