EAST MAG

Inovácia, udržateľnosť a transformácia – čo priniesla VSE unIT conference?

V utorok 25. júna 2019 sa Kunsthalle zaplnilo ľuďmi z IT sféry. Prilákali ich svetoví spíkri 2. ročníka VSE unIT conference.

Hlavnou víziou eventu, ktorý organizuje spoločnosť VSE Holding v spolupráci s IT firmami v Košiciach, je tesnejšie prepojenie IT a biznis prostredia. Spíkri konferencie sa držali tematických okruhov tohto ročníka – inovácie, transformácie a udržateľnosti.

REKLAMA

Napriek tomu, že sme energetickou spoločnosťou, svet IT pre nás nie je úplne neznámy. Naším cieľom je ukázať, že inovácia sa stále spája s IT svetom, no potrebuje aj biznis prostredie,” vyjadrila sa hovorkyňa VSE Holding Andrea Danihelová.

Konferencia začala o 9:00 hod. a trvala až do podvečerných hodín. Na hlavnom a vedľajšom pódiu sa predstavilo dokopy 13 spíkrov. Doobedňajší program končila panelová diskusia na tému Recesia 2020 – hrozba alebo príležitosť?, do ktorej sa zapojili 4 diskutujúci – Dodan Vojtko, Peter Šoltés, Gabriel Semanišin a Thomas Jan Hejcman.
VSE unIT conference
foto k článku: VSE unIT conference

Na pilotnej konferencii sa ako moderátor  osvedčil Ján Gordulič, ktorý eventom sprevádzal aj tento rok. „Nie je len standupista a komik, ale aj človek, ktorý sa pohybuje v IT svete. Zaujíma sa o novinky a má sám záujem stretnúť sa so spíkrami a diskutovať s nimi,” prezradila A. Danihelová.

Ján gordulič vse unit conference
Ján Gordulič.

Záujem o takýto typ eventov potvrdila aj vypredaná kapacita Kunsthalle – VSE unIT conference sa zúčastnilo najmenej 300 ľudí.

Čo predstavili spíkri VSE unIT conference?

Toby Walsh, austrálsky profesor a „rockstar” digitálnej revolúcie, rozprával o umelej inteligencii ako o najväčšej výzve do budúcnosti. „Budúcnosť umelej inteligencie bude taká, akou sa my rozhodneme, aby bola – ľudia si mylne myslia, že budúcnosť je niečo, čo sa stane a nemôžu to ovplyvniť. Môžeme ju ovplyvniť správnymi rozhodnutiami, kládením otázok a začiatkom vzájomnej komunikácie.” V rozhovore pre Index Mag Toby Walsh pochválil aj budovanie startupovej komunity v Košiciach a celkový potenciál Slovenska v IT.

toby walsh vse unit conference
Toby Walsh.

Vznikajúci startupový ekosystém a Innovlab – startup centre spoločnosti T-Systems Slovakia prezentoval na konferencii Peter Breyl.

peter breyl innovlab vse unit conference
Peter Breyl.

Zo spoločnosti VSE Holding sa predstavil Michal Adámek, ktorý priblížil technologické zmeny v energetickom priemysle. Podľa neho sektor energetiky chápe povinnosť inovovať, posúvať sa vpred a nespoliehať sa na zaužívanú prácu, ktorá má aj 90-ročnú tradíciu.

michal adámek vse unit conference
Michal Adámek.

Na vedľajšom stagei sa rozprávalo o Košice IT Valley – klastri, ktorý pôsobí v regióne už 12 rokov. Aktuálnu situáciu, vyhliadky do budúcna a aktivity pre väčší dosah klastra predstavil výkonný riaditeľ Pavol Miroššay. O možnostiach a príležitostiach a stimulácii študentského prostredia, ktoré ukrýva plno hodnotných inovácií, rozprával František Babič, docent Katedry kybernetiky a umelej inteligencie FEI TUKE.

pavol miroššay košice it valley vse unit conference
Pavol Miroššay.

Poobedňajší blog odštartoval Ken Graham zo spoločnosti Visma, ktorý prostredníctvom 4 konkrétnych reálnych príbehov priblížil, ako inovácie ovplyvňujú život v Škandinávii.

ken graham vse unit conference visma
Ken Graham.

O tom, ako sa v Košiciach vyvíja najdokonalejší holografický teleport na svete rozprávala Mária Virčíková, spolujmajiteľka firmy Matsuko, ktorá sa venuje 3D telepresence.

mary virčikova vse unit conference matsuko
Mária Virčíková.

Smart treba zničiť, aby mohol byť nový smart – s týmto konceptom prišli na pódium 4 predstavitelia z Fpt Slovakia, ktorí predstavili víziu budúcnosti, kedy bude smarthome prirodzeným členom domácnosti, ktorý sa o seba stará sám.

Katarína Kicáková, Vladimír Kocák, Tomáš Floriančič, Jakub Paulina fpt slovakia
Katarína Kicáková, Vladimír Kocák, Tomáš Floriančič, Jakub Paulina.

Interdisciplinarita je dôležitá v IT sektore – reálne za ňou vidieť výsledky. Ak je človek schopný rozmýšľať out of boxes, vie aplikovať riešenie z jednej oblasti na problém z inej,” priblížil nám význam svojho talku Stano Hrivňak z GlobalLogic Slovakia, ktorý na konferencii opísal, ako môže biosvet inšpirovať IT aj naopak. Vyzdvihol rýchlu Fourierovu transformáciu, ktorá bola zaradená medzi top 10 algoritmov 20. storočia a masívne sa využíva ako kľúčový komponent v dôležitých prístrojoch – klasických počítačoch, CT či MRI. Stano Hrivňak sa tento rok dostal do prestížneho rebríčka Forbes 30under30 Slovakia.

stano hrivňak. globallogic vse unit conference
Stanislav Hrivňak.

Posledným spíkrom a „ťahúňom” konferencie bol spíker s podobným titulom, aký mal aj predchádzajúci rečník. Kaspar Korjus bol však ale do rebríčka 30pod30 zaradený vo svojej rodnej krajine Estónsku. Tá patrí medzi exemplárne príklady toho, ako má fungovať e-government a celý koncept „e-štátu”.

kaspar korjus vse unit conference
Kaspar Korjus.

Digitalizácia národa je dôležitá, pretože ak nevie štát komunikovať dostatočne rýchlo, občania oň a o vládu stratia záujem. Aj jednotlivé inštitúcie štátu sa potrebujú inovovať, byť user-friendly a stretávať sa online tak, ako sú dnešní ľudia zvyknutí. V súčasnosti pomáhame viacerým krajinám nastaviť e-solutions, samozrejme, nie je to cesta bez omylov a chýb. Na prvý impakt sa čakalo 7-8 rokov – nejde len o legislatívne a technologické zmeny, ale aj o vzdelávanie a trénovanie občanov v systéme, najmä tých staršej generácie. Odkedy však fungujeme ako e-krajina, vidíme, že Estónčania sa nechcú vrátiť späť, využívajú vo veľkom najmä e-voting, keďže máme typické počasie, pre ktoré je pohodlnejšie voliť z domu,” ozrejmil Kaspar Korjus, podľa ktorého majú podobné konferencie ako VSE unIT conference väčší potenciál najmä z hľadiska networkingu či rozvíjania startupov.

 

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2