EAST MAG
medzinárodný maratón mieru

Prípravy 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru vrcholia

V poradí 95. ročník Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa uskutoční 7. októbra 2018, prináša množstvo osvedčených programových formátov i noviniek, ktoré dokreslia atmosféru tohto najväčšieho a najtradičnejšieho športového podujatia na Slovensku.

RÓBERT ŠTEFKO MEDZI HOSŤAMI MMM 2018

Pri pohľade na aktuálne slovenské bežecké tabuľky a výsledky v nich sumarizované musíme uznať, že k zápisom, ktoré v nich zanechal pred rokmi Róbert Štefko, majú jeho nasledovníci poriadne ďaleko. Držiteľ temer všetkých slovenských vytrvalostných rekordov sa presadil v silnej medzinárodnej konkurencii postupne na dráhe, v krose i na tratiach maratónu. Róbert Štefko, víťaz MMM 1999, je dodnes posledným Slovákom, ktorý triumfoval na najstaršom maratóne v Európe. V roku 2018, v ktorom sa dožil okrúhlych 50 narodenín, bude patriť medzi čestných hostí Medzinárodného maratónu mieru. Aktuálne platné slovenské rekordy Róberta Štefka: 1 míľa: 3:58,20 (1998) 3000 m: 7:46,83 (1997) 5000 m: 13:19,40 (1995) 10 000 m: 27:42,98 (1997) Polmaratón: 1:00:29 (2000) Maratón: 2:09:53 (1998)

REKLAMA

EXPREMIÉR UŽ DIAMANTOVÝ

Program Diamantový klub MMM eviduje a združuje všetkých bežcov a bežkyne, ktorí majú na svojom konte 25 a viac úspešne zvládnutých štartov na najstaršom maratóne v Európe. Už v cieli v roku 2017 sme mohli potvrdiť, že počet členov klubu sa rozrastie o 4 nové mená a dnes ich tak v tomto prestížnom spoločenstve evidujeme už 53. Novou tvárou klubu sa tak stáva aj expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý svojich 25 úspešných štartov vtesnal do obdobia rokov 1983 – 2017. Členovia klubu sa stretnú v sobotu 6. októbra o 10:30, aby privítali svojich nových kolegov, okrem Mikuláša Dzurindu aj Vladimíra Balogha, Ľubomíra Kiša a Jaroslava Pavlackého, dekorovaných na hlavnom pódiu Expa MMM. Chýbať nebude ani líder klubu Peter Polák. Ten sa chystá na svoj 42. Medzinárodný maratón mieru a súčasne 200-stý maratón svojej kariéry. Slovenský Ron Hill, ktorý v súčte už obehol našu planétu viac než 9 krát patrí rozhodne medzi neprehliadnuteľné postavy slovenského športu.

PROGRAM WFM V SIEDMEJ SEZÓNE

Program Medzinárodného maratónu mieru Women Friendly Marathon (WFM) vstúpil na jar 2018 do siedmej sezóny, aby s podporou spoločnosti Východoslovenská energetika, člen innogy priniesol aktivity, ktoré pomáhajú dievčatám a ženám nájsť cestu k behu ako prirodzenej voľnočasovej aktivite. To, že sa to darí je nesporné a dosvedčujú to i štatistiky MMM. Od roku 2013, teda od spustenia programu WFM, počet dievčat a žien zapojených do jeho jednotlivých disciplín MMM vzrástol viac než dvojnásobne na dnešných 4760 bežkýň. Počas celého roku sa tréningová skupina WFM, vedená šesticou striedajúcich sa kvalifikovaných trénerov stretáva v troch lokalitách, kam popri parku Anička pribudla v tejto sezóne i tartanová dráha na Watsonovej ulici a lesné terény v Čermeli. Súčasťou prípravy bol i letný víkendový kemp v Maďarsku. Temer všetky účastníčky programu WFM sa zapoja do súperenia na tratiach MMM a počas celého víkendu bude mať program svoj promo stánok aj na Expe MMM.

BEŽ SO SRDCOM

Už po tretíkrát sa môžu bežci ale aj fanúšikovia a priaznivci MMM zapojiť do charitatívneho programu Bež so srdcom, v ktorom sa všetci navzájom inšpirujeme a pomáhame inštitúciám alebo jednotlivcom starajúcim sa o znevýhodnených ľudí v rôznych oblastiach. Finančná pomoc a podpora prichádza z viacerých strán a je snahou oboch partnerov programu, Maratónskeho klubu Košice a Karpatskej nadácie, aby spoločné kampane oslovili postupne ešte viac darcov. Pre tých, ktorí neváhali a v tomto roku pomohli, je pripravených viacero benefitov. Medzi najsymbolickejšie patrí špeciálne štartové číslo, ktoré si darcovia vyzdvihnú na stánku Bež so srdcom počas maratónskeho víkendu a ktoré môžu niesť na svojom tričku ako inšpiráciu pre ostatných.

V roku 2018 pomoc putuje pre tieto subjekty a ich projekty:

Svetielko Pomoci, n.o.
Rodičovská organizácia, ktorá vznikla na základe osobnej skúsenosti zakladateľky s onkologickou chorobou a následnou stratou jej jedinej dcéry. Pravidelne a celoročne pomáha rodinám, ktoré sa ocitnú s dieťaťom na detskej onkológii v Košiciach. Poskytuje individuálnu prepravu, ubytovanie, materiálnu, finančnú a morálnu pomoc, podporu psychológa a sociálneho pracovníka.

OZ Podaj ďalej
Prepája tých, ktorí chcú dobrovoľne a nezištne pomáhať s tými, ktorí pomoc potrebujú a vítajú. Pomoc súčasne zameriava na osvetu zameranú na znižovanie plytvania darovaním a posúvaním nepotrebných, ale stále použiteľných vecí ďalej.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Občianske združenie, ktoré združuje a podporuje nevidiace a slabozraké osoby, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. Vyzbierané finančné prostriedky pomôžu 13-ročnému Attilovi, ktorému onkologické ochorenie zapríčinilo ťažké narušenie zrakových funkcií oboch očí.

tlačová správa

Pridajte komentár