EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačka Kulturfabrik máj 2019

3. – 4. 5. piatok/sobota, 3€/ 5€, Fabricafé/Kino Tabačka
Tabacon /festival populárnej kultúry/
Do Košíc prichádza skutočný festival komiksov a fantasy. Celú Tabačku dáme do fantasy kabátu! V areáli sa budete môcť pohybovať medzi rôznymi filmovými, hernými či knižnými postavami v koži fanúšikov a odfotiť sa s nimi. Navyše si budete môcť vychutnať aj fantastické prednášky, workshopy, virtuálnu realitu, spoločenské hry, horúce novinky z herného a technologického sveta a množstvo ďalších zábavných aktivít. Tešiť sa budete môcť aj na možnosť nakúpiť si knihy, komiksy, spoločenské hry či iné veci z fantastických svetov našich
predávajúcich.

5. 5. nedeľa, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Premiéry Chvilky
Réžia: Beata Parkanová, Slovensko, Česko, 2019, 93 min.
Anežka je mladá žena, ktorá si praje, aby bol jej vzťah s rodinou a partnerom dobrý a pokojný, a to aj za tú cenu, že ona sama ustúpi a bude sa vyhýbať prípadným nedorozumeniam či sporom. Neuvedomuje si ale, že tento pomyselný pokoj je len tichom pred búrkou. Film o vzťahoch a emóciách, ktoré stretávajú každého z nás. O láske, bolesti, oddanosti, ale tiež o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť v silu.

REKLAMA

6.5. pondelok, 18:00 hod., Vstup voľný, Fabricafé
Language Café /jazyková kaviareň/
Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete vo FB skupine TBCK Language café community.

7. 5. utorok, 17:00 hod., 5€/7€, Kino Tabačka
Ruš /prednáška/
Chcete zmeniť svoj život a neviete ako? Máme pre Vás riešenie! Opýtajte sa priamo autora na prednáške. Metódu vám predstaví a odpovie na vaše otázky. Čo RUŠ je, ako funguje, čo vám môže priniesť a s čím pomôcť…

7. 5. utorok, 18:00 hod., 4€, Fabricafé
Básnici bez pera /diskusia/
Básnici bez pera je portál pre básnikov, prozaikov, lyrikov, ale aj epikov sociálnych sietí. Tvoríme platformu pre umelcov, kde sa môžu prezentovať naživo pred živým publikom, od ktorého dostanú spätnú väzbu a skúsenosti v rétorike. Našim cieľom je najmä podporiť mladých autorov, ktorí nemajú skúsenosti s vystupovaním naživo a ukázať im, že slovo má ešte v dnešnej dobe silu.

7. 5. utorok, 19:00 hod., 6€/8€ , Veľká sála
Moral insanity /divadelné predstavenie/
Chcete vedieť kto je zodpovedný za to, že sa vám nedarí? Hľadáte toho, kto môže za to, čo sa tu deje? Príďte a niekoho si určite vyberiete. Prešovské národné divadlo rozširuje svoj repertoár o autorskú hereckú monodrámu Petra Brajerčíka Moral insanity, ktorá na motívy románu Umberta Eca Pražský cintorín skúma konšpiračné teórie, antisemitské a rasistické predstavy vychádzajúce z nepriaznivej ekonomickej a spoločenskej situácie a ich odraz v médiách a politike.

8. 5. streda, 20:30 h, 6€ /8€, Fabricafé
Ifriqiyya Electrique (TS / Sahara) /koncert/
IE prinášajú šamanské rituály saharských kmeňov, prekomponované a obohatené o elektrickú gitaru, basu a počítačové efekty členov kapely Putan Club. Výsledkom sú silné hypnotické piesne uvádzajúce do tranzu, ktoré oslovili aj The Guardian či The Quietus. Ich debut Rûwâhîne sa umiestnil v rebríčku TOP 50 world music albumov predminulého roka.

9. 5. štvrtok, 19:00 hod., 25 €, Veľká sála
Lifestyle večer s Marekom Fašiangom /multižánrové podujatie/
Jedinečný event s názvom Lifestyle večer, po prvy krát aj v Košiciach ! A hneď so skvelým hosťom a to Marekom Fašiangom, ktorý sa na všetkých veľmi teší. Večer v znamení módy, talkshow, súťaží, zábavy a jedinečných zážitkov v priestoroch Tabačky.

9. 5. štvrtok, 20:30 hod., 5€ / 7€, Fabricafé
Says & Luvver /koncert/
Ak máte radi melancholickú atmosféru elektronických nahrávok a zároveň je vám blízka energetická gitarová hudba či kvalitný basový groove, zaručene si prídete na svoje na koncerte slovenských objavov Says a Luvver. Chalani nehanbia priznať vplyvy zahraničných
popových hviezd ako The Weeknd, Billie Eilish či The Neighbourhood kombinovaný s nápaditosťou a odmietaním hudobným škatuliek im vlastnou.

10. 5. piatok, 21:00 hod., 5€ /7€, Fabricafé
Čavalenky /koncert/
Rudo Danihel je raper z česko-slovenského pohraničia známy ako Čavalenky. Je to zjav, ktorému veríte každé slovo, nemusí sa na nič hrať, všetko je položené na reálnych základoch – k tomu originálny prejav, skvelý flow a výborné podklady. Spolovice rómsky umelec rapuje po záhorácky pričom hovorí o drsnom živote na ulici, rasizme, gamblingu, hazarde, drogách, zadlženosti. Na pódiu vystúpi spolu s kapelou Romano Rat.

12. 5. nedeľa, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Premiéry Nedotýkaj sa ma (Nu mă atinge-mă )
Réžia: Adina Pintilie, Rumunsko, Nemecko, Česko, Bulharsko, Francúzsko, 2018, 125
min., Zlatý medveď, Berlinale, 2018.
Laura platí mladým mužom za navodenie ilúzie intimity. Tudorovi, hercovi, sa páči žena, ktorá odmieta jeho snahy o kontakt. Začne ju prenasledovať a nachádza iné spôsoby, ako sa jej dotýkať – prostredníctvom vecí a miest, ktorých sa dotýkala ona. Laura jedného dňa medzi divákmi interaktívnej šou Paula a Tudora pocíti istú fascináciu. Postupne sa stáva tichým svedkom ich životov i osamelej túžby, ktorá rezonuje s jej vlastnou skúsenosťou.

13. 5. pondelok, 19:00 h, vstup voľný MidBox
Toastmasters /rečnícky klub/
Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

13. 5. pondelok, 18:00 h, vstup voľný, Veľká sála
Prečo voliť v eurovoľbách? /diskusia/
Portál EURACTIV.sk v spolupráci s Tabačka Kulturfabrik v Košiciach organizuje predvolebnú diskusiu kandidátov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Pozvanie do diskusie prijali lídri kandidátok: Monika Benova, Ivan ŠTEFANEC, Eugen Jurzyca, Michal Šimečka.

14. 5. utorok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Francúzske utorky Robím mŕtvych (Je fais le mort)
Réžia: Jean Pol Salome, Francúzsko, 2012, 104 min.
Jean, 40-ročný komik, prechádza životnou a profesionálnou krízou. Jeho poradca v pracovnom centre mu ponúka zamestnanie: zaujme miesto mŕtvych počas rekonštrukcie zločinu na miestach činu.

15. 5. streda, 17:00 hod., Vstupné 2€, Veľká sála
Konzervatórium Jozefa Adamoviča – Hviezda + Fantázia /divadelné predstavenie/
Hviezda – výpoveď herečky, bilancujúcej vlastný život, túžiaca vidieť svoje šaty, ako sa menia na anjelov.
Fantázia – divadelné prestavenie o komisii schvaľujúcej FANTASTICKÝ PROJEKT, ktorý má zmeniť život v meste a možno aj na celom svete. Členovia komisie sa ako OBYČAJNÍ ľudia dostali k veľkej veci. Sú dočasne uzavretí v jednom priestore a MUSIA o projekte rozhodnúť.

15. 5. streda, 18:00 hod., 3€, Fabricafé
Zevl Trevl: India /prednáška/
ZevlTrevl je séria prednášok o alternatívnom cestovaní. Na týchto prednáškach sa návštevníci dozvedajú rôzne tipy a triky, ako cestovať lacnejšie, zodpovednejšie a dobrodružnejšie. Ako s dostatkom času a nedostatkom peňazí spoznávať aj turisticky menej známe krajiny.

