EAST MAG
World Robot Olympiad Slovensko 2022
Zdroj foto: World Robot Olympiad Slovensko

Roboty vytvorené na World Robot Olympiad musia zachraňovať veľryby či vypravovať lode

Už o niekoľko dní sa stretnú najväčší priaznivci a nadšenci robotiky, aby so svojimi robotmi preukázali svoje technologické zručnosti a šikovnosť. Tento ročník je však o čosi výnimočnejší – záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.  World Robot Olympiad si môžete prísť pozrieť do Kulturparku už 6. júna 2023.

Turnaje WRO sa konajú vo viac ako 70 krajinách sveta. Hlavným organizátorom slovenského kola medzinárodnej súťaže je Edutus Slovensko, ktoré pripravuje toto podujatie s podporou Nadácie Talentum Cassoviensis. Počas súťaže tímy stavajú svoje roboty z rôznych oficiálnych LEGO® robotických stavebníc a v závislosti od vekovej kategórie súťaže sú povolené rôzne ovládače, kontrolné prvky a pravidlami stanovené programovacie nástroje.

Dvoj, maximálne trojčlenné tímy pod vedením skúseného mentora navrhnú roboty vytvorené z obľúbenej LEGO stavebnice, ktoré budú riešiť rôzne výzvy na súťažnom poli.

Do obľúbenej súťaže sa stihlo zaregistrovať celkom 40 tímov v troch kategóriách: 

  • Elementary – 13 tímov 
  • Junior – 17 tímov 
  • Senior – 10 tímov 

Pri každom hracom stole budú na všetko dohliadať dvaja rozhodcovia z Technickej univerzity v Košiciach a odborníci z IT firiem UniquePeople, Visma Labs a Lifted. Hlavným rozhodcom pre túto súťaž bude Ján Magyar, vedúci oddelenia Umelej inteligencie na Technickej univerzite v Košiciach.

Zoznam registrovaných tímov nájdete na webovej stránke World robot olympiad 2023

Téma tohtoročnej súťaže

Roboty z kategórie ELEMENTARY pomôžu pri riadení lodného odpadu a záchrane veľryby z plytkej vody. Robot z JUNIOR kategórie bude pomáhať inštalovať a opravovať podmorské káble, podmorské serverové farmy a taktiež bude aktivovať pobrežné solárne panely. Stredoškoláci v kategórii SENIOR budú stavať roboty, ktoré budú pomáhať pri nakladaní a vykladaní lodí, dopĺňať im palivo a vypravia ich na otvorené more. Celú súťaž bude bystrým okom sledovať moderátor Marek Lavčák z Eastcubator.

Podujatie podporujú: 

Generálny partner:

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Hlavní partneri podujatia: 

Mediálny partner:

Magazín Index Mag

Simona Ďurkovič

komentár: 1