EAST MAG

Koronavírus a globálne IT firmy v Košiciach – aký má vplyv?

Nový koronavírus 2019-nCoV pochádza z čínskeho mesta Wu-Chan. Prvýkrát bol nahlásený 31. decembra 2019. V priebehu 2 mesiacov vyvolal epidémiu, ktorá sa z Ázie rozšírila do celého sveta.  

Aktuálna situácia vo svete

Najviac nakazených ľudí je stále v Číne (viac ako 80 000). Vírus sa dostal aj do Ameriky, Európy, Afriky a Austrálie. Väčší počet nakazených eviduje Taliansko. Tri prípady sa v nedeľu 1. marca 2020 potvrdili v susednom Česku, ku ktorým sa pridali ďalšie 2. Mapovanie šírenia koronavírusu a počet infikovaných ľudí v jednotlivých krajinách zabezpečuje interaktívna mapa, ktorú nájdete na tomto linku.  

REKLAMA

Na Slovensku doposiaľ nebol potvrdený výskyt tohto vírusu. To však neznamená, že sa nepristúpilo k opatreniam aj v našej krajine. 

Na letiskách sa ako forma predbežného opatrenia začali dlhšie kontroly – cestujúcim, ktorí priletia do našej krajiny, sa meria teplota. Spomalenie dopravy sa môže očakávať aj na hraniciach. Na výskyt koronavírusu je pripravený krízový štáb, ktorý bude mať právo v nevyhnutnom prípade vláde navrhnúť vyhlásenie núdzového stavu. 

Opatrenia v IT firmách

Koronavírus ovplyvňuje aj chod IT firiem v Košice IT Valley.

Naša spoločnosť sa k situácii s koronavírusom stavia zodpovedne a snaží sa znížiť riziko, ktoré by mohlo ohroziť našich zamestnancov. Keďže sme globálna korporácia s pobočkami a zákazníkmi po celom svete, cestovanie je súčasťou našej práce. Oddelenie ľudských zdrojov informovalo našich zamestnancov, aby necestovali, ak to nie je maximálne nevyhnutné. Porady sa majú uskutočňovať na diaľku prostredníctvom komunikačných aplikácií – telekonferencií, videokonferencií a pod. Taktiež nás o vlastných opatreniach informovali naši zákazníci, čo vo väčšine prípadov znamená necestovať. Aj keď je samozrejme osobné stretnutie, kde je komunikácia priama, efektívnejšie, na našu každodennú prácu to nemá negatívny dopad. V IT biznise sme zvyknutí komunikovať na diaľku. Zdravie zamestnancov je pre nás prvoradé,” vyjadril sa za GlobalLogic Štefan Lacko. 

Obdobne sa k preventívnym opatreniam postavila aj nórska Visma: „Keďže Visma pôsobí v krajinách, kde sa zatiaľ vírus nepreukázal, alebo len v minime prípadov, prijali sme základné opatrenia. Zamestnanci, ktorí cestujú na služobné cesty, majú možnosť cestu posunúť na neurčito alebo prípadne necestovať. Pri cestovaní sa riadia pokynmi príslušnej krajiny. V Košiciach sme v kanceláriách vytlačili informačné letáky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Na miestach, ako sú toalety a kuchynky, sme rozmiestnili antibakteriálne gély a mydlá. Aktuálne stále zúri chrípková sezóna, preto majú naši zamestnanci možnosť neobmedzeného home officu v prípade, ak sa necítia dobre. V rámci skupiny Visma sa medzi jednotlivými krajinami koordinujeme a monitorujeme aktuálnu situáciu,” odpovedal Roman Klimčík.

Pozor na infodémiu

Spolu s ochorením sa rozšírila aj masívna dezinformácia a panika, ktorá má priestor predovšetkým na sociálnych sieťach. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na „masívnu infodémiu“. Veľkou záplavou informácií o víruse a jeho šírení môže dôjsť k dezinterpretácii aj zbytočnému chaosu, Je preto dôležité sledovať dôveryhodný zdroj s aktuálnymi informáciami – Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

Súčasťou preventívnych opatrení je na Slovensku zatiaľ aj dostatočná informovanosť. „Skupina VSE Holding dbá na bezpečnosť svojich zamestnancov. Na komunikáciu s nimi využíva obsah interných novín a emaily, ktorými informuje zamestnancov skrz tzv. bezpečnostné impulzy. Tie zahŕňajú aktuálne informácie získané na základe monitorovania šírenia koronavírusu vo svete. Zamestnancom spoločnosť taktiež zasiela znenia prijatých opatrení, ktoré sa zameriavajú hygienu, cestovanie a účasť na hromadných akciách,”  prezradila Adriana Kakarová, komunikačná špecialistka VSE Holding.

Ako znížiť riziko nákazy koronavírusom?

  • umývať si ruky často mydlom a vodou, najmenej 20 sekúnd
  • používať dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • nedotýkať sa očí, nosa a úst, koronavírus sa môže preniesť kontaminovanými rukami
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou alebo do ohybu lakťa
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha

Cestujúci, ktorí sa na Slovensko vrátia zo zahraničia, by mali počas prvých 14 dní od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav (kašeľ, bolesť’ hrdla, dýchavičnosť, horúčka). V prípade klinických príznakov musia telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze. 

Napriek celosvetovej epidémii nového koronavírusu je podľa odborníkov pre Slovensko stále väčšou hrozbou chrípka a chrípková sezóna. V jej dôsledku zomiera v našej krajine približne 800 ľudí ročne. 

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár