EAST MAG

Slovenské Amazonky nosia na hrudi brošňu v tvare kozy

OZ Amazonky

Na Slovensku nepatrí prevencia zdravia medzi témy, ktorým sa bežne venujeme. Šíriť povedomie o rizikách chorôb a o možnostiach, ako im predísť, sa snažia nielen rôzne kampane, ale napríklad aj občianske združenia. Jedným z nich je aj OZ Amazonky venujúce sa pacientkam s rakovinou prsníka, ktoré osloví aj drobným doplnkom…

Občianske združenie Amazonky združuje a spája pacientky s rakovinou prsníka naprieč celým Slovenskom. Vzniklo v roku 2013 a okrem Bratislavy má pobočky aj v Trenčíne, Poprade a Košiciach. Vo Východoslovenskom onkologickom ústave Amazonky pomáhajú aj v pacientskej poradni.

REKLAMA

Komunita pacientok
Rakovina prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien v našej krajine, ročne pribudne takmer 3 000 nových pacientok. Naše členky najviac oceňujú možnosť byť navzájom v kontakte, vymieňať si skúsenosti súvisiace s liečbou, pýtať si rady, pretože nikto nerozumie onkologickej pacientke tak ako iná pacientka. Okrem toho si na stretnutia pravidelne voláme odborníkov – onkológov, rádiológov či plastických chirurgov. Naše členky majú k dispozícii aj osobného trénera, lymfomasáže, psychologické a sociálno-právne poradenstvo,” opísala význam Amazoniek predsedníčka OZ Eva Bacigalová.

Prevencia na Slovensku hlboko pod priemerom
K šíreniu osvety o dôležitosti prevencie prispievajú aj projektom Ja som už bola. „Pokiaľ ide o pravidelné preventívne prehliadky, Slovensko je hlboko pod priemerom ostatných krajín Európskej únie. Raz za dva roky pravidelne navštevuje mamografické a sonografické vyšetrenia prsníkov len okolo 20 % žien. Mnohé sa k lekárovi dostanú prvýkrát až v pokročilom štádiu rakoviny, keď sú už možnosti liečby obmedzené. Preto my ako bývalé aj súčasné pacientky neustále apelujeme na zdravé ženy, aby si naozaj našli čas na tieto vyšetrenia, ktoré môžu zachrániť život,” vysvetľuje Eva Bacigalová.

Koza na hrudi
Svoje členstvo v OZ Amazonky a boj s onkologickým ochorením ženy symbolicky prezentujú brošňou v tvare kozy. „Zvieratká z plastu vyrobené na 3D tlačiarni tvorí umelkyňa menom Šupolka. Keď sme v jej ponuke objavili aj kozu, okamžite vznikol nápad, že pre naše ochorenie je veľmi symbolická. Veľa pacientok s rakovinou prsníka musí pre záchranu života podstúpiť operáciu, pri ktorej sa odstráni jeden alebo oba prsníky. Takáto strata ženskosti sa dá aspoň symbolicky kompenzovať brošňou v tvare kozy.”Podľa slov predsedníčky Amazoniek už dnes brošňu nenosia len pacientky, ale aj široká verejnosť, ktorá združenie podporuje a propaguje tak jeho aktivity a najmä dôležitosť prevencie. Dokonca si pár kôz vyžiadali aj muži. „Pri brošniach všetci okamžite pochopia druhý, veľmi silný rozmer tohto symbolu, a ešte aj humor, ktorý je pre členky nášho združenia charakteristický. Žiaden pátos, dramatické dojatie či ľútosť. Sme choré a liečime sa. Nerobíme tajnosti o svojej diagnóze a nehanbíme sa za ňu. Svoje kozy hrdo nosíme,” dodáva s úsmevom Eva Bacigalová.
 

Ak chcete OZ Amazonky prejaviť svoju podporu aj vy prostredníctvom brošne, stačí napísať na rok.amazonky@gmail.com a objednať si ju.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár