EAST MAG

IKT sektor na východe Slovenska si za rok 2018 upevnil svoju stabilnú pozíciu

T-Systems Slovakia Košice IT Valley

27. december 2018, Košice – Uplynulý rok 2018 potvrdil významnú pozíciu IKT sektora vo východoslovenskom regióne. Svedčí o tom nárast pracovných ponúk, príchod nových a rozširovanie existujúcich IT spoločností.

Na východe Slovenska výrazne rástol počet ponúkaných pracovných pozícií v IKT sektore. Kým v roku 2017 sa štvrťročne objavovalo približne 220 ponúk, v roku 2018 ich počet neklesol pod číslo 350. Firmy košického IT Valley rastú, skvalitňuje a prehlbuje sa celý trh práce a východoslovenský región posilňuje svoju postavenie v IKT sfére. To pomáha zvyšovať aj kvalitu života celého kraja a jeho obyvateľov.

REKLAMA

Globálnej materskej spoločnosti T-Systems International priniesol rok 2018 zmenu v podobe nového generálneho riaditeľa, ktorým sa stal Adel Al-Saleh. Pre košickú spoločnosť T-Systems Slovakia, ktorá do tejto skupiny patrí, to znamenalo zmeny v podobe portfóliovo orientovaných divízií, prostredníctvom ktorých sa budú na zákazníka dívať viac holisticky než doposiaľ.

Potreby zákazníkov aj zamestnancov

Táto štrukturálna zmena išla ruka v ruke so zmenou našej kultúry – s väčším dôrazom na zákazníka, jeho potreby, ale aj na rolu našich ľudí pri napĺňaní nových cieľov. V rámci stratégie orientovanej na zákazníka sme spustili program identifikácie obchodných príležitostí. Vo svojej pilotnej fáze dosiahol prvý úspech vo forme 700-tisíc eur v nových príjmoch,” hovorí Martin Džbor, vedúci oddelenia stratégie spoločnosti T-Systems Slovakia.

T-Systems Slovakia

Dve nové centrá a medzinárodná spolupráca pri vývoji

Na globálnej úrovni sa zlepšila oblasť automatizácie a nasadzovanie nových technológií, predovšetkým verejného cloudu. Firma bola zaradená medzi strategickú trojicu kľúčových lokalít globálneho koncernu. Rozšírila sa tiež o dve nové divízie – centrum prevádzkových aktivít Operational Services, GmbH a kompetenčné centrum pre digitálne technológie a verejný cloud.

V roku 2018 sme naplno pracovali aj na vývoji nového produktu na báze softvérovo definovaných sietí – ngena. Náš tím senior architektov a inžinierov tento produkt vyvíja spolu s centrálou v Nemecku a nový produkt na báze technológie ngena – SD-WAN sa dostáva medzi prvých zákazníkov,” objasňuje M. Džbor.

Expertov v Košiciach pribúda

Pre firmu bol uplynulý rok významným aj v rámci personalistiky. „Uplynulý rok sme sa v oblasti ľudských zdrojov sústredili na tzv. kľúčových zamestnancov. Významne sa posunula expertná úroveň našich zamestnancov, čo sa prejavilo predajom služieb vyššej hodnoty v oblasti dizajnu IKT riešení a IKT architektúry. To v konečnom dôsledku prispelo k 7-percentnému zvýšeniu našich tržieb,” vysvetľuje Martin Džbor.

Investície do kvalitného vzdelávania
Spoločnosti lokálneho IT Valley sa aj v roku 2018 podieľali na skvalitnení vzdelávania v regióne. „Naša dlhoročná spolupráca s FEI TUKE sa rozšírila o nové predmety aj prednášky, otvorili sme spolu interaktívne laboratórium OpenLab s podporou tzv. ambientných technológií a internetu vecí. Prehĺbili sme aj spoluprácu s SOŠ Ostrovského, kde sme spolu vytvorili učebňu zameranú na sieťové a bezpečnostné technológie a darovali sme hardvér ďalším 30 školám na vytvorenie laboratórií v celkovom počte 500 notebookov, monitorov a zariadení,” bilancuje Martin Džbor.

Na národnej úrovni sa firma zapojila s IT Asociáciou Slovenska a Štátnym inštitútom pre odborné vzdelávanie do prípravy nového študijného odboru v kompetenčnej oblasti IKT v oblasti digitalizácie a súvisiacich technológií. A tiež pokračovala vo svojej snahe byť motorom celoslovenskej národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania.

Vízia 2019

Začínajúci rok 2019 bude pre celý IKT sektor na východe Slovenska zaujímavým a plným príležitostí. Čoraz viac svetových spoločností si tento región vyberá pre ľudský potenciál v odvetví IT a kvalitnú spoluprácu so vzdelávacími inštitúciami. „Naďalej bude v našom kraji rásť počet obsadzovaných pozícií v IT firmách, zároveň porastie aj dopyt po pozíciách na vyšších úrovniach, ako dizajnér IT riešení, SAP konzultant, projektový manažér či IKT architekt. Aj naša spoločnosť bude v roku 2019 rozširovať svoje rady špičkových IT odborníkov, a to najmä vo forme vytvárania špecializovaných kompetenčných centier zameraných na strategické produkty koncernu,” uzatvára Martin Džbor.

T-Systems Slovakia Martin Džbor

tlačová správa

Pridajte komentár