EAST MAG
Game Days Košice Art&Tech Days

Ako vzniká hra od nápadu až po marketingovú stratégiu? O tom bol prvý ročník Game Days Košice 2018

V Košiciach sa minulý týždeň v piatok 23. novembra uskutočnila prvá konferencia na Slovensku pre herných vývojárov, ktorá bola zároveň aj súčasťou programu Art & Tech Days.

Organizátormi Game Days Košice 2018 bola Slovenská asociácia herných developerov (Slovak Game Developers Assosiaciton – SGDA) a Games Farm.
Verím, že Košice majú veľký potenciál na rozvoj herného segmentu, aj keď celkovo na Slovensku ešte herná komunita nie je taká rozšírená. Vnímame aj ako príležitosť trochu viac spropagovať a rozšíriť povedomie o tom, že aj na Slovensku sú herní vývojári svetovej kvality,” vyjadril sa Peter Nagy z Games Farm.

REKLAMA
Art & Tech Days Game Days Košice
foto k článku: Jakub Jančo a Maja Bodnárová, Creative Industry Košice – Art & Tech Days

Široký záber tém

Pri tvorení programu konferencie Game Days Košice sa organizátori zamerali na celý vývojový proces hier. „Cieľom bolo pokryť produkciu celej hry od biznisového pohľadu cez marketing a tvorbu umenia, počítačovú animáciu až po testing. Snažili sme sa spraviť široký záber, aby sme priniesli niečo nové z rôznych oblastí,” doplnil Nagy.

Herné ilustrácie

My sme sa zúčastnili prezentácie Michala Ivana, ktorý publiku priblížil concept art a ilustrácie v hrách. Spíker začal rozprávať o svojich začiatkov, kedy spájal štúdium a kreslenie zadaní s prácou pre herné spoločnosti, pre ktoré tvoril postavy do hier. Priznal aj tienistejšiu stránku herného umenia, keď v minulosti strávil 4 roky prípravou ilustrácií pre jeden projekt, ktorý nakoniec celý padol. Podľa slov Michala Ivana tak dopadne 90 % plánovaných hier. Publiku prezradil aj rôzne spôsoby komunikácie herných spoločností, ktoré zadávajú úlohy na ilustrácie – od konkrétnych detailných požiadaviek po úplne voľnú ruku či pripomienkovanie kresby v znení „nekreslite to tak pekne”. Vďaka prierezu svojou profesionálnou tvorbou tak ponúkol reálny náhľad do pozadia tvorby vizuálu hier. 

Game Days Košice, Art & Tech Days

Konferencie sa zúčastnilo vyše 200 účastníkov, čo svedčí o tom, že herní vývojári v Košiciach naozaj sú. Organizátori Game Days Košice majú v pláne pokračovať. „Veríme, že časom sa nám podarí rozšíriť podujatie a prilákať viac ľudí zo zahraničia, aby komunita mala kam rásť aj vďaka vonkajším impulzom,” dodal na záver Peter Nagy.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár