EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačky na február

8. 2. piatok, 21:00 h, Fabricafé – INDIE Hits

INDIE HITS je párty so širším žánrovým záberom, kde sa hrajú alternatívne & indie pesničky, staré i nové, s gitarou aj bez. Florence & Machine až po Portugal. The Man.

REKLAMA

10. 2. nedeľa, 16:00 -17:30 h – DanceFabrik  pre deti a rodičov /pohybový workshop/

Tanečno-pohybový workshop prináša podporu vzťahu medzi dieťaťom a rodičom skrz pohybovú komunikáciu a radosť z pohybu. V jednoduchosti je krása, áno aj v tanci je jej veľa. Príďte na pohybový workshop, z ktorého budete odchádzať pekní, teda takí, akí ste. Podstatná je radosť z pohybu, nie dokonalá estetická forma.

Účasť je potrebné potvrdiť vopred emailom na: pst.kosice@gmail.com alebo telefonicky: 0911 811 095 (Michaela Sabolová).

10. 2. nedeľa, 19:00 h – KINO: cyklus VALENTÍNSKY TÝŽDEŇ – Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive)

Réžia: Jim Jarmush, USA, Nemecko, 118 min.

Adam, talentovaný hudobník v štýle 60-tych rokov, žije v ponurom Detroite. Zúfalý z toho, kam sa ten svet uberá, čím ďalej viacej premýšľa o samovražde. V teplom Tangere žije jeho tajomná, štýlová priateľka Eva, ktorá miluje poéziu a rada večeria s Christopherom Marlowom. Adam a Eva majú viac než tisíc rokov. Nedávno sa rozhodli žiť oddelene. Dlho im to ale nevydržalo, Eva už vystupuje z lietadla v Detroite. Obaja cítia, že sa má stať niečo nebezpečné.

12. 2. utorok, 19:00 h, Veľká sála – Z Indie až domov s Trabantom po boku /cestovateľská prednáška/

Ôsmi cestovatelia, 5 mesiacov na cestách, 17-tisíc kilometrov na jedných z najhorších motorových dopravných prostriedkoch.

Videá, slideshow a rozprávanie s banskobystrickým cestovateľom Marekom Slobodníkom o veľkej ceste domov z  ďalekej Indie na 61-ročnej Jawe 250 spolu so žltými Trabantmi. Ako sám hovorí: „Začalo to nevinným výletom, keď sme po strednej škole vyrazili prvý krát na jawách Pionier okolo Slovenska. Po desiatich rokoch sa nám poradilo to, čo nás vtedy ani len nenapadlo. Prejsť nakoniec okolo celého sveta, a to všetko s dvojtaktným motorom!“

14. 2. štvrtok, 18:00 h, Fabricafé – Škola psychológie /prednáška/

Od nového roka sme pre vás pripravili nový cyklus rozvojových prednášok na rôzne  psychologické témy.

Priznajme si, že zvykneme byť odborníkmi na všeličo možné, akurát byť kompetentným vo svojom vlastnom živote nám niekedy nejde. A je to pochopiteľné, veď kto nás kedy učil ako efektívne komunikovať, alebo ako naložiť so stresom, keď nás začne valcovať. Keď sa už ocitneme v kritickej situácii, o ktorej sme prinajlepšom niečo počuli, zistíme, že nevieme čo s ňou. Nikto sa nás predtým neopýta, či sme na ňu pripravení. Najdôležitejšie informácie sú totiž tie, ktoré urobia náš život kvalitnejším a spokojnejším pre nás, aj pre druhých. Naším úmyslom je priniesť vám práve túto ich podobu.

15. 2. piatok, 19:00 h, Fabricafé – The Gathering #15.2.19 /koncert/

WIELORYB.rhytm’n’noise / Gdansk (PL)

Wieloryb definitely is one of the most noticeable projects in the industrial avant-garde style. Hailing from Poland this formation has already released several productions. “Semantik” is the 4th official full length, which was already released on Hands.

Wieloryb rozhodne patrí k najvýraznejším projektom priemyselného avantgardného štýlu. Z vysielania z Poľska táto forma už vydala niekoľko inscenácií. “Semantik” je štvrtá oficiálna plná dĺžka, ktorá už bola uvoľnená na rukách.

PANDORAMA.psych noise rock

Štartuje v zónach, kde finišuje Kurkus. Explozívny psych-noise-rock trojice Obalajtman, Pixtibaxti a Inkubator privedie k pohybu aj mŕtvych. Neobvyklá štruktúra, šialený vizuál kapely, dĺžka a zvuk skladieb zvalcujú priestor. Čaká vás divoká, temná cesta do extázy.

VYMA ENAL.electro industrial

Vyma Enal is electronic live act from Košice/Slovakia. The cooperation between ambient artist Nia Eireen (voice) and machine operator f/error (FARA, Fontanela) aims to blend classic flavours of industrial dance music with deeper emotional and gothic feelings. In a prefabricated digital media reality they represent old school way of straightforward unfiltered performance and action.

15. 2. piatok, 20:00 h, Veľká sála – Modré hory /koncert/

Modré hory, Big beat, Luxus clan. Tri albumy, pár mixtapeov, kopec koncertov a znovu  na cestách. Veľa žvástov, beaty, tóny, všetko. Lyrik, Bene a Roland Kánik, jedno pódium a veľká  radosť z hrania. Motto “nudnejší jak život” vymenili za “o všetkom a o ničom rap”, ale furt sú to oni. Ten istý Lyrik a ten istý Bene, ktorým chrbty kryje Roland Kánik. Vraj rap pre tridsiatnikov, vravia niektorí, ale týmto trom tridsiatnikom je to jedno. Ide o hudbu a tú zbožňujú. Lebo keď sa oprú do dní, ticho to plachtí cez tie svety a cez tie nádychy a výdychy, začnú vypadávať vety…  Poď sa aj ty nájsť v tom beate s Luxus clanom.

17. 2. nedeľa, 16:00 h, Fabricafé – Kváskovanie /kulinársky workshop/

Ďalšie kulinárske popoludnie zamerané na prípravu domáceho pečiva s použitím techniky kváskovania. Lektorka Natália Maurerová si pre vás prichystala ďalšie skvelé nápady a tipy.

19.2. utorok, 19:00 h, KINO: cyklus REKLAMY S OGILVI

Nový projekt Kina Tabačka s reklamnou agentúrou Ogilvi, v ktorom majú opäť hlavnú úlohu reklamy.

20.2. streda, 18:00 h, Fabricafé – Ochrancovia prírody : Pomôž včelám a pomôžeš aj sebe /prednáška/

Prednáška na aktuálnu tému o tom, ako môže človek svojím správaním a konaním pomôcť včelám, a tým aj sám sebe. Priamo či nepriamo, zmenou ich vnímania a zároveň zmenou ľudského konania. Súčasťou prednášky budú aj konkrétne rady, ako obohatiť svoje okolie o rastliny atraktívne pre včely. Prednáška je určená širokej verejnosti.

Prednášajúci: samostatne hospodáriaci roľník/včelár Ing. Igor Štvarták (Včela z východu) a záhradná a krajinná architektka Ing. Lenka Kolníková.

21.2. štvrtok, 18:00 h, Fabricafé – Language Café /jazyková kaviareň/

Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com

Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na našej facebookovej skupine TBCK Language café community.

21.2. štvrtok ,18:00 h, Veľká sála – Marketingový štvrtok /prednáška/

Marketingový štvrtok – pravidelné mesačné stretnutie záujemcov o online marketingové trendy, postupy a inovácie, ktorý sa nesie príjemnou atmosférou, štvorkou spíkrov, ktorí sa radi s vami podelia o svoje know-how.

21. 2. štvrtok, 20:20 h, Bistro Tabačka – Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú /verejné čítanie/

Podľa policajného vyšetrovania 21. februára 2018 o 20:20 h. zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dôvodom bola Jánova práca, pretože písal o korupcii, prepojení biznisu a politiky na Slovensku a o zneužívaní európskych fondov. Osem mesiacov po jeho vražde polícia zatkla objednávateľku a najatých vrahov, ktorí teraz čakajú vo väzbe na súdny proces.

Vražda mladého novinára a jeho snúbenice otriasla Slovenskom. Občania v celej krajine vyšli po dlhej dobe opäť protestovať do ulíc. Došlo k zmene na čele vlády, z postu premiéra odstúpil  Robert Fico, novinári rozsiahlo informovali o prepojení politiky a špinavých peňazí. Podľa prezidenta republiky nič nezmenilo súčasné Slovensko tak zásadným spôsobom, ako táto vražda.

Presne rok po zločine, 21. februára 2019 o 20:20 h,  si Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú pripomenieme v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. Verejné osobnosti, Košičania, občianky a občania Slovenskej republiky, známi a neznámi, novinári, politici, aktivisti, umelci, študenti a kultúrni pracovníci budú nepretržite, 24 hodín, čítať jeho novinárske texty. Spomienku ukončíme nasledujúci deň o 20:20 h. Účastníci spomienky sa budú pri čítaní textov v priestore Bistra Tabačka striedať každú pol hodinu. Počas celej doby bude čítanie prístupné verejnosti a zároveň natáčané a streamované cez online platformu.

Vražda predstavuje pre civilizovanú spoločnosť, za akú sa považujeme, neprístupný čin. Vražda novinára, ktorý sa usiloval upozorniť na neakceptovateľné postupy v otvorenej, solidárnej, tolerantnej a demokratickej spoločnosti, ktorú chceme na Slovensku vybudovať, sa stala pre nás akýmsi mementom. Pripomínať si tých, ktorí zomreli v boji za spoločnosť, je našou povinnosťou. Aktívne pokračovať v tomto boji,  je našou voľbou.  Preto budeme v Tabačke verejne čítať texty Jána Kuciaka a pripomenieme si, v akej krajine žijeme a akú krajinu chceme mať. Zároveň tým vzdáme hold mladému človeku, ktorý zomrel len preto, že si trúfal verejne hovoriť pravdu.

22.2. piatok, 20:00 h, Veľká sála – Nu Form Folk (NFF): Katarína Máliková (SK) a Daniel Spaleniak (PL) /koncert/

Katarína Máliková (SK)

Krehké a brilantné aranžmány pre sólo klavír, syntetizátory, looper a iné nástroje v sólo podaní Kataríny Málikovej prinesú nový, intímny, ale napriek tomu intenzívny zážitok z piesní kritikmi oceňovaného Pustvopolu. Na koncerte zaznejú aj nové skladby. Máliková, ako vždy, vsádza na prepracovanie materiálu, preto jej aranžmány znejú ako celistvé kompozície pre klavír a hlas. Sólo koncertmi sa jej splní sen, no neočakávajte jej typickú polohu. Pripravte sa na niečo úplne nové. Nové piesne s kritickými textami a sprievodmi inšpirovanými klasickými skladateľmi sa prelínajú so syntetizátormi a beatmi evokujúcimi lo-fi reminiscencie na 80’s. Surové zvuky, navrstvené vokály, ale aj efemérne a citlivé plochy. Zabudnite na nevestu hôľ, Katarína prichádza znova s niečím novým a jej hybridný hudobný svet zaujme aj tentokrát.

Daniel Spaleniak (PL)

Poľská hudobná scéna bez toho, aby o tom široká slovenská verejnosť niečo tušila, sa na báze kontaktu s najnovšími hudobnými trendmi vo svete stáva čím ďalej tým viac osobitou. Príkladom je mladý poľský spevák, gitarista, skladateľ Daniel Spaleniak. Poľahky by mohol vzbudzovať závisť. Niektoré jeho piesne totiž zazneli v amerických televíznych seriáloch. Pieseň Back Home zo seriálu Elementary, pieseň Dear love of mine v Ozark a dve skladby, Why a Night, v seriály The Path. Pritom Spaleniak  nie je žiadny starý skúsený skladateľ filmovej hudby. Vo svojej diskografii má iba tri albumy – Dreamers (2014), Back Home (2015) a Life Is Somewhere Else (2018).

23.2. sobota, 20:30 h, Fabricafé – Ottone Pesante (IT) /koncert/

Kapela OTTONE PESANTE sa po roku vracia koncertovať na Slovensko. Talianske trio v netradičnom zložení trúbka (Paolo Raineri), trombón (Francesco Bucci) a bicie (Beppe Mondini), servíruje heavy metal postavený na zvuku dychových nástrojov. Na slovenskom turné predstavia svoj nový album Apocalips, ktorý dokazuje, že Ottone Pesante sú špičkou na brass metalovej scéne. Inštrumentálny album má správnu  intenzitu, atmosféru aj chytľavosť a počas koncertu si nielen metaloví  fanúšikovia prídu na svoje.

27. 2. streda, 18:00 h, vstup voľný, Kino Tabačka – Vedecká kaviareň /prednáška/

Vedecké kaviarne sú osvedčenou formou popularizácie vedy a rozširovania obzoru verejnosti v mnohých krajinách. Osvedčili sa aj Slovensku a to vďaka podpore Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Vedecká kaviareň v Tabačke prináša v neformálnom prostredí popularizačné prednášky odborníkov z rôznych oblastí a s atraktívnymi témami. Veríme, že uvoľnená atmosféra a zaujímavé informácie prispievajú k zlepšeniu vzťahu verejnosti k vede a výskumu.

tlačová správa

Pridajte komentár