EAST MAG
Východ nie je EXIT Progress Promotion

Východ nie je EXIT sa opäť hlási o slovo

Konferencia Východ nie je EXIT, ktorá mala vlani premiéru a zaradila sa medzi najvýraznejšie podujatia východného Slovenska, sa bude konať aj po druhýkrát. V utorok 4. decembra 2018 bude mať v priestoroch košickej Tabačky Kulturfabrik 300 hostí možnosť sledovať diskusiu 12 zaujímavých spíkrov v troch diskusných paneloch. Konferencia zároveň otvorí najväčší medzinárodný veľtrh vzdelávania na východe Pro Educo (5. – 6. 12. 2018, Steel Arena Košice).

Iniciatíva Východ nie je EXIT

Bola založená v máji 2017 občianskym združením Apolis a spoločnosťou Progress Promotion, ktorá na východe Slovenska pôsobí už štvrťstoročie a okrem iného organizuje v Košiciach 12 rokov aj najväčší medzinárodný veľtrh vzdelávania Pro Educo. Východ nie je EXIT je apolitická iniciatíva spájajúca jednotlivcov, firmy, samosprávu, akademickú obec i tretí sektor s cieľom realizovať konkrétne kroky vedúce k spomaleniu exodu mladých ľudí z tohto regiónu.

Východ nie je EXIT, Progress Promotion
foto k článku: Progress Promotion

Čo hovoria čísla

Problém odlivu mladých a šikovných ľudí sa rozhodne netýka iba východného Slovenska a myšlienka Východ nie je EXIT sa dá veľmi dobre aplikovať na celú krajinu ležiacu vo východnom bloku Európy.

Čísla sú neúprosné a alarmujúce. Zo Slovenska ročne odíde 30 000 ľudí do 30 rokov. Štatistický úrad konštatuje, že do roku 2060 bude slovenská populácia pri nezmenenom demografickom vývoji v ekonomicky činnom veku chudobnejšia až o 1,4 mil. obyvateľov. Prieskumy realizované na pôde univerzít hovoria, že až 70 % tých, ktorí Slovensko už opustili, sa neplánujú vrátiť.

Východ nie je EXIT, Progress Promotion, konferencia

Je tráva na druhej strane plota skutočne zelenšia?

Iniciatíva Východ nie je EXIT rozhodne nevznikla preto, aby nejakým spôsobom odhovárala mladých ľudí od cestovania, štúdia alebo pracovnej skúsenosti mimo svoj domov.

Nemôžete mladým ľuďom brať ich sny a tvrdiť, že všetci môžeme byť šťastní v Humennom. To, čo je problém, je nekritické myslenie, nedostatok informácií a prebytok predsudkov, ktoré vyháňajú z domu aj tých, ktorí by na východe alebo minimálne v Košiciach či Prešove mohli žiť úplne spokojný a naplnený život bez pocitu, že nemajú dobré vzdelanie alebo prácu. Množstvo šikovných ľudí v zahraničí totiž nerobí žiaden ,dream job‘,“ hovorí spoluzakladateľka iniciatívy Michala Lukáčová Koniarová.

Cieľom iniciatívy je skôr otvárať diskusiu a primäť mladých ľudí pred odchodom z regiónu zvážiť všetky pre a proti a získať relevantné informácie, aby nezakladali svoje rozhodnutia o odchode len na tom, že odchádza väčšina.

Východ nie je EXIT, Progress Promotion, konferencia, Tabačka, spíker

Témy a hostia konferencie

Nosnými témami minuloročnej konferencie bol marketing východoslovenských vysokých škôl, výzvy a šance po návrate domov, ako aj hlbší pohľad na problematiku migrácie z východu, jej štatistiky, trendy, prognózy a historické súvislosti.
Tento rok sa na pôde konferencie stretne opäť 12 spíkrov v troch diskusných paneloch, ktorí pod taktovkou moderátorky Anety Pariškovej budú debatovať o lepšej budúcnosti pre východ.

Diskusný panel 1 POHĽAD ZVONKU
Podľa hesla, že doma nie je nikto prorokom, sa v tomto paneli predstavia hostia, ktorí sa na východe Slovenska nenarodili, no aktuálne tu žijú, študujú a pracujú. Ako vlastne na východ nazerajú tí, ktorí už okúsili život na mnohých iných miestach na svete?

Diskusný panel 2 – MESTO & UNIVERZITA
Potrebuje mesto univerzitu? Potrebuje univerzita mesto? Je znižovanie počtu študentov na vysokých školách východného Slovenska výlučným problémom školy? Nemali by mestá a regióny okrem kampaní zameraných na turistov či investorov vytvárať spolu s univerzitami a firmami aj ucelené kampane s fokusom na mladých ľudí?

Diskusný panel 3 – DÁ SA TO!
Diskusný panel plný motivácie a pozitívneho myslenia. Predstaví sa v ňom inšpiratívny Juraj Hipš a traja mladí podnikatelia z východu, ktorí nečakali na vysnívané zamestnanie, neodišli, ale nabrali odvahu realizovať vlastné nápady a dnes úspešne podnikajú a žijú v regióne, kde to nie je jednoduché, ale určite nie nemožné.

V prípade záujmu o osobnú účasť na konferencii je potrebné kontaktovať organizátora na adrese lukacova@progress.sk. Konferenciu Východ nie je EXIT bude pre veľký záujem možné sledovať aj online. Kompletný program a profily všetkých spíkrov budú k dispozícii na www.vychodniejeEXIT.sk.

tlačová správa

Pridajte komentár