EAST MAG

5 technológií, ktoré zmenili náš život

Od prvého programovateľného počítača z roku 1936, ktorý zaplnil celé priestory spálne Konrada Zuseho, prešlo viac ako 80 rokov. Počas tohto obdobia až do súčasnosti sa vývoj technológií rozbehol rýchlosťou, nad ktorou ľudia skeptickí voči hi-tech zalamujú rukami. Dnes sú témy ako genetické inžinierstvo či umelá inteligencia samozrejmé aj vďaka informovaniu médií o pokrokoch.

Čoraz menej ľudí si pamätá, aký bol život predtým, než do našich životov vstúpili výdobytky modernej doby. Vďaka dennodennému využívaniu ich už považujeme za bežnú vec. Ktorých päť technológií zmenilo náš súčasný život?

REKLAMA
  1. Internet
    Fungovať bez internetového pripojenia je dnes takmer nemožné, a to nielen v súkromnom živote, ale aj v práci. Prijímanie mailov, dokumentov či podkladov k práci, videokonferencie – viete si predstaviť, ako by vyzerala vaša práca bez internetového spojenia?
    Za tento vynález vďačíme ministerstvu obrany USA, ktoré sa počas studenej vojny rozhodlo uľahčiť vzájomné komunikovanie medzi sebou prostredníctvom počítačov. Prvá experimentálna sieť ARPANET prepojila 4 uzly v roku 1967.

  2. Bluetooth a Wi-Fi
    Bluetooth slúži pre bezdrôtovú komunikáciu viacerých zariadení, dnes sa asi najviac spája s bezdrôtovými bluetooth slúchadlami. Stojí za ním švédska firma Ericsson, ktorá technológiu pomenovala po dánskom kráľovi, ktorý vzájomnou komunikáciou ukončil spory medzi kmeňmi.

    Bezdrôtové pripojenie Wi-Fi bolo pôvodne určené pre pokladničné systémy, omnoho viac sa však uplatnilo pri pripojení internetu. Bolo vynájdené v roku 1991 v Holandsku a za skoro 30 rokov sa stalo “must have” každej domácnosti, podniku, nákupného centra aj vonkajších priestorov.

  3.  Smartfóny
    Mladí dnes bez nich nepôjdu ani na toaletu. Smartfóny sú naše predĺžené horné končatiny, do ktorých vieme dostať celý náš život. Funkcie a aplikácie, ktoré nám uľahčia každodenný zhon, odfotia kvalitné fotografie a poskytnú širokú škálu editácií, dovolia nám vyplatiť účty jednoducho a rýchlo a, samozrejme, ráno nás zobudia.

    Prvým smartfónom bola Nokia 9000 Communicator z roku 1996, v 90. rokoch 20. storočia sa objavila aj prvá dotyková obrazovka.
    O tom, ako sa dizajn a vybavenie smartfónov posunul vpred, nemusíme hovoriť, keďže výkonnejšie a dizajnovo prepracovanejšie modely spoločnosti predstavujú na pravidelnej báze.

  4.  Prenosný počítač
    Laptop alebo notebook – v mnohých firmách technológia, ktorú pre pracovné účely dostane každý zamestnanec. Manažéri, podnikatelia, freelanceri, programátori, študenti a aj mnoho iných si notebook jednoducho vezme so sebou na cesty a pracuje v aktuálnych podmienkach. Osobné počítače, ktoré môžeme prenášať a využívať – symbol súčasnej hektickej doby.Už v roku 1991 sa Applu podarilo prísť na trh s prenosným počítačom, ktorý vážil 2,3 kg.

  5. Smart technológie
    Okrem smartfónov využívame čoraz viac inteligentné technológie aj v iných sférach.
    Domovy môžeme ovládať pomocou SmartHome rýchlo a jednoducho – mať pod palcom elektronické spotrebiče, svetlá, kúrenie a pritom zabezpečený dom kamerovým systémom bola niekedy fikcia.
    Ak chcete mať pod palcom vlastné telo, riešením sú SmartWearables – hodinky či fitness náramky. Pomôžu vám nakopnúť zdravý životný štýl pripomienkou, že je čas sa hýbať, navyše kontrolujú aj tep a tlak, čím vás vedia upozorniť na prípadné výkyvy vo vašom organizme.


    Myslíte si, že nevyužívate nič “smart”? Stále tu je SmartCity – koncept pre zvýšenie kvality života v meste pomocou digitálnych, informačných a komunikačných technológií. Už len platenie parkovania pomocou SMS je príkladom chytrého a uľahčujúceho prístupu mesta k obyvateľom.

Toto sú technológie, ktoré ovplyvnili život dnešnej spoločnosti. Ich inovácie a vývoj nových hi-tech predpovedá, že sa máme na čo tešiť. Rok 2019 má priniesť riadenie vozidiel pomocou umelej inteligencie, inteligentné reproduktory či rozšírenie 5G siete.

komentár: 1