EAST MAG

Prečo padajú weby?

V súvislosti s aktuálnou celospoločenskou témou, ktorou je koronavírus COVID-19 a jeho šírenie, sa v utorok 10. marca 2020 podarilo znefunkčniť stránku Ministertva zdravotníctva SR.

Aj vám sa možno na Facebooku objavil príspevok, ktorý obsahoval preklik práve na web rezortu zdravotníctva s bližšími informáciami o koronavíruse a prevenčnými opatreniami. Odkazoval však na nefungujúcu stránku.

REKLAMA

Vo všeobecnosti, webové stránky padajú, ak sú vyčerpané dostupné zdroje servera. Prichádzajú nové a nové požiadavky, ktoré už server nie je schopný spracovať. To sa väčšinou prejaví zobrazením chyby načítania. V prípade webu MZ odhadujem raketový nárasť týchto požiadaviek, na ktoré ich infraštruktúra pravdepodobne nebola pripravená. Dokazuje to množstvo článkov, ktoré na nich odkazovali aj samotné Google Trends,” vysvetľuje Karol Vörös, product manager z Websupportu.

Dá sa tomu predísť

Môže si správca webu vopred poistiť stabilitu stránky, ak očakávate zvýšený počet návštev? Ako?

Podľa Karola Vörösa to závisí od typu hostingu. „Pri podobných situáciách, resp. ich príprave, je vhodné mať dedikované prostriedky – napr. virtuálny server alebo sadu takýchto serverov. Na zdieľanom hostingu veľa možností nemáte – váš web dostane k dispozícii iba toľko prostriedkov, aby to nemalo negatívny dopad na prevádzku ostatných webov. Pri vlastnom serveri by som analyzoval ,bežný‘ chod. Ak zistím, že server využíva napr. na 30 % výpočtového výkonu, viem že mám priestor na 3-krát väčšie nároky. V praxi je vždy podobná rezerva odporúčaná. V zásade tak stačí navýšiť (kúpiť) zdroje: CPU a RAM. Alebo zapojiť viac serverov, medzi ktoré sa záťaž rozloží. Na to sa hodí cloudová infraštruktúra.”

Pri padnutí webu sa oplatí aj kontrola security protokolov, pretože extrémne zvýšený dopyt môže byť vyhodnotený ako útok na server (DDOS) a zablokovaný.

Najmä, ak by išlo o traffic z netradičných oblastí. Na samotnom webe sa dajú tak isto urobiť opatrenia, napríklad dobre nastaviť cachovanie obsahu. V takýchto situáciách je dobré mať čo najoptimalizovanejšiu stránku – napr. 1 veľký obrázok pri 1 000 návštevách nemusí byť problém. Ak to narastie krát 100, môže to zohrať úlohu.”

Aj vy sa pri probléme s načítaním stránky často uchýlite k neustálemu refreshovaniu? Má to presne opačný efekt, ako by ste chceli. „Obnova stránky nepomáha, práve naopak. Pre server je to len ďalšia požiadavka, ktorú nedokáže spracovať,” vysvetľuje Karol Vörös.

Odhliadnuc od najdôležitejšieho – ľudského zdravia – je aj tento výpadok príkladom významu informatizácie na úrovni štátu v čo najvyššej možnej kvalite.




Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár