EAST MAG

Písanie mozgom na Facebooku?

Aj keď sa projekt Moonshot môže širokej verejnosti na prvý pohľad javiť ako sci-fi,  Facebook preň spúšťa nový výskum. Cieľom je umožniť ľudom navzájom komunikovať v skutočnom živote bez použitia mobilného telefónu.

100 slov z centra nervovej sústavy

Napriek značnému pokroku sociálna sieť uznala, že je ešte stále veľa práce na vybudovaní okuliarov s rozšírenou realitou s takýmito vlastnosťami. „Táto budúcnosť je stále ďaleko, ale výskum v ranom štádiu, ktorý sa dnes uskutočňuje, je prvým krokom k splneniu jej prísľubu,“ uviedla spoločnosť.

REKLAMA

Sociálna sieť informáciu o práci na rozhraní rozum – počítač prvýkrát priznala v roku 2017. Regina Dugan, ktorá pracovala na tomto výskume, sa raz vyjadrila, že Facebook plánuje vytvoriť tichý rečový systém, ktorý priamo z mozgu napíše 100 slov, čo predstavuje päťnásobok toho, čo vieme napísať na telefóne.

Elektródy v ľudskom tele

Facebook však nie je jediná spoločnosť, ktorá chce ľuďom takto uľahčiť písanie správ. Startup Elona Muska – Neuralink – sa taktiež pokúša prepojiť mozog s počítačmi. Firma Marka Zuckerberga však spolupracuje s vedcami z Kalifornskej univerzity v San Franciscu, ktorí skúmajú možnosť dekódovania reči človeka z mozgovej aktivity na obrazovku počítača. Na výskume sa podieľajú traja pacienti s epilepsiou, ktorí súhlasili s dočasným implantovaním elektród do ich mozgu.

V súčasnosti však Facebook čelí množstvu škandálov týkajúcich sa oblasti ochrany súkromia a bezpečnosti. Je preto otázne, ako k možnosti dekódovania myšlienok, až to bude možné, pristúpia samotní užívatelia sociálnej siete.

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

Pridajte komentár