EAST MAG

Prečo je dobré mať ženy v IT?

praca zena

Tech je pre každého, bez ohľadu na pohlavie. A treba povedať, že nielen v tomto sektore je žien menej, ale aj v iných oblastiach. Napríklad vo finančníctve, v politike – a samozrejme, na vrcholových manažérskych pozíciách.

Čo všetko však prináša genderovo vyvážená spoločnosť?

REKLAMA

1. Väčší rozmach pre región a mesto – Viac šikovných ľudí v IT by v Košiciach znamenalo viac zaujímavých IT pozícií, projektov a malo by to vplyv na celý náš región. Po ajťákoch a ajťáčkach je veľký dopyt a bude stále rásť. Viac ľudí by ostalo žiť doma a zároveň by vďaka atraktívnym projektom prišli žiť aj ľudia z iných miest a krajín do nášho, aj vďaka IT čoraz modernejšieho, mesta.

2. Pestrejšie tímy vo firmách – Diverzita je proste dobrá vec, potvrdilo to množstvo štúdií. Potrebujeme balans v našich tímoch, ktoré by mali byť zložené z rôznych ľudí – pretože vytvárame technológie a produkty pre rovnako rôznorodých ľudí. Firmy hľadajú šikovných ľudí, avšak často sa o tech pozície ženy neuchádzajú, a to je veľká škoda.

3. Flexibilita pre rodinu – Tech prináša slobodu. Dá sa robiť kdekoľvek na svete, na pláži, ale aj z domu. V tomto sektore môžete pracovať ako freelancer/ka, zamestnať sa v korporácii, nadnárodnej firme, malej domácej firmičke, na akademickej pôde alebo začať budovať svoj vlastný produkt, službu a firmu. Ženy v IT sa dokážu prispôsobiť – môžu pracovať, kde chcú a koľko chcú, hoci aj počas materskej dovolenky.

4. Motor pre inovácie – Žijeme v 21. storočí a technológie sú všade a pre všetkých. Používajú ich nielen muži, ale rovnako aj ženy. Možno ešte nemáme každá SmartHome, ale prácou v IT sektore sme omnoho otvorenejšie aj vďaka tomu, že sa na inováciách spolupodieľame.

5. Vzor pre mladú generáciu – Viac žien v IT je príkladom pre ďalšie generácie dievčat. Aby videli a poznali reálne ženské vzory vo svojom okolí. Dievčatká sa nemusia hrať len s bábikami, pokojne ich môžeme povzbudiť aj k programovaniu robotov alebo k prázdninám v počítačovom tábore. Je dôležité, aby sme im nehovorili, že informatika je len pre chlapcov a aby v pri svojom spoznávaní IT stretli aj ďalšie dievčatá.

Na Slovensku pôsobia organizácie AjTyvIT a MiniTech MBA, ktoré podporujú ženy na ich ceste k IT. Dúfam, že v blízkej budúcnosti bude v tomto sektore toľko žien, aby otázka „Prečo je dobré mať ženy v IT?” znela rovnako zvláštne, ako keby bola položená opačne – „Prečo je dobré mať mužov v IT?” Pretože je nielen dobré mať ženy v IT, ale najmä IT je dobré pre nás, ženy.

Mária Virčíková


Mária Virčíková

Je kybernetička, technologická inovátorka a spoluzakladateľka firmy Matsuko. Momentálne sa venuje svojej dcére, umelej inteligencii a vyvíja komunikáciu prostredníctvom 3D hologramov.

Umiestnila sa dvakrát v rebríčku Forbes mladých s najväčším potenciálom „30 pod 30”, v rebríčku top startupistiek a bola študentskou osobnosťou Slovenska. V organizácii Aj Ty v IT spoluzaložila formát Frida Talks Tech – konferenciu žien v TECH.

komentár: 1