EAST MAG
triedenie satnika

Kam s vytriedeným oblečením?

Generálne upratovanie v domácnosti sa občas – aspoň raz-dvakrát ročne, zíde každému. Možno ste stihli triediť veci v rámci karantény popri home office, alebo ste sa do tejto činnosti pustili ešte predtým. Myslíme, že každý z nás vie, aké množstvo pre nás nepotrebných vecí dokážeme doma nájsť. Možno to je len jedna igelitka šiat, možno 3 prepchaté vrecia. Základná otázka je však vždy rovnaká: Kam s vytriedeným oblečením?

Chrániť naše životné prostredie vieme aj tak, že nebudeme bezhlavo vyhadzovať do smetí veci, ktoré síce pre nás už nemajú hodnotu či úžitok, no sú stále použiteľné. Lepšie než vyhodiť všetko do kontajnera je nájsť vytriedenému oblečeniu ďalší úžitok v jeho recyklácii.

REKLAMA

Vytriedené veci totiž viete posunúť rôznym organizáciám, ktoré im nájdu využitie alebo ich môžete posunúť ďalej a zarobiť na tom.

Pre zodpovedanie otázky Kam s vytriedeným oblečením sme si pripravili pár tipov pre inšpiráciu.

Pre ľudí

Svoje oblečenie môžete posunúť ďalej ľuďom, ktorým sa zíde. Zbierky potrebného oblečenia pravidelne organizujú rôzne neziskové spoločnosti, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. Ak sa vám nechce čakať na nejakú zbierku, oslovte priamo organizáciu vo vašom meste. Samozrejme, myslite pri oslovovaní na typ vytriedeného oblečenia. Ak máte predovšetkým detské veci a veci pre mladšie ženy, neponúkajte ich organizáciám, ktoré pracujú so staršími ľuďmi.

Ďalším príkladom, ako pomôcť oblečením iným ľuďom, môže byť aj Charity shop alebo koncept second-handu Nosené. Zachovalé a nositeľné veci môžete venovať týmto obchodom, ktoré ich predávajú a zisky venujú ľuďom v núdzi.

Pre zvieratká

Ak chcete svojím vytriedeným oblečením pomôcť zvieratkám, máte tú možnosť. V Košiciach sa napríklad pravidelne organizuje Blšák pre labky, na ktorom ľudia predávajú svoje veci s tým, že zarobený výťažok venujú občiansky združeniam Psy ulice a Srdce pre mačky. Na tento blšák môžete priniesť aj ďalšie vytriedené veci, ktoré nepotrebujete, ani zďaleka sa neobmedzuje len na oblečenie.

Organizáciám, ktoré sa starajú o zvieratká bez domova, viete krásne pomôcť aj s vecami, ktoré by ste už najskôr vyhodili – vyťahané posteľné plachty, deravé obliečky, nenositeľné bundy – to všetko vedia v útulkoch využiť.

Pre seba

Ak máte čas a priestor, môžete svoje vytriedené oblečenie aj predávať – možností je v dnešnej dobe internetu veľa – či už na bazárových stránkach, alebo priamo na Facebooku. Ako ďalšia možnosť je ešte aj zúčastniť sa SWAP-u oblečenia – ide o event, na ktorom sa oblečenie vymieňa za iné.

Samozrejme, ak sa rozhodnete ísť s vytriedeným oblečením na trh, musíte tomu venovať istý čas – oblečenie správne odfotiť, pridať všetky potrebné popisy a byť pripravený a ochotný odpovedať na rôzne správy, otázky a požiadavky.

Pre šikovné ruky

Ak vám je niektoré kúsky ľúto vyhadozvať, pretože sú napríklad z peknej látky, no pôvodná vec už u vás v šatníku naozaj nemá čo robiť, skúste kreatívne vymyslieť, ako inak viete látku využiť. Na internete nájdete množstvo stránok a videí, ktoré sa venujú tzv. upcyklácii – vďaka ktorej viete starým veciam vdýchnuť nový originálny rozmer.

Áno, táto možnosť sa asi nebude páčiť úplne všetkým – najmä ak nemáte skúsenosti so šitím. No takto môžete zabiť dve muchy jednou ranou – naučiť sa niečo nové a zo šiat, do ktorých sa už nezmestíte, si urobiť plátenú tašku či blúzku, ktorú ešte využijete.

Máte vlastné tipy, kam s vytriedeným oblečením? Dajte nám aj ostatným ľuďom vedieť 🙂

Na záver nám už len ostáva povedať, že triedením šatníka viete pomôcť ľuďom a organizáciám okolo seba vecami, ktoré už neptorebujete, ale zároveň si vďaka upratovaniu sprehľadníte svoj šatník a to, čo v ňom máte.

satnik

Pridajte komentár