EAST MAG

Pomáhať nie je ťažké – presvedčte sa sami

Vedeli ste, že tento rok oslavuje Slovenský Červený kríž (SČK) 100 rokov od svojho vzniku? Prvou predsedníčkou ešte československej inštitúcie bola Alica Masaryková, dcéra prezidenta. Dnes sa na území Košíc nachádza Územný spolok Košice – mesto, s ktorým nadviazala spoluprácu aj košická IT firma.

Už od svojho vzniku na Slovensku (1919) sa spolok venoval predovšetkým zdravotníckej, charitatívnej a sociálnej činnosti. Dôležitou aktivitou je aj šírenie osvety o poskytovaní prvej pomoci.  

„Venujeme sa materským, základným aj stredným školám prostredníctvom školení zameraných na podávanie prvej pomoci. Je o nich záujem, čo nás teší. Už malé deti by mali mať základnú zručnosť v podávaní prvej pomoci, pretože akákoľvek pomoc, aj keď nie je odborná, je lepšia ako žiadna,” ozrejmuje Zuzana Jusková, riaditeľka územného spolu SČK Košice – mesto. 

Valentínka pre školy

Podobne to cíti aj spoločnosť Fpt Slovakia. „So Slovenským Červeným krížom sme začali spoluprácu na začiatku roka 2019. Jednou z našich spoločných aktivít je grantový projekt Valentínka. Chceme ním šíriť osvetu prvej pomoci na základných školách hravou formou, ktorá je prístupnejšia aj pre menšie detičky. Aby sa v nečakaných situáciách nebáli a vedeli reagovať,” vysvetľuje Andrea Kalafúsová, komunikačná špecialistka spoločnosti. 

foto: SČK

Valentínka je grantový projekt, do ktorého sa môžu základné školy prihlásiť do 20. septembra 2019. Následne prebiehajú aktivity od októbra do konca roka. 

„Prihlasovanie je jednoduché cez webové stránky spolku. Kurz prebieha vo forme 2-hodinových sedení, kde sa so žiakmi interaktívne rozoberá konkrétna situácia a jej riešenie. Žiakom sa venujú naši mládežníci-dobrovoľníci, čím je celé sedenie otvorenejšie,” opisuje Jusková. „Naším cieľom je, aby deti vedeli, ako sa správať v krízovej situácii už od prvej chvíle, teda privolať pomoc, nielen ju podávať.

Pomoc sa zíde všade

V rámci spolupráce už stihol v IT firme vzniknúť miestny spolok SČK a rozbehol sa kolotoč dobrých skutkov. „Storočnica spolku nás motivovala k vykonaniu 100 dobrých činov, z ktorých vytvárame akúsi imaginárnu reťaz. Idea pomoci sa zapáčila všetkým kolegom, preto od 14. februára prebieha naše #poslitodalej. Každý mesiac preberá štafetu dobrých skutkoch iný tím, ktorý sa rozhodne, kde, komu a ako bude pomáhať” priblížila A. Kalafúsová. 

foto z aktivít: Fpt Slovakia

Okrem dobrého pocitu z posielania dobra zažívajú kolegovia z FPT aj istú formu tímbuildingu. Spolu už pomohli útulku Malá farma, darovali krv, vyzbierali šatstvo pre charitu, vyčistili brehy Hornáda od odpadkov a zveľadovali rodinné centrum Stonožka, Dom pokojnej staroby A.F.Colbrieho, Centrum sprevádzania rodín Svetielka pomoci či kreovali pomôcky pre deti so znevýhodnením v Centre včasnej intervencie. 

Náš tím pomohol organizácii Svetielko pomoci, ktorá je mojou srdcovou záležitosťou. Jej zakladateľkou je mamka mojej najlepšej kamarátky, ktorá si prešla rovnakými útrapami ako rodiny, ktorým organizácia pomáha. Preto som bola nadšená výzvou #poslitodalej. Hneď ako prišla reťaz do tímu, som nám zorganizovala brigádu v Centre sprevádzania rodín. Veľmi ma teší, že naša firma myslí aj na pomoc iným a pravidelne prichádza s možnosťami ako podporiť dobré veci,” vyjadrila sa Petra Cibuľová, programátor spečialista.

Chuť šíriť dobro dokonca priviedla jej kolegu Ondreja k tomu, aby daroval auto pre Združenie STORM, ktoré sa venuje terénnej sociálnej práci s drogovo závislými ľuďmi. Ďalší skutok vzišiel z nadviazanej spolupráce so SČK – príspevok pre hendikepovaného Samka na nákladnú liečbu TheraSuit. 

„Niekedy človeka ani nenapadne, ako všelijako môže pomôcť. O dobrých veciach má zmysel hovoriť, keďže aspoň trošku menia svet k lepšiemu. Každý má chuť pomáhať, nielen v Fpt Slovakia, ľudí len treba trochu inšpirovať, aby dobro šírili ďalej,” uzavrela A. Kalafúsová. 

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár