EAST MAG
game days

Aký potenciál má herný priemysel v Košiciach?

Košický región bol kedysi oceliarsky, dnes je IT-čkársky. Okrem silnej a dominantnej IT sféry rastie v Košiciach aj komunita, ktorá sa venuje hernému priemyslu.

Všeobecne rozšírené mylné predstavy o hernom biznise ho špecifikujú len pre okruh pár nadšencov, ktorí očami nezainteresovaných len zabíjajú čas sedením za počítačom – či už hraním, alebo vyvíjaním vlastných hier, nezriedka za veľmi amatérskych podmienok.

REKLAMA

Biznisový potenciál

Laická verejnosť vníma odvetvie herného biznisu a herného vývoja (v našich podmienkach obzvlášť) ako oblasť,  ktorá je viac zábavou ako formou podnikania, ktorou sa dá uživiť. Ľudia nepochybujú o komerčnom potenciáli hudobného či filmového priemyslu, pritom ten herný ich už pred viac ako 15 rokmi tržbami v celosvetovom merítku predbehol. V roku 2008 už dosiahli hry vyššie tržby ako hudba a film dohromady a v súčasnosti generujú viac ako 2,5-násobok ich spoločných tržieb. Pritom je to stále oblasť s najvyšším potenciálom ďalšieho rastu,” vysvetľuje Imrich Orosz, projektový manažér spoločnosti Grindstone.

Košice sú spolu s Bratislavou kľúčovými lokalitami herného vývoja v našej krajine. Navyše má východné Slovensko práve vďaka rastúcej sile IT sektora  v regióne kľúčovú rolu aj z pohľadu herného vývoja.

game days kosice
Slovak game developers association

Herní vývojári v Košiciach

Nie každému je pritom jasné, že aj v Košiciach sa vyvíjajú hry. Máme tu pomerne silnú komunitu herných vývojárov zastrešenú pod hlavičkou Game Dev Košice, ktorá združuje vývojárov v meste a jeho okolí a pod ktorou organizujeme pravidelné meetupy.”

Podľa Imricha Orosza má budovanie komunity 3 hlavné ciele:

  1. Podpora herných vývojárov v Košiciach a okolí zdieľaním skúseností
  2. Rozširovanie komunity herných vývojárov cez príbuzné profesie IT sektora
  3. Zmena vnímania herného priemyslu očami laickej verejnosti.

Event pre vývojárov aj verejnosť

V rámci aktivít združenia herných vývojárov sa v Košiciach bude konať už 2. ročník Game Days Košice. Ide o 2-dňové podujatie v rámci festivalu Art & Tech Days.

game days
foto k článku: Game Days 2018

Rozhodli sme sa v podujatí pokračovať pre veľký minuloročný úspech. Samotná konferencia je len prirodzeným vyústením snahy o propagáciu a podporu podhubia herného priemyslu v našom regióne, keďže herný vývoj je najdynamickejšie sa rozvíjajúca oblasť kreatívneho priemyslu,” dodal Orosz.

Dvojdňové podujatie prinesie do Košíc špičkových spíkrov herného priemyslu. Patrí medzi nich napríklad Stephane Assadourian, nezávislý konzultant, ktorý stál pri zrode hernej série Assassin´s Creed a bol výrobným poradcom série Far Cry či WatchDogs, alebo Alex Mandryka od Game Whisperings, kedysi šéf dizajnu v Ubisoft Montreal a Relic Entertainment, ktorý je zodpovedný za vydanie viac ako 24 hier s viac ako 50 miliónmi predaných kópií.

game days

Navyše sa celá konferencia nesie vo veľmi priateľskom a otvorenom duchu s možnosťou kladenia otázok a otvárania rôznych tém. Dôležitou súčasťou sú aj stretnutia ohľadom výziev inštitúcií, ktoré môžu zásadne pomôcť podporiť nádejné projekty či lokálne tímy.

Promokód pre Index Mag

Game Days 2019 sa odohrajú v Kasárňach/Kulturparku 21. a 22 novembra.

Pre najaktuálnejšie informácie sa oplatí sledovať event podujatia, lístky na podujatie si môže 20 čitateľov Index Magu kúpiť s 50% zľavou, stačí pri nákupe zadať promokód INDMAG50OFF.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár