EAST MAG
Kniha (Ne)bezpečný internet vám môže zachrániť peňaženku i dôstojnosť
Foto: archív Lemur

Kniha (Ne)bezpečný internet vám môže zachrániť peňaženku i dôstojnosť

Ako sa brániť kyberšikane? Ako bezpečne nakupovať v e-shopoch? A ako odhaliť internetových podvodníkov? Výstižne, podrobne a hlavne veľmi nenásilnou formou to v knihe (Ne)bezpečný internet rozlúskol Tomáš Šalmon. Jeho sprievodca pre používateľov internetu od 10 do 99 rokov je určený naozaj všetkým. Po prečítaní už nik nebude mať šancu získať vaše osobné údaje, heslá, prihlásenia či fotografie.

Publikácia je sprievodcom svetom reálnych hrozieb a vychádza z praxe na slovenskom trhu. Prináša praktické postupy a riešenia jednotlivých prípadov zneužití aj útokov. Dozviete sa o množstve príbehov obetí, pochopíte, ako pracujú podvodníci i zvrátení sexuálni agresori. Budete vedieť ochrániť seba i svojich najbližších.

Autor je šéfredaktorom portálu Hoax.sk

Okrem iného kniha prináša aj tému ako rozoznať hoax či fake news, prípadne ako sa nepopáliť na zoznamke a sociálnych sieťach. Autor je šéfredaktorom portálu Hoax.sk, takže je v danej problematike ako doma.

Všetci sa zhodneme na tom, že internet je skvelý sluha, ale zlý pán.

„Aby sme mohli považovať internet za bezpečné prostredie, musíme ho poznať a vedieť sa v ňom pohybovať… Len preto, že vám kedysi kamarát ukázal, ak si a YouTube nájdete video a ako prepnete na ďalšie, alebo si prečítate správy na Facebooku, už máte pocit, že to zvládate… Na prvý pohľad je internet nástrojom úžasným, na pohľad druhý nekonečným a na pohľad tretí nebezpečným,“ konštatuje T. Šalmon a upozorňuje, že na Slovensku neexistuje vážny inštitút pomoci, záchranná linka a ani polícia niekedy nie je to najvhodnejšie miesto, kde hľadať pomoc. „Za niekoľko rokov som zažil neuveriteľné množstvo prípadov, osudov, nešťastí alebo útokov. Vždy s rôznou intenzitou, v rôznom štádiu pokusu, ale aj takých, kde už bolo neskoro. Aj preto bolo mojou snahou priniesť materiál, ktorý by mohol upozorniť na všetko to nečisté a nebezpečné, čomu sa mnohé médiá odmietajú venovať.“

Foto: archív Lemur

Zlo číha na každom kroku a nie je to paranoja

Už aj taká obyčajná záležitosť ako organizovanie súťaží na Facebooku či Instagrame môže byť často aktivitou podvodníkov, ktorých cieľom je získať čo najviac zdieľaní či lajkov, čo je menšie zlo.  Horšie je, ak vám oznámia „skvelú“ správu o výhre, akurát musíte zaplatiť kuriéra, prípadne musíte overovať svoje telefónne číslo a z kreditu vám odíde nemalá suma…

Pozor si treba dávať aj na verejné zbierky na sociálnych sieťach či falošné zoznamky, ktoré od vás vylákajú členské a pritom neexistujú. Samostatnou kapitolou je nakupovanie v e-shopoch, ktoré môže byť vyslovene príležitosťou pre podvodníkov.

Aby sa vám nič podobné nestalo, ideálne je prečítať si o odvrátenej strane internetu a poučiť sa skôr, než bude neskoro.

Pridajte komentár