EAST MAG
Máj v knižnici s cudzozemcom z Macedónska
Zdroj foto: Knižnica pre mládež mesta Košice

Máj v knižnici s cudzozemcom z Macedónska  

Májové stretnutie s cudzozemcom v knižnici zoznámi návštevníkov pobočky LitPark so sympatickým Ebrarom Redepim. Prebiehať bude 25. mája 2023 o 17.00 hod. v pobočke LitPark na Kukučínovej ulici 2, Košice.

Ebrar Redepi je turecký Macedónec a ako majiteľ orientálnej kaviarne si dokáže svojimi špecialitami získať nejedného pôžitkára či maškrtníka.

Ebrar má macedónsky pôvod, narodil sa v mestečku Vrapčište, ktorému sa hovorí aj mesto zmrzlinárov. Žijú tu Turci a Albánci, približne v rovnakom počte, v menšine sú Macedónci. Táto multikultúrnosť sa prejavuje v mentalite obyvateľov mestečka, v ich jazykových zručnostiach, ale predovšetkým v pestrej zmesi zaujímavo namiešanej balkánskej, tureckej, albánskej a gréckej kuchyne, na ktorej cítiť nezameniteľný vplyv blízkeho Východu a Indie. Ako malý prichádzal do Košíc na pravidelné návštevy za svojim otcom, aby tu s ním trávieval prázdniny. Neskôr, v roku 2012 sa na Slovensko presťahoval definitívne, aby tu pokračoval v rodinnom podnikaní vo vlastných gastro-prevádzkach, zaoberajúcich sa výrobou zmrzliny a ponukou tradičných jedál Balkánu. 

Zámerom projektu je priniesť pravidelné multikultúrne podujatie a prostredníctvom neho predstaviť návštevníkom zaujímavých zahraničných obyvateľov. Priblížiť ich kultúru, zvyky a spôsob života krajín, z ktorých pochádzajú a cez osobný príbeh spoznávať pohľad na život u nás na Slovensku. Pozvanie už prisľúbili zástupcovia Škótska, Ukrajiny, Talianska, Holandska, Belgicka a tiež z mimoeurópskych krajín ako napr. Čína, Vietnam, Etiópia a Equador.

Predošlé besedy cyklu Cudzozemec v knižnici predstavili Gavina Cowpera zo Škótska, Mariu Graziano z Talianska, Liu Dong z Číny a Lindu Van Dalen z Holandska. V júni sa záujemcovia môžu tešiť na temperamentného tanečníka Orlanda Lagosa z Nikaraguy.

Stretnutia prebiehajú raz v mesiaci po celý rok s výnimkou letných prázdnin a vstup je bezplatný.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup na podujatie je zadarmo.

Zdroj: Knižnica pre mládež mesta Košice

tlačová správa

Pridajte komentár