EAST MAG
Spoločnosť LEGO® vyslala do vesmíru 1 000 figúrok. Spoločne s tímom odborníkov popularizuje deťom vedu
zdroj foto: LEGO

Spoločnosť LEGO® vyslala do vesmíru 1 000 figúrok. Spoločne s tímom odborníkov popularizuje deťom vedu

Spoločnosť LEGO chce deťom ukázať, že ich kreativita nepozná hraníc a pokiaľ chcú, môžu mať kúsok vesmíru aj pri sebe v izbičke.

Väčšina detí niekedy snívala o dobrodružnej výprave do vesmíru a poznaní všetkých pozoruhodných objektov, ktoré sa v kozme nachádzajú. Taká cesta do vesmíru nemusí byť len nesplniteľným detským prianím – v budúcnosti sa totiž môže stať realitou. To sa deťom rozhodla dokázať spoločnosť LEGO a s cieľom popularizovať tému vedy a vesmíru sa spojila s česko-slovenským tímom vesmírnych odborníkov, aby v spolupráci s nimi vyslala do stratosféry 1 000 minifigúrok LEGO®.

REKLAMA

Na detaily z cesty sa môžu fanúšikovia pozrieť v komentovanom on-line streame, a o vesmírnych astronautov môžu aj súťažiť.

Fantázia bez hraníc

Stavanie z kociek LEGO otvára deťom cestu ku kreativite a fantázii bez obmedzenia. Stavebnice prebúdzajú v deťoch predstavivosť a umožňujú im realizovať svoje sny prostredníctvom tvorenia. Kocky LEGO tak deťom ponúkajú neobmedzené možnosti, ako môžu hravou formou posunúť svoju fantáziu o kúsok ďalej a svoje nápady pretvárať na skutočné objekty.

„Prostredníctvom letu chceme deťom ukázať, že ich sny môžu siahať až za hranice vesmíru. Značka LEGO má za cieľ inšpirovať malých staviteľov a staviteľky a podporovať ich na ich ceste k realizácii všetkého, čo je možné, ak na to majú podnety, ako sú napríklad stavebnice LEGO,“ dodáva ku kampani Iva Ambrožová, riaditeľka marketingu spoločnosti LEGO v ČR a SR.

Každý malý staviteľ si v širokom portfóliu navyše nájde presne tú stavebnicu, ktorá najviac zodpovedá jeho snom. Či už sa jedná o zvečnenie domu na strome, najrýchlejšieho auta na svete alebo vesmírneho raketoplánu. Detské sny a plány totiž nemusia zostať len v predstavách. Naopak – môžu vyskúšať všetko, čo ich napadne. Napríklad letieť do vesmíru, rovnako ako minifigúrky LEGO.

1 000 minifigúrok v stratosfére

Špeciálny stratosférický let pripravovala spoločnosť LEGO s tímom odborníkov na vesmír niekoľko mesiacov. Vesmírni architekti navrhli a z karbónu skonštruovali tri špeciálne sondy pre 1 000 minifigúrok LEGO, ktoré stratosférický balón vyniesol do výšky takmer 36 km. Aby si deti aj dospelí mohli lepšie predstaviť, ako taká sonda vôbec vyzerá, vytvoril staviteľ LEGO pre ilustráciu jej zmenšeninu práve z kociek. Reálna sonda je dlhá 147 cm.

Samotný let prebehol na konci mája a sonda za dohľadu tímu vesmírnych odborníkov úspešne vzlietla zo slovenského letiska Malé Bielice. Počas letu sa musela raketa vysporiadať s teplotami okolo -70 °C. Jej súčasťou bola aj sledovacia jednotka s elektronikou, ktorá počas letu zabezpečovala zber dát a vysielala polohu. Vďaka tomu mohol záchranný tím sledovať jej lokáciu a byť pripravený v mieste dopadu. Nakoniec sonda dopadla do krovia v obci Zubák v okrese Púchov.

Úspešný návrat z misie

Priebeh samotného letu okomentoval vesmírny architekt Tomáš Rousek, ktorý sa podieľal na konštrukcii sondy: „Sonda s minifigúrkami LEGO stúpala hore vďaka héliu v stratosférickom balóne. Vo výške 35 300 m balón praskol, otvoril sa záchranný padák a sonda smerovala voľným pádom k Zemi rýchlosťou 70 m/s. Na základe presnej predpovede smeru vetra sme spočítali, kadiaľ sonda s posádkou LEGO poletí. Vďaka informáciám, ktoré vysielala, sme mohli sledovať nielen jej aktuálnu polohu, ale aj okolitú teplotu po celú dobu letu.“

Minifigúrky zvládli let bez akýchkoľvek úprav. V sonde boli pevne usadené tak, aby odolali silám, ktoré na ne počas letu pôsobili. Všetky tri sondy boli zároveň úplne bez krytu a každá z nich niesla cez 300 minifigúrok, z ktorých každá váži zhruba 3 gramy. Všetkých 1 000 minifigúrok sa z vesmíru vrátilo späť na zem a následne poputujú k svojim novým majiteľom – deťom a fanúšikom LEGO.

Minifigúrky astronautov sú zároveň súčasťou stavebnice LEGO® ICONS Prieskumný raketoplán (10497).

Zdroj foto: LEGO

tlačová správa

Pridajte komentár