EAST MAG

Milí ľudia, krásna príroda a moderná infraštruktúra – taký je Taiwan

Peter Polcer je študentom 4. ročníka na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Minulý rok absolvoval počas leta mesačnú stáž na Taiwane, a preto sme sa rozhodli ho vyspovedať a zistiť niečo o tejto krajine.

Prečo si sa rozhodol pre medicínu?

Už počas strednej školy ma zaujímali prírodné vedy, preto som si v maturitnom ročníku zvolil ako maturitné predmety biológiu a chémiu. Rozhodoval som však aj medzi ekonomikou, no nakoniec zvíťazila medicína. 

REKLAMA

Hovorí sa, že medicína je najťažšia. Je to skutočne tak?

Osobne zastávam názor, že pre každého je náročné niečo iné. Čo sa však týka kvantity učiva a časového hľadiska, tak medicína je skutočne veľmi náročná, pretože je potrebné sa pripravovať pravidelne počas celého semestra, aj kvôli množstvu zápočtov.

foto k článku: P. P.

 Ako si sa na stáž v zahraničí dostal?

Zahraničné stáže pre medikov organizuje IFMSA (International Federation of Medical Students Associations), ktorej súčasťou je SMMK (Spolok medikov mesta Košice), do ktorého patrím aj ja. Práve tam som sa o možnosti stáže v zahraničí dozvedel. Keďže mám rád cestovanie a prax je počas našej školy potrebná, rozhodol som sa spojiť príjemné s užitočným a vycestovať.

Čo ťa na tejto krajine najviac prekvapilo?

Pravdupovediac, až tak veľa vecí ma neprekvapilo. Ešte pred samotným odchodom som si naštudoval informácie o Taiwane, a tak som vedel, čo asi tak očakávať. Avšak keď tak nad tým premýšľam, tak jedna vec by sa predsa len našla – jedovaté hady a to aj v blízkosti internátu, kde som býval. So žiadnym som sa našťastie nestretol, no značky boli na každom rohu.

Aké hlavné rozdiely si vnímal v porovnaní so Slovenskom?

Najhlavnejším rozdielom, ktorý si človek hneď všimne, je určite infraštruktúra miest. Či už sú to moderná vlaky, výškové budovy alebo vybavenie, ten rozdiel je skutočne citeľný od prvého momentu. Taktiež je tam v porovnaní so Slovenskom omnoho viac ľudí. Keďže ide o malý ostrov s viac než 23 miliónom obyvateľov, tak sú tam prevažne mestá.

Aký bol tvoj najzaujímavejší zážitok?

Zážitkov bolo skutočne veľa, no ak by som mal vybrať iba jeden, tak by to bola asi návšteva národného parku Yangmingshan, kde sme šli s kamarátmi na túru. Nachádzalo sa tam viac než 20 vulkánov, množstvo druhov rastlín a zvierat, a celkovo krásna príroda, takže rozhodne bolo čo obdivovať. V jednom z vulkánov, ktorý bol pri turistickom chodníku, napr. bublala vriaca voda. Tento celodenný výlet sme zakončili kúpaním v tradičných kúpeľoch. 

Ako by si hodnotil gastronómiu na Taiwane?

Ako pre Európana mi prišla možno trochu jednotvárna, no myslím si, že to isté by si mohli myslieť oni o našej kuchyni. 😀 Treba však povedať, že Taiwanci si skutočne potrpia na jedlo. Mal som tú možnosť ochutnať veľké množstvo ich špecialít ako napr. stinky tofu alebo xiaolongbao, čo sú taštičky plnené mäsom, zeleninou alebo morskými plodmi. Dary mora sú tu na každom rohu, takže som vyskúšal aj to. Za gastronomickým zážitkom rozhodne choďte na večerné trhy, ktorých je na Taiwane približne 300 a ponúkajú všelijaké bizarné, ale i klasické jedlá. 

Ako by si charakterizoval Taiwancov ako ľudí?

Tu by som možno videl zásadný rozdiel medzi Európanmi a Taiwancami. Sú veľmi milí, čo sa odráža aj na ich vyjadrovaní, ktoré je pokojnejšie a tichšie. S autoritatívnym človekom som sa tam snáď ani nestretol. Celkovo sú však oproti nám veľkí introverti. 

Ako by si hodnotil Taiwan, čo sa týka financií? Bolo pre teba, ako slovenského študenta, finančne náročné?

Musím povedať, že toto bolo pre mňa trochu prekvapením. Taiwanci majú skutočne vysoké platy, ale na jedlo a dopravu majú dosť nízke ceny. Ako príklad môžem uviesť cestovanie vlakom, kedy som šiel 150 km rýchlovlakom, ktorý ide 300 km za hod. a zaplatil som zaň nejakých 15 eur. Vlaky boli, samozrejme, na úplne inej úrovni ako na Slovensku – boli veľmi moderné a taktiež priestranné. To bolo pre mňa veľkým prekvapením. Čo sa týka ceny jedla, tak najesť sa tam viete aj za 2 – 3 eurá.

Nejaké odporúčania na záver pre tých, ktorí chcú Taiwan navštíviť?

Rozhodne by som odporúčal Taiwan navštíviť. Každý si tu nájde niečo pre seba, či už peknú krajiny, dobrú gastronómiu alebo milých ľudí. Takže určite choďte. 🙂

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

Pridajte komentár