EAST MAG

Softvérový inžinier žiadaným klubovým perkusionistom? Prečo nie!

Akademický rok pre vysokoškolákov v Košiciach pomyselne odštartoval festival Maiday, ktorý sa konal 24. septembra v Kasárňach/Kulturparku. Medzi vystupujúcimi boli staré známe mená ako Majk Spirit, Polemic či Ine Kafé. Na afterpárty sa predviedol aj Bongoman Elizz.

Ide o mladého hudobníka, ktorý sa stáva čoraz známejšou tvárou. Svoje live performance spája s audiovizuálnou šou aj kostýmami, možno aj vďaka tomu patrí medzi najžiadanejších perkusionistov eventov v kluboch. Z Bongomana sa pomaly stáva fenomén a my sme ho preto vyspovedali.

REKLAMA

Ako si sa dostal k hraniu na bicie?

Už na základnej škole som búchal po laviciach a všetkom možnom, čiže už vtedy som vedel, že ma to baví a ide mi to lepšie ako komukoľvek inému. Prvé bubny som si kúpil na strednej škole v 2. ročníku a odvtedy aj vďaka môjmu bratovi DJovi Robinovi hrávam po boku viacerých slovenských DJov.

Venoval si sa vždy len hraniu?

V súčasnosti sa už venujem len hudbe, ale ešte pred 2 rokmi som pracoval ako softvérový inžinier a popritom som hrával po kluboch.

Prečo mávaš na vystúpeniach kostýmy?

Kostým beriem ako pridanú hodnotu môjho live vystúpenia. Prinajmenšom sa na to dobre pozerá a dáva to môjmu hraniu úplne iný rozmer.

Vedel by si odporučiť nejaké aplikácie pre tých, ktorý chcú začať s tvorbou hudby?

Začínal som tvoriť vo Windowse a pracoval som na ňom, kým som neprestúpil na Mac. Vtedy som zistil, že je to oveľa jednoduchšie a intuitívnejšie. Či to bola GarageBand, alebo iMovie, ktorý mi zatiaľ plne vyhovuje a je to podľa mňa najlepší odrazový mostík pre začiatočníkov na strihanie a nahrávanie hudby. V GarageBande si nastavím nahrávanie hudby veľmi rýchlo, kým pri Windowse mi dlho trvalo upravovať aj maličkosti.

Aké aplikácie na hudbu využívaš najčastejšie?

Najviac využívam Shazam a Spotify. Podľa mňa je to najrýchlejšie rastúca appka, taký Mercedes medzi aplikáciami.

Prerazí dnes niekto podľa teba vo svete hudby ľahšie vďaka online svetu?

Momentálne je podľa mňa preraziť omnoho ťažšie, keďže je veľa DJov a producentov. V online dobe konkurencia vzrástla, preto je potrebné využiť ho naplno na svoju propagáciu.

Ako by si charakterizoval svoju audiovizuálnu tvorbu?

Pri úprave videií používam free aplikácie a iMovie. Dávam tomu schválne amatérsky vizuál – ľahko pochopiteľný. Nevenujem tomu veľa času. Strihy sedia, ale profík v tom nie som. Je však dôležité, čo kedy a za čím ide.

Prečo si s tým vlastne začal?

Ani sám neviem. Prišlo to nejako prirodzene, keď som videl, že to má úspech a ľudia sa na tom bavia, ešte viac ma to naštatovalo.

Využívaš pri videách aj nejaké nové technológie?

Jasné, svet inovácií mi umožňuje pracovať na tom, čo chcem a ako chcem. Naposledy som urobil video na song Adama Ďuricu Zatancuj si so mnou. Použil som Face Swap Live, aby swajpla moju tvár na jeho, keďže som ho potreboval imitovať. Toto video potom v online splnilo moje očakávania.

Koho podľa teba najviac baví tvoja tvorba?

Ľudí, ktorí chcú jednoduchý humor, nad ktorým netreba veľa premýšľať. Väčšina mojich videi ma recesistický podtón a som rád, že sa dostávajú k čoraz väčšiemu počtu ľudí.

Kde sa vidíš o 5 rokov?

Ťažká otázka. Pravdupovediac, ja neviem, kde sa vidím o rok :D. Bol by som ale rád, ak by som spolupracoval so známymi umelcami a interpretmi. Verím, že to tak aj bude.

pripravila: Mia Nováková

Pridajte komentár