EAST MAG

Úspešné start-upy vznikajú aj v Košiciach – prezentovali sa na TUKE

To, že start-upy môžu vznikať a rozvíjať sa aj priamo v Košiciach, potvrdilo podujatie Citizens Toolkit. Konalo sa vo štvrtok 12. decembra 2018 v priestoroch OpenLabu na 5. poschodí Technickej univerzity v Košiciach.

Organizovala ho Technická a ekonomická univerzita v Budapešti v spolupráci so spoločnosťou T-Systems Slovakia, Technickou univerzitou v Košiciach a EIT Health. Citizens Toolkit bolo zamerané na rozvoj a podporu start-upov, ktoré vznikajú v regióne strednej Európy.

REKLAMA

Cieľom eventu bolo motivovať mladých ľudí k premýšľaniu o vlastnom start-upe a rozšírenie povedomia o tom, že aj v Košiciach sú na to možnosti, aby sa z myšlienky a nápadu stal reálny projekt.

Európsky inštitút pre inovácie a technológie sa snaží zvýšiť inovačnú kapacitu regiónov aj prostredníctvom Regionálnej inovačnej schémy. Jej cieľom je, aby vyvinuté inovácie a nové produkty mohli využívať aj ľudia z prostredia, kde daný projekt nebol vyvinutý. Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať podujatie Citizens Toolkit na Technickej univerzite v Košiciach,” vyjadril sa Laszlo Bacsa. Je riaditeľom Technology and Knowledge Transfer Office Technickej a ekonomickej univerzity v Budapešti.

Citizens Toolkit je jedinečným podujatím, ktoré potvrdzuje, že len nápady, ktoré sa podarí zrealizovať, majú skutočnú hodnotu. Našťastie príležitostí je dnes mnoho, čo dokazujú aj úspešné start-upy z Košíc prezentované v rámci podujatia. Veríme, že tieto úspešné príbehy budú inšpiráciou pre našich študentov,” dúfa Jaroslav Porubän, vedúci Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE.

Na Citizens Toolkit sa predstavil aj čerstvo spustený projekt Sám v múzeu.

Aj spoločnosť T-Systems Slovakia podporuje start-upové projekty, a preto sa na Citizens Toolkit predstaví so svojím pilotným projektom – Sám v múzeu. Vznikol v inkubátore Innovation Hub, ktorý je iniciatívou našej firmy a je zameraný práve na podporu a vývoj projektov. Ide o úspešný príklad toho, ako posúvať náš trh vpred, realizovať nápady a inovovať tak, aby to malo pozitívny vplyv na pre celú verejnosť,” zhodnotil Peter Breyl.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár