EAST MAG
necakaj v rade

Ako sa nezdržiavať pri nákupoch? Jednoducho – Nečakaj v rade

Aj keď sa opatrenia súvisiace s pandémiou uvoľňujú, stále je dôležité dávať si na seba pozor, správať sa zodpovedne a keď sa dá, vyhýbať sa väčšiemu počtu ľudí. Práve so zvýšeným výskytom ľudí na jednom mieste vie pomôcť portugalská aplikácia, ktorá sa dostala aj na Slovensko – Nečakaj v rade.

Úlohou aplikácie je uľahčiť užívateľom nákupy či zabezpečenie iných potrebných úkonov mimo domova tak, aby sa vyhli čakaniu v dlhých radoch. Jej fungovanie však závisí od samotných užívateľov a ich aktivít – každý užívateľ Nečakaj v rade totiž môže zaznamenať aktuálny stav z obchodu či miesta, kde sa nachádza a tak informovať o obsadenosti ďalších.  

REKLAMA

Nečakaj v rade je oficiálnou iniciatívou hnutia tech4covid19.

Z Portugalska na Slovensko 

Nápad na vytvorenie Nečakaj v rade vznikol v dôsledku aktuálnej situácie. Nariadenia vlády o bezpečnej vzdialenosti občanov na verejných priestranstvách začali negatívne ovplyvňovať priebeh našich nákupov a spomaľovať ich. Ľudia boli vystavení riziku nakazenia v dlhých radoch pred supermarketmi a ďalšími prevádzkami. Naskytol sa teda priestor na vytvorenie pomoci v tomto smere a keďže sa v poslednom čase začali kopiť rôzne nápady a formy pomoci, vytvorili sme jednu aj my,” vysvetľuje Katarína Miklošová, ktorá tiež stojí za touto aplikáciou. 

Primárne sa aplikácia Nečakaj v rade vytvorila pre potreby Portugalska, kde bola situácia s pandémiou jedna z najkritickejších. Katka sa k projektu aplikácia dostala prostredníctvom svojho priateľa z Portugalska. Aplikácii sa venovala na báze dobrovoľníctva popri práci v T-Systems Slovakia.

Po Portugalsku sa aplikácia implementovala aj pre Španielsko. Ja som mala intenzívny kontakt s pracovnou skupinou, ktorá sa podieľala na vytvorení celej aplikácie, a teda sme sa veľmi rýchlo dohodli, že aplikáciu prinesieme aj na Slovensko.”

Vývoj celej aplikácie trval niekoľko týždňov, okrem hnutia tech4covid19 sa na jej vývoji podieľalo viacero dobrovoľníkov, základ tvorilo niekoľko developerov pre mobilné operačné systémy a webové platformy a marketingová časť spolu s grafikou.

Funguje aktivitou užívateľov  

Keďže cieľom aplikácie je zjednodušiť verejnosti fungovanie pri nákupoch či občianskych povinnostiach, zameriava sa na monitorovanie ľudí v predajniach. Zber aktuálnych dát a informácií pritom v aplikácii vykonávajú jej užívatelia, ktorí informujú o obsadenosti miesta, kde sa práve nachádzajú. Bez aktivity užívateľov sa aplikácia využíva ťažšie, keďže pracuje s aktuálnymi údajmi práve od nich.

Aplikácia pre svoje správne fungovanie vyžaduje prístup k polohe mobilného telefónu v čase používania, no žiadne dáta nie sú uchovávané, dokonca sa do aplikácie nemusíte ani registrovať. Jej fungovanie je však založené na dátach od ľudí, obsadenosť istého obchodu sa ukáže, až keď ju niekto nahlási. Ak bude aplikáciu používať viac ľudí, bude obsahovať viac presnejších a aktuálnych dát.

Užívateľ vidí na mape obchody spolu s údajom obsadenosti. Do aplikácie sa vie pridať akýkoľvek obchod, ktorý si nastaví úroveň obsadenosti podľa oficiálnych záznamov.  

V budúcnosti aj monitorovanie pláží

Záujem o aplikáciu na Slovensku je zatiaľ podstatne menší, ako napríklad v Portugalsku. K spusteniu v Portugalsku však došlo o mesiac skôr. Snažíme sa apku dostať do povedomia ľudí a motivovať ich k používaniu. Ak ju totiž budú využívať dostatočne často, budeme mať  jednoduchší prístup k najaktuálnejším informáciám o zdržaní a naše nákupy budú omnoho rýchlejšie, bezpečnejšie a efektívnejšie,” vyzýva Katarína Miklošová.

Na základe aktuálnych informácií z aplikácie sa vie užívateľ rozhodnúť, či si pôjde vystáť rad do potravín, alebo svoj nákup realizuje neskôr. Týmto spôsobom eliminuje nielen možné riziko nakazenia sa vo väčšej spoločnosti ľudí, ale šetrí aj svoj čas. 

Podľa slov Kataríny je aplikácia plne funkčná a využívateľná, stále však na nej tím pracuje. „Aplikácia bola primárne vytvorená v časoch koronakrízy, no jej funkcie budeme vedieť využiť aj v budúcnosti, keďže sa stále stretávame s kritickými časmi v supermarketoch, najmä v poobedňajších hodinách. V portugalskej verzii aplikácie sa napríklad plánuje implementácia monitorovania pláží počas letnej sezóny, keďže aj tam budú určité reštrikcie a teda aplikácia bude v tomto prípade taktiež užitočná,” dodáva na záver. 

Aplikácia je zdarma dostupná a plne funkčná pre oba operačné systémy – stiahnuť, používať ju a tým ju aj vylepšovať môžete aj vy. 

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1