EAST MAG

Ako vyzerá domáca karanténa?

Proti šíreniu koronavírusu COVID-19 spustili štát, samosprávy aj dotknuté mestá prísnejšie preventívne opatrenia. Uzavreté sú vzdelávacie inštitúcie, bary, wellness centrá. Tri medzinárodné letiská sú uzavreté a obmedzená je aj verejná doprava. Čoraz vyšší počet spoločností a inštitúcií dáva svojim zamestnancom možnosť ostať a pracovať z domu pre zníženie možného šírenia nákazy.

K dobrovoľnej izolácii sa uchyľuje čoraz viac ľudí. Nielen ohrozené skupiny ľudí – seniori, tehotné ženy a matky s malými deťmi. Doma ostávajú aj zamestnanci rôznych firiem – ide o spoločensky zodpovedný postoj.

REKLAMA

Povinná karanténa

Ústredný krízový štáb SR nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých, ktorí majú cestovateľskú anamnézu. Každý, kto sa vrátil zo zahraničia, musí dodržať karanténu. V prípade neposlúchnutia je sankcia vo výške 1 659 eur.

#ostavamdoma

K domácej izolácii vyzýva veľké množstvo influencerov na sociálnych sieťach, začal sa používať hashtag #ostanemdoma aj rám na profilovú fotku s podobným znením.

View this post on Instagram

Už včera sme sa rozhodli pre homeoffice pre našu firmičku. Pracuje tam môj muž a dvaja naši zamestnanci. Ja mám homeoffice aj bez korony. . . Sú to veľmi zmiešané pocity…asi to máte všetci, čo podnikáte a nemáte pravidelný príjem..ale pocit z toho, že sme rozhodli nezgrupovať, aj keď nás je málo, je dobrý. . . Ak si náhodou u nás objednáte tričká, či kryty, či čokoľvek, nebudú vám doručené tak expresne, ako ste zvyknutí, za čo samozrejme ospravedlňujeme. Vopred samozrejme ďakujeme každému, kto si aj v tejto dobe niečo u nás kúpi, lebo naša firmička je samozrejme živá z vás. Aby som bola úprimná, našej domácnosti ešte firmička neprináša peňáz…ale to je teraz úplne jedno. Veľmi si prajem, aby bolo zase všetko v poriadku a uvedomíme si, aké je fantastické behať po ihriskách a objímať sa so všetkými obľúbencami. . Najdôležitejšie je, aby sme boli zdraví. Držte sa. Buďte, prosím, opatrní, a skúste aj ďalších inšpirovať #ostanemdoma Je šialené, koľko ignorantov stále žije okolo nás…nechce sa mi veriť. ??‍♀️

A post shared by kristina tormova (@kristina.tormova) on

Čo vlastne znamená domáca izolácia? Vonku chodiť môžete – zabehať si, vyvenčiť psa alebo sa prejsť po prírode – no základom je vyhýbať sa akýmkoľvek osobným kontaktom s inými ľuďmi. Ak sa už s niekým stretnete, snažte sa obmedziť spoločne strávený čas.

Pre domácu izoláciu si zabezpečte adekvétne množstvo potravín, ktoré reálne spotrebujete. Našťastie, funguje aj donáška nákupov a jedál, preto nie je až taký problém sa zabezpečiť. Dodržiava sa však platba kartou a donáška je bez dotykov – objednávku vám nechajú pred dverami.

Nútený home office je stále právplatnou pracovnou dobou, preto si doma vytvorte pracovný priestor, v ktorom budete vedieť pracovať nerušene. Každú komunikáciu viete vyriešiť aj z domova – telefonátom, mailom či videokonferenciou. Mnohí si možno uvedomíme, že fyzické bytie priamo vo firme naozaj nie je nevyhnutné pre spĺňanie pracovných taskov.

Čo robiť?

Ak hľadáte pozitívum domácej izolácie, netreba chodiť ďaleko. Človek vďaka tomu, že strávi viac času doma, spomalí. Žiadne naháňanie sa zo stretnutia na stretnutie, rýchly obed pomedzi prácu, nestíhačky do fitka či na nákup a hľadanie času na pivo s priateľmi.

Možno nájdete svoj kľud práve v tomto preventívnom spomalení. A čo je ešte lepšie, budete mať čas na veci, na ktoré čas nikdy nebol.

Sebarozvoj a vzdelávanie

Konečne si môžete sadnúť na zadok a preštudovať veci, ktoré vedia človeka posunúť vpred, len na ne nebol čas. Online kurzov nájdete mnoho, napríklad IT Academy sprístupnila 40 akreditovaných kurzov pre všetkých.

Knihy, seriály, filmy

Rovnako môžete dobehnúť zameškané a nevidené filmy – napríklad oscarové – a pustiť si seriály, ktoré vám už dávno odporúčali ochotní známi.

Ak ste prečítali všetky knihy, ktoré máte doma, stále si môžete kúpiť nové e-booky bez toho, aby ste vôbec museli opustiť domov.

Zveľadovanie domova

Tieto aktivity najčastejšie odkladáme. Možno máte doma už dlho kúpenú novú policu či skriňu – môžete ju zmontovať. Svoju pozornosť môžete venovať aj kvetom v kvetináčoch – pohnojiť ich, presádzať, možno si aj zasadiť niečo nové.

Čas môžete využiť aj na generálne upratovanie domácnosti či triedenie šatníka.

Vyberte si akúkoľvek aktivitu, ktorá vás bavila kedysi dávno, no stihla zapadnúť povinnosťami dnešného sveta. Alebo sa pustite do nového hobby, ku ktorému sa už dlho odhodlávate. Ja, napríklad, sa už dlho chystám vyšívať. Verím, že sa k tomu aj dostanem…

Základom týchto aktivít doma je, na to nikdy nezabúdajme, prevencia proti šíreniu koronavírusu. Určite však aj pomôžu našej psychike počas izolácie.

Už viete, čomu sa budete doma venovať?

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3