EAST MAG
home office

MicroPython z pohodlia domu

Základy programovania v MicroPythone prinášajú nové tutoriály občianskeho združenia Aj Ty v IT, ktoré sú odteraz dostupné online.

Štyri e-learningové videá vznikli v rámci projektu Akadémie programovania v spolupráci s Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na Slovensku a Učíme s hardvérom. Hoci primárne sú určené ako podporný materiál pre vyškolených pedagógov, môžu ich rovnako dobre využiť  bezplatne aj nadšenci programovania micro:bitov z radov širšej verejnosti.

REKLAMA

Rôzne možnosti využitia

Tutoriály MicroPythonu nadväzujú na sériu video tutoriálov programovania BBC micro:bitu v prostredí Make Code, ktoré pripravilo Aj Ty v IT v roku 2018. Nové videá sú určené všetkým, ktorým už možnosti tzv. blokového programovania nepostačujú a radi by sa posunuli o úroveň vyššie. MicroPython je pritom upravenou verziou obľúbeného programovacieho jazyka Python3 a na programovanie používa MU editor. Tematicky videá pokrývajú rôzne možnosti využitia MicroPythonu – od základných funkcií a práce s MU editorom cez  programovanie hudby až po grafické možnosti.

1. Digitálna menovka

2. Programovanie animácií

3. Programovanie hudby

4. Elektronické zvieratko

  Staršie tutoriály programovanie micro:bitu sú dostupné na tomto linku.

Aj Ty v IT

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom tiež mottom „Technology has no gender“, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Za necelých deväť rokov činnosti prešlo jeho workshopmi, kurzami a akadémia takmer 25 tisíc dievčat a žien vo viac ako 30 slovenských mestách. V roku 2020 združenie získalo nomináciu na prestížnu cenu UNESCO Prize for Girls’ and Women’s Education.

Pridajte komentár