EAST MAG
movie tip Košice AI

Neviete, aký film si pozrieť? Máme pre vás 5 tipov

Aj vy patríte k tým ľuďom, ktorí si nechajú poradiť pri výbere filmu a spoľahnú sa na odporúčanie známych? Ak v poslednej dobe pátrate po kvalitnej kinematografickej snímke zameranej na moderné technológie, roboty a sci-fi, máme pre vás dobrú správu. O filmové tipy sme totiž poprosili Petra Konečného, filmového kritika.

Prierez filmovou históriou

V Kine Úsmev svojou prednáškou Ako umelá inteligencia zmenila dejiny filmu uzavrel festival Art & Tech Days a návštevníkom cez filmové ukážky priblížil vývoj témy robotov vo svetovej kinematografii. „Ukážky som vyberal na základe danej témy. Dal som dokopy filmy, ktoré som poznal, ale aj také, ktoré som pri príprave objavil. Zameral som sa tému robotiky, robotov a umelej inteligencie vo filmoch – ako sa stvárňovala, ako bola vnímaná tvorcami v minulosti aj aké zmeny nastali v priebehu 120 rokov kinematografie,” zhodnotil Peter Konečný.

REKLAMA

V minulosti boli podľa filmového kritika roboti znázorňovaní kriticky a skôr ako hrozba, no postupom času sa začala téma robotov vo filmoch objavovať aj ako zábavný aspekt. Dnes je to najmä presah zábavy a odkazu do budúcna. „Roboti vo filmoch často odzrkadľujú, ako je na tom ľudstvo a kam smeruje, keďže ich vlastne tvoríme my.”

Najviac z USA

Filmov s tematikou robotov nie je ani zďaleka málo. Významná časť z nich patrí americkej filmovej produkcii a jej blockbustrom. „Američania riešia túto tému intenzívnejšie než my v Európe. Divák je v súčasnosti náročný a keď uvidí zle urobeného robota, filmu neuverí, preto takéto snímky potrebujú dostatočný rozpočet. V začiatkoch kinematografie sa robotom a nástupu robotizácie venovali aj tvorcovia zo Španielska, Talianska či Charlie Chaplin a jeho Moderná doba, ktorá však vznikla za americké peniaze,” dodal Konečný.

Filmové tipy

Vybrať len jeden najlepší film nebolo pre Petra Konečného vôbec ľahké, preto spomenul hneď päť, ktoré sa podľa neho oplatí vidieť.

2001: Vesmírna odysea od Stanleyho Kubricka z roku 1968 patrí medzi najlepšie sci-fi kinematografické snímky. „Je to typ filmu, kde si často musíme veci domýšľať, keďže predstava robota – systému, ktorý komunikuje, je po celý čas len v našej hlave. Venuje sa zaujímavej téme robotej revolúcie a negativizmu, keď sa robot vzoprie tým, ktorým má slúžiť a čo to so sebou prináša.”


Robocop
rozvíja aj tému toho, ako by nám roboty mohli pomôcť. Špeciálne vytvorený kyborg bojuje proti mestskému násiliu, no časom si začne spomínať na svoj predchádzajúci život a to, ako sa vlastne stal kyborgom… Robocopa si môžete vychutnať v 4 filmových verziách – od toho prvého z roku 1987 až po najnovšieho z roku 2014.


Westworld
dnes každý pozná predovšetkým ako seriál z dielne HBO. Futuristický zábavný park inšpirovaný Divokým západom, v ktorom žijú naprogramované roboty. Tento námet už v roku 1973 stvárnil rovnomenný film, preto, ak patríte k fanúšikom Westworld, určite si pozrite predlohu, ktorá inšpirovala televíznu stanicu HBO.


A.I.
od oscarového režisére Stevena Spielberga chytí za srdce aj dámy. „Krásny film z roku 2001, kde sa chlapec vyrovnáva so zistením, že je robot. Nedokáže to pochopiť, pretože vie cítiť lásku a miluje svojich rodičov, ktorí ho vychovali…” opísal A.I. Peter Konečný.


Ona
je film zobrazujúci vzťah a lásku medzi vyspelým operačným systémom, ktorý v snímke predstavuje hlas Scarlett Johansson, a jeho používateľom (Joaquinom Phoenixom).


Krátkometrážne snímky

Pokiaľ patríte k filmovým nadšencom a všetky celovečerné snímky s touto tematikou máte zhliadnuté, zamerajte sa na krátkometrážne filmy: „Aj mladí tvorcovia vo svojich krátkych dielach, kedy majú päť, niekedy desať minút na to, aby vyrozprávali pútavý príbeh, využívajú AI a robotov. Potom si ich nápady často prevezmú producenti celovečerných filmov, a preto sa ich oplatí vidieť. Našťastie je množstvo takýchto kraťasov a dajú sa ľahko nájsť,” ukončil Peter Konečný.


Kto je Peter Konečný?

Slovenský filmový kritik, ktorý študoval na Katedre filmovej vedy a multimédií Vysokej škole múzických umení. Je šéfredaktorom portálu Kinema.sk. Od roku 2011 má reláciu Screener. Pravidelne organizuje po celom Slovensku Filmové večery Petra Konečného zamerané na rôzne kinematografické témy.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár