EAST MAG

6 destinácií pre dovolenku 2019

Aj vás sa už niekto v práci, vo výťahu či v online konverzácii opýtal, kam sa chystáte na dovolenku? Kľúčové slová more a destinácia jednoznačne indikujú blízkosť leta. Ktoré krajiny sú túto sezónu „v kurze”?

Na začiatok je dobré spomenúť, že do cestovania sa pomaly dostáva trend kratších pobytov (do 5 nocí) nielen v metropolách, ale aj pri mori. Najlepšie sú, samozrejme, predĺžené víkendy, ktoré si tak viete dopriať aj viackrát počas leta. Ideálne miesta na krátku dovolenku sú Malorka, Barcelona, Portugalsko či Malta.

REKLAMA

Srí Lanka

Lonely Planet označil za najlepšiu krajinu roka 2019 Srí Lanku, ktorá leží na ostrove Cejlón. Vraj sa zavďačí rodinám s deťmi, dobrodruhom aj gurmánom – piesočnaté pláže, azúrové more aj dažďové pralesy. Ostrov sa nachádza v Indickom mori v tropickom pásme, pre ktoré sú charakteristické obdobia dažďov a sucha, ale aj veľká vlhkosť vzduchu. Typickými pre Srí Lanku sú priateľské opice, ktoré nájdete blízko ľudských obydlí.

 

View this post on Instagram

 

What I saw was a heaven with an endless pool of blue waters. The sounds of waves alone could create a soothing atmosphere and it was nice to feel the soft sand under my toes. This was more than I expected. . Located 5km away from the Galle city is Unawatuna, a wide semi circular bay with a pristine beach and a palm fringed land. . This is not all. Unawatuna is also ideal for swimming, snorkeling, scuba diving and even for surfing! . ➕Follow @srilanka for more travel stories . ? Find Places, Invite Friends, Travel @anylocations . ? Plan Trip: holidays@yoursrilankatrip.com . ? Photo: @binario_12 . #SRILANKA #yourSRILANKAtrip #travel #galle#russia #australia #germany #china #uk #us #amazing #nature #japan #tokyo #instadaily #beach #instatravel #experience

A post shared by Sri Lanka (@srilanka) on

Maroko

Severoafrickú pobrežnú krajinu obmýva zo západu Atlantický oceán a severné pobrežie Stredozemné more. Veľkým zážitkom je výlet do púštnych dún, rovnako aj návšteva turisticky atraktívnych miest – Marakeš, Medina, Casablanca, Agadir či Meknes. Krajina sa môže pochváliť 8 pamiatkami Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Väčšina turistov smeruje do plážových letovísk, pobrežie Atlantického oceána je rajom surferov. Krajina je cenovo dostupná a je najmä bezpečná, o čom svedčí záujem turistov.

Chorvátsko

Predstavovať túto bývalú balkánsku krajinu by bolo asi marné, keďže patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie slovenských dovolenkárov. Okrem kamenistých pláží a prijateľných cien však Chorvátsko ponúka aj architektonické či prírodné skvosty. Jedným je napríklad starobylé mesto Zadar, ktoré bolo spolu s Dubrovníkom kulisou pre seriál Game of Thrones, vďaka čomu ich navštevuje čoraz viac ľudí. Z prírodných tipov vyberáme Plitvické jazerá.

Čierna Hora

Je stále pomerne neobjavenou dovolenkovou destináciou, ktorá však stojí za povšimnutie. Táto balkánska krajina ponúka krásnu prírodu, historické pamiatky aj kvalitný oddych pri mori. Do pozornosti dávame letoviská Budva, Bar, Sutomore či Kotor.

 

View this post on Instagram

 

I wish travel therapy was covered by my health insurance ? صباح النشاط جميعا ?? buongiorno a tutti ??

A post shared by Abdul (@abkal) on

Omán

Krajina na juhovýchode Arabského polostrova je exotikou s množstvom turistických atrakcií. Ak vás láka arabská kultúra, Omán je skvelou voľbou nielen pre desiatky pamiatok zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO, ale aj pre množstvo piesočnatých pláži a priezračnú vodu.

Azory

Portugalské súostrovie v strede Atlantického oceánu je tvorené 12 ostrovmi, z ktorých nie sú všetky obývané. Najkrajšou časťou ostrovov je nedotknutá drsná príroda, tvoria ju aj vulkanické krátery premenené na jazerá. Vďaka svojej polohe je súostrovie navštevované Európanmi aj Američanmi. Medzi výnimočné výlety patrí určite pozorovanie delfínov a veľrýb, na ktoré sa viete vybrať.

Je možné, že počas leta nepôjdete k moru? Nevadí! Podľa štatistík čoraz viac ľudí cestuje do dovolenkových destinácií mimo hlavnej sezóny. Predsezónne obdobie je už síce za nami, stále si však môžete počkať na jesenné mesiace. Stačí si len vybrať destináciu, kde je stále dostatočne teplo, napríklad Turecko.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár