EAST MAG
Objavovanie nových hudobných svetov so šéfdirigentom Robertom Jindrom
Robert Jindra Zdroj foto: Jaroslav Ľaš

Objavovanie nových hudobných svetov so šéfdirigentom Robertom Jindrom

Prvý júnový koncert Štátnej filharmónie Košice s názvom MARTINŮ – BRITTEN – SZYMANOWSKI je zároveň posledným koncertom v aktuálnej sezóne pod vedením šéfdirigenta Roberta Jindru. K spolupráci si prizval tenoristu Petra Nekoranca, ktorý sa prvýkrát predstaví košickému publiku v diele Benjamina Brittena Les Illuminations pre vysoký hlas a sláčikový orchester. V druhej časti večera odznie Szymanowského Symfónia č. 4 s podtitulom Symphonie Concertante, napísaná pre sólový klavír a orchester, a za klavír sa posadí Tomáš Vrána. Šéfdirigent Jindra do Košíc opäť prinesie odvážny, objavný a málo hrávaný program plný emócií a hudobnej nádhery. Abonentný koncert A cyklu sa uskutoční vo štvrtok 1. júna 2023 o 19:00 v Dome umenia.

MARTINŮ, BRITTEN & NEKORANEC

Večer otvoríSaltarello z opery Mirandolina od Bohuslav Martinů a Les Illuminations pre vysoký hlas a sláčikový orchester op. 18 od Benjamina Brittena. Úlohy sólistu v Brittenovej skladbe sa ujala jedna z najvýraznejší osobností mladej českej speváckej generácie, tenorista Petr Nekoranec. K uvedeným dielam má blízky vzťah: „Tato dvě díla mají speciální místo v mém srdci. Mirandolina byla první dílo, ve kterém jsem zpíval malinkatou roli v 21 letech, když jsem byl přijat do operního studia při Mnichovské státní opeře. Takže se dá říci, že to byla moje první zkušenost jak s hudbou Bohuslava Martinů, tak i s velkým světem opery.“ 

Texty skladby Les Illuminations pre vysoký hlas a sláčikový orchester čerpal Benjamin Britten z rovnomenného cyklu básní od Arthura Rimbauda. Úchvatné, takmer surrealistické vízie francúzskeho básnika našli v Brittenovom poňatí dokonalé zhudobnenie. Dielo Les Illuminations vlastne predstavuje osobitú vokálno-inštrumentálnu suitu. V jednotlivých častiach hudba vyjadruje nielen atmosféru výnimočne obraznej poézie, ale zároveň sa úzko prepája s textom a pozorne sleduje rytmus a melódiu jednotlivých slov a viet. „Les Illumination je hudba psaná Brittnem pro svého partnera, který byl tenoristou a určitě i z těchto důvodů uměl Britten psát party pro tenory skvěle. Mimo to, že hudba je opravdu překrásná, zpívá se pohodlně a nabízí spoustu prostoru vytvořit krásné hudební momenty,“ približuje Petr Nekoranec a dopĺňa: „Britten byl autor, který mi byl rovněž představen v mnichovském operním studiu a to v podobě opery Albert Herring, kde jsem ztvárnil roli Alberta. Od té doby se dá říct, že Britten a já jsme se spojili navždy.“ 

Petr Nekoranec
Foto: Archív Petr Nekoranec

SZYMANOWSKI & VRÁNA

Symfóniu č. 4 „Koncertantnú“ pre klavír a orchester písal Karol Szymanowski pôvodne s predstavou, že v nej bude zároveň aj sólistom, hoci ju venoval Arthurovi Rubinsteinovi. Dielo patrí k majstrovským dielam poľskej hudobnej literatúry, prezrádza zrelosť nápadov i kompozičného remesla potrebného na jeho realizáciu. Klavírny part tvorí spolu s orchestrom jednotný zvukový organizmus rozdielneho sfarbenia a funkcionality. Szymanowského symfónia je dielom výnimočnej muzikality a expresivity, je naplnená krásnymi melodickými líniami a svojou trojčasťovou štruktúrou zreteľne odkazuje skôr ku koncertantnému žánru než k symfonizmu.

Mladý český klavirista, okrem iného aj päťnásobný víťaz Prague Junior Note, Tomáš Vrána vníma dielo nasledovne:„Szymanowského čtvrtá symfonie je ve skutečnosti skladatelovým skrytým klavírním koncertem, který si chtěl napsat pro sebe. Pro svou plachou povahu se však bál sám sebe představit jako koncertního sólistu – nakonec byl ale sám překvapen jejím úspěchem u tehdejšího obecenstva. Je to skladba, která by si zasloužila, aby se o ní mezi pianisty více vědělo – aby byla prováděna častěji. Je v ní totiž občas mnohem více nápadité muziky, než v leckterém slavnějším klavírním koncertu. Pro mě osobně je tato skladba srdeční záležitostí. Jsou v ní slyšet vlivy zejména Prokofjeva a Bartóka, tedy skladatelů, kteří patří rovněž k mým nejoblíbenějším.”

Tomáš Vrána
Foto: Archív Tomáš Vrána

Abonentný koncert A cyklu MARTINŮ – BRITTEN – SZYMANOWSKI sa uskutoční vo štvrtok 1. júna 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené 9/8/7 €, lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár