EAST MAG

Experience Lab – priestor, kde sa najväčšia IT spoločnosť v regióne otvára verejnosti

V Košiciach dnes otvorili nové technologické laboratórium, ktoré bude slúžiť na získavanie praktických skúseností aj ako domov startupových riešení.

V priestoroch komplexu Cassovar na Žriedlovej 13 bol dnes, 28. mája 2019, slávnostne otvorený Experience Lab. Ide o platformu pre stret teoretických a praktických skúseností z oblasti hi-tech, inovácií a developerstva. Tieto priestory pritom nemajú slúžiť len zamestnancom spoločnosti, ale práve naopak – sú aj symbolom otvorenia spoločnosti smerom k verejnosti, externým spoluprácam a stanú sa domovom nových inovatívnych projektov.

REKLAMA
Daniel Giebel, generálny riaditeľ spoločnosti T-Systems Slovakia. Fotografie k článku: T-Systems Slovakia

Viacúčelové laboratórium

Experience Lab poskytne priestor pre startupy košického regiónu, rozvíjať sa v ňom budú inovatívne nápady v oblasti 5G siete či cloudu. Chceme priniesť inovácie a vývoj inovácií do našej spoločnosti, v spolupráci s ľuďmi z externého prostredia, ktorým ponúkneme našich interných odborníkov a expertízu. Zároveň je to priestor aj pre zamestnancov T-Systems Slovakia kreovať nápady mimo pracovného miesta či relaxovať, keďže gaming je súčasťou kultúry našich zamestnancov,” opísal viacúčelové využitie Experience Labu generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Giebel.

Experience Lab bude využívaný ako miesto prvého kontaktu s novými ľuďmi v spoločnosti, ktorých by podľa slov HR Kataríny Kiselovej malo byť približne 60 mesačne. Laboratórium bude využívané aj na propagáciu IT technológií študentom a možným budúcim IT-čkárom, oslovovať by sa malo 600 mladých ľudí ročne.

Domov startupovej podpory

Okrem toho je Experience Lab domovom Innovlabu – startupového centra spoločnosti. „ExLab nie je uzatvorený priestor, ale práve on by mal byť mostom, ktorý umožní ľuďom z externého prostredia s dobrými nápadmi využívame našu podporu startupov, aby sme akcelerovali ich nápady.  Naším cieľom je podporovať startupový ekosystém v regióne a podporovať nápady, ktoré zvýšia kvalitu života,” vyjadril sa Peter Breyl.

Peter Breyl, projektový manažér Innovlabu.

Novootvorené laboratórium je vybavené 20 špičkovými hernými počítačmi s príslušenstvom. „Formát e-games – teda súťažné hranie počítačových hier ako profesionálneho športu – je globálnou aktivitou, ktorú chceme umožniť aj našim zamestnancom ako trávenie voľného času. Jeden z našich tímov plánuje účasť na hráčskom turnaji, aj pre nich je preto laboratórium určené ako tréningové miesto,” vyjadril sa Juraj Probala, vedúci marketingu, PR a komunikácie spoločnosti. Jeho vyjadrenie potvrdil Peter Holan, ktorý na otvorení odprezentoval e-sport ako cieľ priblížiť sa ľuďom z firmy, keďže sú tvorení generáciou, ktorá vyrastala na hrách. Priemerný vek hráča počítačových hier je podľa Holanda 35 rokov, čo je približne aj totožný vek zamestnancov spoločnosti. Priestor pre hry bude zároveň otvorený aj na podujatia v spolupráci so strednými či vysokými školami.

Všetko je to o ľuďoch

Spoločnosť T-Systems Slovakia od svojho vzniku v roku 2006 rástla a v súčasnosti využíva priestory na Žriedlovej ulici a na Moldavskej ceste. Dôležitosť košickej pobočky, ktorá je v rámci nadnárodného koncernu jediná na Slovensku, potvrdil aj Marco Dubanowski, Senior Vice President – global delivery network T-Systems International. „Slovensko je ako región veľmi dôležitý. To, že dnes otvárame Experience Lab, je výsledkom skoro 14-ročnej cesty budovania firmy, ktorá tento rok dosiahne 4 000 zamestnancov. Okrem toho sú v Košiciach globálne kompetencie v rámci koncernu. Tešíme sa aj na inovácie, ktoré sa stávajú súčasťou košickej pobočky – tá ostane dôležitou a strategickou súčasťou budúcnosti firmy. Náš biznis v IT sektore je celý o našich ľuďoch – talentovaných a skvelých, ktorí pracujú ako tím a spolupracujú aj s organizáciami a univerzitami,” uzavrel Dubanowski.

Marco Dubanowski, Senior Vice President – global delivery network T-Systems International.

Symbolické prestrihnutie pásky mali na starosti Daniel Giebel, Marco Dubanowski, Peter Fischer, Peter Breyl, Peter Holan, Ján Gajdoš a Juraj Probala.

zľava: Peter Breyl, Peter Holan, Marco Dubanowski, Daniel Giebel, Peter Fischer a Ján Gajdoš.

Logo Experience Labu
Myšlienkovo aj tvarovo opiera o včelí úľ, ktorý je symbolom kolektívnej práce, usilovnosti a spája ľudí s rovnakým cieľom na jednom mieste. Logo tvorí písmeno X, ktoré odkazuje na presné označenie lokality používané v starodávnych mapách pokladov. Ide o originálnu a typografiu, ktorá je vytvorená na mieru pre dosiahnutie jednotného vizuálneho dojmu. Logo vytvoril grafický dizajnér spoločnosti T-Systems Slovakia Dan Urban.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1