EAST MAG
Odvážny piatak zo Šace zachránil život mame a ešte nenarodenému bračekovi. Foto: archív Gabriely Stolárovej
Odvážny piatak zo Šace zachránil život mame a ešte nenarodenému bračekovi. Foto: archív Gabriely Stolárovej

Odvážny piatak zo Šace zachránil život mame a ešte nenarodenému bračekovi

Jedenásťročný Matej zo Šace na osudný aprílový deň tak ľahko nezabudne. Bola sobota ráno, keď  v kúpeľni našiel bezvládne ležať na zemi svoju mamu. Gabriela Stolárová (39) bola v ôsmom mesiaci tehotenstva a na to, čo sa stalo, si vôbec nepamätá.

V nemocnici sa prebrala už bez svojho tehotenského bruška. „Bol to strašný pocit. Netušila som, čo sa stalo. Hlavou mi preleteli tie najhoršie myšlienky,“ spomína pani Gabriela na prvé momenty po prebudení sa na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Jej tehotenstvo dovtedy prebiehalo bez komplikácií. V osudný večer boli so starším synom Matejom doma sami. „Keď sme si šli ľahnúť, cítila som v bruchu slabé kŕče,“ vybavuje si posledné chvíle Gabriela, ktorej zdravotný stav už o pár hodín neskôr vyžadoval predčasné ukončenie tehotenstva.

REKLAMA

„Ráno o štvrtej som šiel na toaletu, vtedy som mamku našiel ležať v kúpeľni. Veľmi som sa zľakol. Nevedel som, čo mám robiť. Pokúšal som sa ju zobudiť,“ spomína na vypäté chvíle Gabrielin 11-ročný syn Matej. „Prebrala sa a normálne so mnou komunikovala. Snažil som sa ju vziať do kuchyne, ale cestou spadla na zem a začala sa veľmi triasť, tak som zavolal sanitku,“ opisuje dramatické udalosti žiak 5. ročníka základnej školy. Privolaní záchranári podľa jeho slov mame odmerali tlak, podali jej infúziu a odviezli ju do nemocnice. „Veľmi som sa bál, ale zo školy som si pamätal všetky dôležité telefónne čísla, ktoré nás učili. Záchranár v telefóne ma po celý čas, než prišla sanitka, upokojoval. Hovoril, že som statočný a nemusím sa báť,“ uvádza Matej, ktorý svojou duchaprítomnosťou zachránil život mame aj nenarodenému bábätku.  

Odvážny piatak zo Šace zachránil život mame a ešte nenarodenému bračekovi. Foto: archív Gabriely Stolárovej
Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Sanitka Gabrielu previezla do Nemocnice AGEL Košice-Šaca, kde zhodou okolností aj pracuje. „Pacientka v 36. týždni tehotenstva bola privezená posádkou rýchlej lekárskej pomoci s poruchou vedomia, hypertenznou krízou, opakovaným vracaním a opuchom dolných končatín. Mala viditeľné zášklby svalstva najmä na končatinách a na liečbu vysokého tlaku, započatú vo vozidle rýchlej lekárskej pomoci, vôbec nereagovala. Stav pacientky sme uzavreli ako eklampsia v tehotenstve a vzhľadom na závažnosť stavu sme indikovali emergentné ukončenie tehotenstva cisárskym rezom v celkovej anestézii z vitálnej indikácie matky. Priebeh operačného výkonu bol aj napriek závažnosti stavu primeraný a bez vážnejších komplikácií,” uviedol MUDr. Daniel Kelij z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Odvážny piatak zo Šace zachránil život mame a ešte nenarodenému bračekovi. Foto: archív Gabriely Stolárovej
Nemocnice AGEL Košice-Šaca

So synčekom v nemocnici strávila 27 dní

Bábätko sa narodilo predčasne, preto bolo odovzdané do starostlivosti neonatológov. „Radko musel byť týždeň v inkubátore, potom som ho mohla mať pri sebe celý deň, iba na noc ho brávali na pozorovanie na JIS. Teraz sme spolu už 24 hodín denne,“ teší sa z drobného uzlíčka v perinke  dvojnásobná mama, ktorá so synčekom v nemocnici strávila 27 dní.

„Som rada, že všetko dobre dopadlo a nesmierne hrdá na svojho syna za to, ako sa zachoval. Bol neuveriteľne statočný. Napriek tomu, že sa musel báť, vôbec neplakal a pohotovo konal. Ani spolužiakom v škole nepovedal, čo zažil. Zdôveril sa iba pani učiteľke,“ opisuje pani Gabriela s láskou svojho malého hrdinu. „Som šťastný. Veľmi sa teším, že mamka už príde domov a uvidím svojho bračeka,“ nevedel sa doma milovanej mamy a súrodenca dočkať Matej, ktorý brata zatiaľ videl iba v telefóne. Školák Matej je naozaj skromný a po pozornosti netúži, no za svoj čin si uznanie určite zaslúži, preto mu Nemocnica AGEL Košice-Šaca za jeho odvahu a statočnosť venovala diplom.

tlačová správa

Pridajte komentár