EAST MAG
aj ty v it

Rastie záujem dievčat o IT kurzy

Už dva roky prináša Akadémia programovania, spoločný projekt OZ Aj Ty v IT, Microsoft Slovakia a AT&T, nový vietor do výuky informatiky. V roku 2020 prichádza na pravidelnej báze aj do regiónov.

Akadémia programovania funguje na Slovensku od roku 2018, aktuálne funguje 14 akadémií po celom Slovensku. Jej hlavným cieľom je sprostredkovávať digitálne zručnosti, základy programovania a algoritmického myslenia čo najväčšiemu počtu dievčat. Využíva pritom kreatívny potenciál, ktorý ponúka BBC micro:bit a takzvané „physical computing“.

REKLAMA

Trojnásobný nárast účastníčok

V prvej vlne sa najskôr vyškolia pedagógovia, ktorí potom vedú krúžky pre dievčatá v školách a micro:bity využívajú aj v rámci výuky informatiky (alebo iných prírodných vied) pre všetky deti a ročníky.

Dievčatá sú prirodzene zvedavé a rady niečo vymýšľajú. Micro:bit je kreatívny prvok, vďaka ktorému ich vieme do IT pritiahnuť. Čo potvrdzuje aj trojnásobný počet dievčat, ktoré prešlo našimi kurzami minulý rok v porovnaní s rokom 2018. Prostredníctvom Akadémie programovania zároveň školíme aj ich učiteľov po celom Slovensku,“ uvádza projektová manažérka projektu Barbora Dančová.

V roku 2019 pritiahli workshopy a sedem pravidelných krúžkov AP takmer 350 dievčat základných a stredných škôl a školeniami prešlo ďalších 80 pedagóv z Bratislavy, Banskej Bystrice, Košíc, Nitry a Žiliny.

Pridávanie termínov

V minulom roku sa nám v spolupráci s našimi partnermi podarilo priniesť micro:bity aj do regiónov, čoho výsledkom sú nové, práve štartujúce pravidelné krúžky na Orave, v Trenčíne i v Košiciach. Zároveň už zapojeným pedagógom v tomto roku ponúkneme nadstavbové školenia v micro:pythone a od konca januára aj ďalšie vzdelávanie formou e-learningu.“

Záujem o vzdelávanie žiena dievčat v IT sa podľa Dančovej zvýšil naprieč celým Slovenskom. „Čo sa týka priamo Akadémie programovania, najväčší nárast sme zaznamenali po našej Tour na Orave, kde sa zapojilo množstvo dievčat, ktoré sú dokonca ochotné cestovať kilometre za našimi kurzami (do Žiliny, často aj do Martina). Záujem o kurzy v Košiciach zas najlepšie vystihuje veľké množstvo registrácií na aktuálny Coding Club. Ide o samostatný projekt, pre veľký úspech sme museli vyhodiť aj ďalšie termíny (24. 3. a 7. 4), pretože sa nám registrovalo až 25 dievčat.”

Tutoriály pre učiteľov

Aj na východe Slovenska funguje niekoľko krúžkov Akadémie programovania na základných aj stredných školách. Dievčatá pracujú na projektoch, v ktorých je zakomponovaný micro:bit a na konci školského roka odprezentujú svoju prácu v Bratislave. „Víťazkami minuloročného záverečného eventu sa stali dievčatá zo ZŠ Jakubov. Teši nás, keď vidíme, ako fantasticky sa dievčatá posúvajú. Napríklad programovanie s microbitmi využili dievčatá z Jakubova na vytvorenie netradičného vianočného stromčeka, a to pomocou ozdôb, ktoré si samy naprogramovali.“

Aj Ty v IT plánuje ďalej rozvíjať aj koncept aktívne tráveného rodinného času prostredníctvom programovania rodičov s deťmi a kreatívny refresh formou doplnkových reproduktorov, servo motorčekov, lediek, krokosvoriek či rôznych senzorov dostanú aj všetky bežiace krúžky.

Aktuálne organizácia pripravila 4 tutoriály pre učiteľov a na domáce kodenie v Micropythone, ktoré vznikli tiež v rámci AP a s podporou US Embassy.

Pridajte komentár