EAST MAG
UVP Technicom - akceleračný program

Úvodný bootcamp naštartoval nové startupy v Košiciach

V utorok 16. júla 2019 sa začal v Univerzitnom vedeckom parku Technicom úvodný bootcamp. 13 inovatívnych nápadov ním odštartovalo svoj 6-mesačný akceleračný program, do ktorého postúpili na základe 9. ročníka súťaže inovatívnych nápadov.

Úvodný bootcamp je dvojdňový program, počas ktorého sa vznikajúce startupy oboznámili s fungovaním startup centra v UVP Technicome.

REKLAMA

V tomto centre strávia 6 mesiacov, v rámci ktorých absolvujú akceleračný program, ktorý je zameraný na to, aby účastníci vedeli rozpracovať a rozvinúť svoje nápady do reálneho produktu alebo služby, s ktorým môžu prísť na trh. Preto sa v rámci programu budú venovať aj analýze trhu, zakladaniu firmy, marketingu a komunikácii so zákazníkom. Súčasťou úvodného bootcampu je tvorba projektového tímu a rozdelenie úloh pri vývoji startupu a tvorba biznis plánu, v ktorom by mali vedieť popísať ideu svojho biznisu a akými krokmi ho doviesť k úspešnosti,” predstavil bootcamp František Jakab, riaditeľ UVP Technicomu. 

13 projektov

Zo súťaže inovatívnych nápadov, ktorá sa konala 27. júna 2019, odborná porota posunula do akceleračného programu 13 projektov: SmartMaintanance, Aponi, SmartSenior, Human mind achievment, Gridium, Instant House Construction, Smart senzorická podložka, Košice hack token, e-TeamBuilder, Vápenný koks, Recyklácia cigaretových filtrov, Smart Rescuer Against Water a Revolution Square.

Dva nápady boli navyše odmenené aj elektrokolobežkami: Vápenný koks a Košice hack token.

Startupisti zo strednej školy

Náš nápad spočíva na vytvorení kryptomeny pre Košický samosprávny kraj, ktorá pomáha študentom a lokálnym podnikom. Študenti dostanú za svoje dobrovoľnícke aktivity kryptomenu, ktorou si budú vedieť uplatniť rôzne zľavy v daných podnikoch. Sme veľmi radi, že sme sa dostali do startu centra, keďže sme študenti strednej školy a je to pre nás obrovský krok a možnosť posunúť sa. Zisťujeme, že sa reálne vieme dostať do biznisu s naším nápadom,” priblížil svoje pocity Matej Tarča, jeden z 3-členného študentského tímu z Gymnázia Poštová 9.

Do 6-mesačného akceleračného programu sa dostal aj Lukáš Petruňo: „Môj startup sa volá Smart Rescuer Against Water, zaoberá sa záchranou mobilných telefónov a smart zariadení po kolízii s vodou, aby v priebehu krátkeho času dokázali zariadenia zachrániť. Som šťastný, že som sa do programu dostal, očakávam najmä mentoring, koučing a technickú podporu pri meraní.”

Spolupráca s inkubátorom Lead

Počas prezentácie startup centra UVP Technicomu bolo účastníkom priblížené fungovanie startup centra, možnosti podpory, model akcelerácie inovačného podnikania aj zaujímavá spolupráca Technicomu so švédskym inkubátorom.

Táto spolupráca funguje od roku 2014 vďaka našej kooperácii s firmou Saab AB. „Lead je jeden z najväčších švédskych inkubátorov, ktorý pôsobí v meste Linköping, s ktorým úzko spolupracujeme. Zdieľajú s nami svoje skúsenosti, fungovanie ich inkubátora sme si mohli aj sami vyskúšať. Zároveň je s pomocou inkubátora Lead financovaný profesionálny kouč, ktorý mentoruje startupy v našom centre,” vysvetlil F. Jakab.

Ukončenie programu v decembri

Od augusta čakajú startupistov networkingové neformálne podujatia a priebežné aktivity v akceleračnom programe zamerané na financovanie startupov, ich prezentáciu, ochranu duševného vlastníctva, digitálny marketing a biznis plán. Výstupom 6 mesiacov v startup centre je prezentácia biznis plánu v decembri, ktorý môže startup posunúť do inkubátora Technicomu.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár