EAST MAG
books

3 užitočné hacky pre knihomoľov

Napriek tomu, že Slováci podľa štatistík patria k najmenej aktívnym európskym čitateľom, stále je nás dosť aj takých, ktorí pravidelne vypĺňajú voľný čas práve knihou. Nové knižné tituly sa na nás valia v priebehu celého roka. Kníhkupectvá sa s príchodom kaviarenského konceptu stali oázami pokoja a je skutočne ťažké odkráčať z nich bez úlovku.

Recenzie lákajú k prečítaniu a dizajnové obálky aj k nákupu. O ekologickom dopade tlače kníh rozprávať netreba. Nie som v tomto žiadny svätec, tiež nedám dopustiť na podmanivú vôňu čistučkých, nových knižiek a priznám sa, že ako autorka by som šla sama proti sebe, keby som hlásala tlačené knihy nekupovať. Dá sa to však aj inak – prezradím vám, ako to robím ja.

REKLAMA

Ako veľa čítať a neskrachovať
Ak prelúskate viac ako 20 kníh ročne, pri priemernej cene knihy pätnásť eur vás tento koníček môže vyjsť aj na niečo cez tri stovky. Od študentských čias ostávam verná knižnici, keďže je to lacný a navyše ekologický spôsob, ako neprísť na mizinu a nezahltiť domácnosť novotou voňajúcimi výtlačkami. V košickej Štátnej vedeckej knižnici mám tak za 5,50 ročne prístup k obrovskému množstvu titulov rôznych žánrov, ktoré pravidelne dopĺňajú.

Kúpou e-kníh prispievať na dobrú vec
Osobne som viac fanúšikom papierového formátu, ale z času na čas si kúpim knihu aj v elektronickej podobe. Obzvlášť, ak ide o odbornú literatúru. Minulý rok som objavila Humble Bundle, kde je možné kúpiť si knihu ako súčasť balíčka viacerých titulov za výhodnú cenu, pričom veľká časť môjho príspevku putuje na charitu.

Jednou z najväčších internetových knižníc je Z-Library project, kde si môžete takmer akúkoľvek knihu stiahnuť zadarmo. Tiež však máte možnosť projekt zadotovať. Je tam takmer tri a pol milióna publikácií, ktoré sú prevažne v angličtine, no ak máte problém s cudzím jazykom, nájdu sa tam i české a slovenské.

Sociálni knihomoli
Hľadáte inšpirácie na kvalitné čítanie? Chcete vedieť, čo čítajú vaši známi a ktoré knihy sa oplatí si zadovážiť? Tak sa zaregistrujte na sociálnej sieti pre knihomoľov Goodreads, ktorá vám umožní hodnotiť prečítané knihy, plánovať si, ktoré chcete prečítať a vidieť rozčítané knihy a recenzie vašich priateľov. Aplikácia pravidelne informuje o svetových knižných novinkách a bestselleroch, zobrazí vám aj personalizovaný zoznam zaujímavých titulov zoradených podľa žánru. Rovnako ako čítanie samotné, aj táto apka je návyková. Jediné, čo budete potrebovať, je vôľa a čas. No v prípade, že siahnete po tých správnych knihách, sa vám tie investované hodiny istotne bohato zúročia.


Lenka Hlinková Wirecard

Lenka Hlinková, autorka článku, pracuje v IT už vyše jedenásť rokov, v súčasnosti ako biznis analytička v spoločnosti Wirecard.

Aktívne motivuje dievčatá a ženy na vstup do IT sektora. Je autorkou prvej slovenskej motivačno-náučnej knihy pre súčasné i budúce ajťáčky – Ženský algoritmus.

komentár: 1