EAST MAG

Namiesto dovolenky založil štipendium pre pomoc iným

Ako vzniklo jazykové štipendium Karpatskej nadácie?

Karpatská nadácia otvorila minulý týždeň jazykové štipendium pre mladých ľudí na východnom Slovensku. Štipendium vo výške 550 eur na štúdium anglického jazyka môžu získať študenti a mladí ľudia do 30 rokov z Prešovského a Košického kraja.

Kto to financuje?

Veľmi zaujímavé a nezvyčajné je pozadie vzniku fondu tohto štipendia. „Pôvodne sme ho chceli nazvať Štipendium Pala Richvalského, ale on s tým svojím typicky skromným štýlom nesúhlasil,” uviedla Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie. Štipendium totižto financuje práve on.

REKLAMA

Jeden z prvých grantistov

Písal sa rok 2007. Palo pochádzal zo skromných pomerov a aj preto sa snažil nájsť spôsob, ako svoje vysokoškolské štúdium financovať. Veľmi ho potešilo, keď ho v škole upozornili na možnosť získať štipendium od Karpatskej nadácie. Získal ho podľa vlastných slov pomerne ľahko, aj keď s tým nemal žiadne skúsenosti. Vypísal predpísanú prihlášku, napísal motivačný list, v ktorom opísal svoju životnú situáciu a plány, priložil potrebné prílohy a poslal ich nadácii. Keď dostal pozvanie na osobný pohovor, požičal si 200 korún na lístok na vlak do Košíc a ostatné výdavky, pricestoval a pred komisiou obhájil svoju motiváciu.

Palo o Karpatskej nadácii povedal: „Bolo to pre mňa neuveriteľné, ale nadácia sa rozhodla to štipendium udeliť mne. Keď zažijete niečo také v živote, nikdy na to nezabudnete. Bolo pre mňa obrovským úspechom, že som presvedčil komisiu, ktorá o mne nič nevedela a že som sa dostal do ,výnimočnej rodiny ľudí‘, ktorí si budú užívať podporu nadácie a ktorí veria v lepšie Slovensko.”

Miesto dovolenky pomôže druhým

K narodeninám dostal Palo od svojich priateľov výnimočný darček – výlet do New Yorku, o ktorom sníval od detstva. A tu sa stalo niečo neuveriteľné: „Keď som sa prechádzal po NYC, užíval si neopakovateľnú atmosféru mesta, architektúry a energie ľudí z celého sveta, ktorí tam žijú, tak som sa rozhodol, že sa vzdám svojej letnej dovolenky a peniaze, ktoré som si rok šetril venujem na založenie prvého ročníka štipendia v Karpatskej Nadácii. Ak chcem niečo zmeniť, tak musím začať od seba a hneď. Nemôžem čakať… Karpatská nadácia je pre mňa absolútne spoľahlivý a dôveryhodný partner, o čom ma presvedčila moja osobná skúsenosť. Preto som sa rozhodol požiadať ju o spoluprácu pri mojom zámere pomôcť mladým ľuďom, ktorí sú v podobnej situácii, v akej som bol kedysi ja a podporiť ich štúdium.“

Inšpirácia pre druhých?

Rád by som inšpiroval i ďalších Slovákov a Slovenky, pretože si myslím, že každý z nás disponuje možnosťami ako pomôcť Slovensku a spoločnosti, v ktorej žije. Veľa Slovákov a Sloveniek je omnoho úspešnejších ako som ja a disponuje väčšími možnosťami. Bol by som veľmi šťastný, ak by sa inšpirovali mojím príbehom a pomohli niekomu splniť si sen,” uviedol Palo.

tlačová správa

Pridajte komentár