16. 5. štvrtok, 19:00 h, vstupné 3€/2€
Cyklus: Premiéry Do boja (En Guerre)
Réžia: Stéphane Brizé, Francúzsko, 2018, 113 min
Pred dvoma rokmi podpísala automobilová spoločnosť Perrin Industries dohodu so svojimi 1100 zamestnancami – tí pristúpili na citeľné platové obmedzenia výmenou za istotu pracovného miesta po dobu nasledujúcich 5 rokov. Navzdory rekordnému zisku továrne a daným sľubom sa vedenie podniku, ale náhle rozhodlo výrobu ukončiť. Zamestnanci, na čele s hovorcom Laurentem Amédéom, však toto rozhodnutie odmietajú prijať a sú pripravený urobiť všetko, čo je v ich silách, aby si prácu zachránili.

16. 5. štvrtok, 18:00 hod., dobrovoľné vstupné, Fabricafé
Škola psychológie – Psychológia šťastia /prednáška/
Väčšina vedeckých štúdií hovorí, že k subjektívnemu pocitu šťastia vedú špecifické spôsoby myslenia a jednania. Nie je to niečo, čo k nám príde odniekiaľ zvonku. Ak niekto chce byť šťastný, musí sa to jednoducho naučiť. Možno to znie prekvapivo, ale je to zručnosť ako každá iná. Májová Škola psychológie bude najmä o tom, aké schopnosti to sú a ako sa k nim dopracovať. Byť šťastný sa dá jednoducho naučiť. Vedecký odbor „Psychológia šťastia“ skúma práve tieto metódy. Na prednáške si otestujeme, nakoľko sa cítime vo svojich životoch šťastní, zistíme, čo z toho, čo prináša pocit naplnenia potrebujeme rozvinúť a dozvieme sa praktické spôsoby, ako zvýšiť mieru spokojnosti a šťastia v každom dni. A ako niekto múdry povedal, naše zvyky každodenné predurčujú, či sa budeme cítiť ako víťazi alebo, ako porazení. Neznamená to však, že by sme mali súperiť s inými ľuďmi, aby sme vyhrali v hre o šťastie. To, čo potrebujeme, je zvíťaziť sami nad sebou.

19. 5. nedeľa, 15:00 hod., 3€, BlackBox
Dance fabrik /tanec/
Tanečno-pohybový workshop prináša podporu vzťahu medzi dieťaťom a rodičom skrz pohybovú komunikáciu a radosť z pohybu. Pohybové hry, ktoré podporujú prirodzený prejav, predstavivosť, tvorivosť a vnímanie vlastného tela. Budeme objavovať rôzne možnosti pohybu v
priestore vo dvojiciach (dieťa a rodič) alebo v skupine.

19. 5. nedela, vstupné 3€ jeden film, 7€ cely maratón
Kino: cyklus Batman maratón
14:00 h Batman
Réžia: Tim Burton, USA, 1989, 122 min
Veľkomesto Gotham City je obklopené gangstermi, ktorých vodca je kyselinou znetvorený Joker. Polícia vyzerá byť bezmocná. Oveľa väčší rešpekt medzi zločincami vzbudzuje maskovaný netopierí muž – Batman – objavujúci sa vždy tam, kde je pácháný nejaký zločin. Reportérka Vicki Valeová, ktorá píše o batmanových kúskoch, sa zoznámi s plachým milionárom Bruceom Wayneom a stráví s ním noc. Joker se snaží Vicki uniesť, ale Vicki je v poslednej chvíli zachránená Batmanom.
16:10 h Batman sa vracia
Réžia: Tim Burton, USA, 1992, 121 min
Gotham City ohrozujú dve smrteľné hrozby: bizarný Tučniak (Danny DeVito) a sexy, záhadná Catwoman (Michelle Pfeiffer). Dokáže Batman (Michael Keaton) zastaviť dvoch zločincov naraz? Obzvlášť keď Tučniak kandiduje na starostu a mačaciu ženu priťahuje romantické kúzlo gothamského hrdinu? Rovnako ako pôvodného oscarového Batmana z roku 1989 aj film Batman sa vracia režíroval filmársky génius Tim Burton.
18:20 h Batman & Robin
Réžia: Joel Schumacher, USA, 1997, 120 min
Napätie a strach: Prikryje Gotham City večná vrstva ľadu? George Clooney bojuje, ako čierny rytier Batman proti najväčšiemu nebezpečenstvu: ľadový Mr.Freeze (Arnold Schwarzenegger) a jedovatá Poison Ivy (Uma Thurman) ohrozujú mesto. Batman však musí ochrániť viac než len Gotham City – mladícka zanietenosť kamaráta Robina (Chris O’Donnell) bojujúceho so zločinom a krásnej Batgirl (Alicia Silverstone) ich často vystavuje nebezpečiu.

21. 5. utorok, 19:00 h, dobrovoľné vstupné na podporu Amnesty International Slovensko, Kino Tabačka
Cyklus Amnesty
Kino Tabačka v spolupráci s Amnesty International Slovensko v roku 2019 každý mesiac prináša film s ľudsko-právnou tematikou.

21. 5. utorok, 20:00 hod, 3 €, Veľká sála
Tanečný dom /tanečný workshop/
Kultúrne Centrum Údolia Bodvy a Rudohoria aj v roku 2019 pokračuje v organizovaní obľúbeného pravidelného podujatia Tanečný dom. Nasledujúca Májová tancovačka bude 21.5.2019 vo zvyčajnom čase o 20:00 ale na novom mieste v košickej Tabačke. Cieľom našich už tradičných tanečných domov je spojiť tradičnú ľudovú zábavu a výuku tanca pomocou jedinečnej metódy tanečných domov, ktorá je prijatá do zoznamu UNESCO. Na zábave hrá živá kapela, Ľudová hudba Hornád, a tanečné kroky nám ukáže Marek „Špeko“ Sabol s partnerkou Júliou Leškaničovou.

21. 5. utorok, 18:30 hod., Vstup voľný , Fabricafé
Café Európa: Na ktoré športy dávať peniaze? /diskusia/
Slovensko je ako organizátor majstrovstiev sveta opäť na chvíľu centrom svetového hokeja. Je to jeden z najdrahších tímových športov. Práve na hokej a futbal ide väčšina štátnych financií. Koľko peňazí si zaslúžia iné športy? Je na mieste investovať viac do atletiky, či cyklistiky? Aké športy sú najvhodnejšie pre mládež? Cieľom debaty Café Európa je zvýšiť povedomie a podporiť spoločenskú diskusiu na vybrané otázky týkajúce sa EÚ a jej členských štátov. Je ideálnym priestorom na diskusiu o témach, ktoré sa týkajú jednotlivca, ale majú Európsky rozmer. Publikum má možnosť vypočuť si argumenty odborníkov, zapojiť sa do diskusie, klásť otázky a nakoniec si na základe prezentovaných informácií vytvoriť na tému vlastný názor; to všetko v príjemnej neformálnej atmosfére kaviarne. Formát vznikol pod hlavičkou Zastúpenia EK na Slovensku v roku 2010.

MOVE FEST 22. 5. – 27. 5. 2019
Témou tohto ročníka budú SUPER POWERS – Super Sily. Nebude to ale o superhrdinoch, nadprirodzených javoch, fyzickej sile. Pôjde o super sily, ktoré sa neprejavujú fyzicky a napriek tomu hýbu svetom. Odvaha byť odlišný, sila vyjsť z komfortnej zóny, vyjadriť svoj názor, pohľad, postoj, cítenie. Odvaha ukázať inakosť, prekročiť hranice všedného, zaužívaného, vnímať a nájsť krásu tam, kde ju iní nevidia, nenechať sa obmedzovať nikým a ničím, sila vyjadrovať sa slobodne, otvárať zamknuté brány, rozširovať obzory, ísť za pomyselné hranice.

23. 5. štvrtok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus Penelope Cruz Všetci to vedia (Todos lo saben)
Réžia: Asghar Farhadi, Španielsko, 2018, 132 min
Krásna Laura prichádza do rodného Španielska na svadbu svojej sestry. Bujarú oslavu v kraji slnečných viníc však naruší zmiznutie jedného z hostí. Čoskoro sa ukáže, že pod povrchom driemu staré krivdy a tajomstvá, ktoré mali zostať zabudnuté. Najslávnejší filmový pár súčasnosti Penélope Cruz a Javier Bardem excelujú v hlavných úlohách dávnych milencov, medzi ktorými to nikdy neprestalo iskriť.

26. 5. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€
Cyklus Penelope Cruz Ma ma
Réžia: Julio Medem, Španielsko, 2015, 111 min.
Film Julia Medema (Sex a Lucia) je intímnou ženskou drámou a prináša príbeh Magdy, ženy, ktorú opustil manžel, prišla o prácu a diagnostikovali jej rakovinu prsníka v treťom štádiu. Práve v tejto chvíli stretáva Artura, hľadača futbalových talentov, ktorému sa tiež zmení život od základov, ako následok osobnej tragédie. Náhodné stretnutie sa tak postupne mení na silné puto.

27. 5. pondelok, 18:30 h, vstup voľný, MidBox
Toastmasters /rečnícky klub/
Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

28. 5. štvrtok, 18:00 hod., vstup voľný, Kino Tabačka
Vedecká kaviareň /prednáška/
Vedecké kaviarne sú osvedčenou formou popularizácie vedy a rozširovania obzoru verejnosti v mnohých krajinách, osvedčil sa aj Slovensku a to vďaka podpore APVV. Vedecké kaviarne sa organizujú v neformálnych priestoroch kaviarne formou popularizačných prednášok nielen
z oblastí neurovied; hosťami sú ľudia z odboru, ktorí prinesú do Tabačky atraktívne témy.

29. 5. streda, 10:00 h, Vstupné 7 €, Veľká sála
Bistro Afrika /divadelné predstavenie/
Inscenáciu uvádzame pri príležitosti Dňa Afriky (25.5.) v spolupráci s PDCS, o. z. je autorským dielom inscenačného tímu pod vedením Šimona Ferstla a PDCS, o. z., ktoré vzniklo v rámci projektu „Build Solid Ground“ finančne podporeného Európskou úniou. Príbeh piatich postáv a jedného Bistra. Päť rôznych pohľadov na jednu tému, alebo mnoho tém a jeden spoločný menovateľ. Môže byť Afrika progresívnejšia a modernejšia ako my? Bistro Afrika otvára dvere aj otázky, hovorí o stereotypoch, ktoré máme stále voči Afrike a jej obyvateľom. Zároveň satirickým spôsobom zobrazuje slovenských “podnikateľov” ale aj ľudí, ktorých vášne predbehli ich možnosti. Otvára diskusiu či vôbec sme schopní diskutovať. Po predstavení nasleduje v piatich menších skupinách diskusia s tvorcami inscenácie a divákmi.

30. 5. štvrtok, 18:00 hod., Vstup voľný, Fabricafé
Music Lab /jam session/
Koncerty – improvizované experimenty – s cieľom podpory rozvoja hudobnej produkcie v Košiciach – hľadaním novej Košickej hudby, networkingom muzikantov a odbúravaním súťaživosti.

30. 5. štvrtok, 18:00 hod., vstup voľný, Fabricafé
Language Café /jazyková kaviareň/
Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete vo FB skupine TBCK Language café community.

30.5. štvrtok, 19:00 h, 4€, Veľká sála
Filmový kvíz – Special KEdition! /prednáška/
Máte radi filmy, radi sa o nich rozprávate a ešte radšej súťažíte? Tak nepremeškajte najväčší filmový kvíz v Košiciach s množstvom zaujímavých ukážok, otázok a netradičných kinematografických disciplín.

31. 5. piatok, 20:00 h, 10 €/12 €, Veľká sála
Parno Graszt (HU) /koncert/
Rómska folková skupina Parno Graszt z maďarskej dediny Paszab nesie ducha čistej slobody nielen v názve (parno grast v rómčine znamená biely kôň, v prenesenom význame čistá sloboda), ale aj v ich hudobnej tvorbe, ktorá je esenciou nefalšovanej rómskej hudby zo severo-východneho Maďarska. Počas ich viac ako 20 ročnej pôsobnosti prešli celý svet a ich meno sa stalo ekvivalentom pre rómsku hudbu z Maďarska. Byť autentický pre nich nie je výzvou: otvorenosť, bezprostrednosť a prirodzenosť sú atribútmi ich úspechu. Skupina vznikla v roku 1987, zatiaľ vydali 3 platne, v roku 2005 švajčiarsky magazín Vibrations ich zaradila do top desiatky hudobných skupín.

 

tlačová správa

Pridajte komentár