EAST MAG

Rady ohľadom koronavírusu vám dá aj chatbot

Nový vírus ochromil celý svet a ľudia začínajú pociťovať neistotu a strach. Treba však myslieť pozitívne a predovšetkým zodpovedne, najmä ak pociťujete príznaky ochorenia. 

Pri cestovateľskej anamnéze či príznakoch by ste sa mali spoľahnúť na infolinku, ktorá bola pre tento prípad zriadená. Žiaľ, je veľká šanca, že sa nedovoláte. Netreba však podliehať strachu a bezmocnosti.

REKLAMA

Slovenská firma Bot.media chce pomôcť štátu riešiť nedostupnosť a preťaženosť kontaktných centier, ktoré majú poskytovať informácie o novom víruse. 

Chatbot pre weby, ktorý bol vyvinutý pred niekoľkými rokmi, prispôsobili vývojári momentálnej situácii. Obsah v chatbote pochádza od Svetovej zdravotníckej organizácie či ministerstva zdravotníctva. Štátne inštitúcie si webového chatbota vedia prostredníctvom skriptu jednoducho vložiť na vlastný web.

Ako funguje?

Webová aplikácia je na používanie veľmi jednoduchá. V prvom kroku zvoľte „Pokračovať na obsah“. 

Internetový pomocník funguje v dvoch rovinách:
1. Radí, ako sa správať pri podozrení na ochorenie – sebadiagnostika
2. Vyvracia mýty a poskytuje fakty

Pri prvej voľbe používateľ dostane otázku, či nenavštívil jednu z krajín: Taliansko, Nemecko, Južná Kórea. Podľa rizikovosti príde odporúčanie pre ďalšie kroky. 

Napríklad v prípade Nemecka chatbot radí sledovať svoj zdravotný stav počas 14 dní a keby sa vyskytli príznaky, treba kontaktovať telefonicky lekára.

Webová aplikácia Covid.chat sa tiež pýta, či bola osoba v úzkom kontakte s iným človekom, u ktorého koronavírus potvrdili.

Nasledujú otázky o príznakoch – kašeľ, problémy s dýchaním, horúčka, po ktorých je v prípade identifikovaného podozrenia odporúčané kontaktovanie na diaľku lekára pre ďalší postup.

Chatbot Covid.chat vám tiež odpovie na otázky, či je v každom prípade nutná liečba v nemocnici, ako chrániť svojich rodinných príslušníkov v jednej domácnosti a ako dlho má trvať karanténa.

Chatbot pri voľbe „Fakty a mýty“ vysvetľuje:

  • v akom prostredí vírus vydrží
  • či kúpanie sa v horúcej vode predchádza infikovaniu sa
  • či sa treba báť zásielok, ak boli infikované
  • či hmyz alebo domáce zvieratá prenášajú koronavírus
  • či pomáhajú antibiotiká

Obsahuje aj rady k prevencii a popis príznakov. Položka, ako si umývať ruky, je zatiaľ nefunkčná.

Tvorcovia aplikácie uvádzajú, že informácie a rady sa budú priebežne aktualizovať. 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár