EAST MAG
t-systems slovakia

5 dôvodov, prečo sa oplatí hrať počítačové hry

Finále majstrovstiev sveta v hre League of Legends sledoval v roku 2018 online rovnaký počet divákov ako finále Super Bowlu na televíziách. eGaming je fenomén dnešnej doby, ktorý je stále na vzostupe. Aj keď nie každý z nás má šancu stať sa profesionálnym playerom, hranie počítačových hier vie obohatiť každého.

O téme eGamingu a hraní počítačových hier sme sa porozprávali s Petrom Holanom, Head of Unit spoločnosti T-Systems Slovakia.

1. Prirodzené ovládanie počítača

Ľudia, ktorí radi hrajú hry, majú prirodzene kladný vzťah k počítaču. Čím skôr k nemu pričuchnú, tým skôr sa naučia ovládať základné rozhranie a môžu budovať ďalšie zručnosti, ktoré žiada čoraz viac zamestnávateľov.

My sme mali doma počítač od mojich 6 rokov a popri hraní som sa na ňom naučil jeho základné fungovanie aj programovanie. Je podľa mňa dobré dať deťom príležitosť vytvoriť si vzťah k počítačom, tento vzťah je ale potrebné moderovať,” spomína Peter Holan.

V súčasnosti už existuje napríklad veľké množstvo hier pre mladšie vekové kategórie, ktoré deti učia základným programovacím jazykom a príkazom. 

2. Zlepšenie komunikácie 

Pri hraní multiplayerových počítačových hier je potrebné, aby hráči medzi sebou vedeli efektívne a rýchlo komunikovať. „Ľudia sa musia sústrediť na hru a zároveň komunikovať, čiže sa zlepšujú v počúvaní a zároveň ľahšie zvládajú komunikáciu aj face to face.” 

Súčasťou tímových hier je aj vytváranie vzťahov, ktoré síce často ostávajú len vo virtuálnom svete, no niektoré môžu pokojne prerásť aj do dlhoročných vzťahov. 

t-systems slovakia
Foto k článku: T-Systems Slovakia

3. Výučba cudzieho jazyka

Drvivá väčšina počítačových hier alebo hier na konzolách je v angličtine. Samozrejme, hry majú možnosti aj pre inú jazykovú mutáciu, každopádne tráviť voľný čas v prostredí, ktoré využíva cudzí jazyk, vie byť prospešné. 

Ja som sa napríklad naučil angličtinu prirodzene práve hraním hier. Zapol som si ju, bol mi prerozprávaný príbeh, videl som, ako je čo napísané, počul som, ako sa to vyslovuje, potom som komunikoval s inými hráčmi. Tak som získal svoje jazykové zručnosti, navyše s americkým prízvukom, bez toho, aby som cestoval.”

4. Schopnosť prekonávať prekážky

Počítačové hry nie sú tvorené tak, aby v nich každý hráč zakaždým vyhral. To znamená, že človek sa musí naučiť prijať aj porážku a neúspech, s čím sa potom o čosi ľahšie vyrovná aj v bežnom živote. 

Na druhej strane sa učí zdolávať prekážky, hoci aj opakovane. „Pri hrách, ktoré človek nemá legálne zakúpené, musí hráč využiť viac úsilia – musí si naštudovať, ako na to a naučiť sa niečo nové. Táto schopnosť je veľmi žiadaná v IT svete, pretože nie každý problém, s ktorým IT-čkár príde do kontaktu, je jasne definovaný, známy a je naň presný postup nápravy. Samozrejme, neplatí premisa, že dobrý hráč musí byť automaticky aj dobrý IT-čkár,” vysvetľuje P. Holan. 

5. Rozvíjanie schopností

V poslednom bode zhrnieme viacero zručností, ktorým sa hráč pri hraní učí na základe uskutočnených štúdií. Veľa hier podporuje rozvoj myslenia a strategické myslenie. Hráči sa vedia lepšie orientovať v novom priestore, sú zvyknutí napríklad aj na hmlu a zhoršené videnie. Samozrejme, rozvoj schopnosti závisí aj od druhu hry. Veľkým plusom je katarzia – teda odžitie si negatívnych emócií či pocitov vo virtuálnom svete a nie v skutočnosti.

E-tournament v Košiciach

Spoločnosť T-Systems Slovakia spúšťa 14. novembra prvý eTournament. Svoje sily si v hre Counter-Strike GO zmerajú zamestnanci spoločnosti, ale aj študenti duálneho vzdelávania, ktorí do súboja vyzvali študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach. Finálový zápas bude komentovať a streamovať na Twitchi Ivan „DEV1“ Lazarov.

Uvedomujeme si, že eGaming je niečo, čím žijú súčasné mladšie generácie. Chceme sa im priblížiť a otvoriť aj prostredníctvom týchto turnajov, ktorých cieľom je, samozrejme, zabaviť sa a vytvárať vzťahy nielen interne vo firme, ale aj smerom k verejnosti, napríklad pozývaním hostí na turnaje,” doplnila na záver Martina Schusterová, riaditeľka Centra pre rozvoj a vzdelávanie zamestnancov spoločnosti.  

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3