EAST MAG
Premýšľa, učí sa a pracuje ako človek. Startup Digitoo vytvoril umelú inteligenciu, vďaka ktorej už účtovníci nemusia prepisovať faktúry
Zdroj foto: Digitoo

Premýšľa, učí sa a pracuje ako človek. Startup Digitoo vytvoril umelú inteligenciu, vďaka ktorej už účtovníci nemusia prepisovať faktúry

Až 64 percent účtovníkov je v práci nespokojných, pričom vo väčšine prípadov za to môže extrémne preťaženie. Prieskum spoločnosti Devire hovorí jasne – slovenské a české firmy dnes majú veľký problém nájsť účtovníka, čo môže ale čoskoro zmeniť umelá inteligencia. Startup Digitoo, ktorý sa zaoberá digitalizáciou účtovníctva,  totiž vyvinul prelomovú technológiu, ktorá pracuje ako človek – vlastnú umelú junior účtovníčku. Tá vďaka umelej inteligencii môže nahradiť v účtovných firmách a na finančných oddeleniach spoločností zamestnancov na junior pozíciách.

Umelá junior účtovníčka je absolútne prelomová technológia, ktorá na slovenskom a českom trhu doposiaľ absentovala. Štandardom bola len automatizácia robená jednoduchými algoritmami. Tie priradzovali kódy na základe jasne daných pravidiel, avšak pri všetkých faktúrach to častokrát nebolo možné – napríklad na úrovni jednotlivých položiek. Práve v tomto momente vždy musel zasiahnuť ľudský faktor.

REKLAMA

Toto s našou AI digitálnou účtovníčkou odpadá. Umelá inteligencia text na faktúre prečíta a dokáže sama priradiť správne kódy k danej faktúre i položkám na nej. Vie rozlíšiť aj to, že pečivo a klince na jednom nákupnom zozname sa musia zaradiť na iné stredisko. Toto riešenie funguje podobne ako ľudská myseľ,“ vysvetlila Karin Fuentes, zakladateľka Digitoo.

V bežnej praxi trvá spracovanie faktúry s niekoľkostranovým zoznamom nákupného tovaru desiatky minút. Junior účtovník musí totiž faktúru prepísať a priradiť účtovné kódy k jednotlivým položkám. Aktuálnemu riešeniu v podobe umelej junior účtovníčky to trvá niekoľko sekúnd. Následne faktúru prekontroluje živá senior účtovníčka a pošle ju do účtovného systému.

Časovú úsporu odhadujeme na 70 percent. Dá sa povedať, že prepisovanie faktúr a účtovanie je otročina. Gro práce kvalitného účtovníka nemá byť prepisovanie, ale expertíza a poradenstvo. Účtovníčky tak svoje skúsenosti a odbornosť mrhajú na rutinné a zbytočné úkony,“ hodnotí Karin Fuentes z Digitoo. Dodáva, že výhodou je, že umelá junior účtovníčka sa stále učí. „Prípadné chyby opraví živá seniorka a umelú juniorka ju už nabudúce nezopakuje.“

Umelá junior účtovníčka by tak mala zaplátať rastúcu dieru týkajúcu sa nedostatku kvalitných účtovníkov. Podľa skoršieho prieskumu spoločnosti Devire je až 64 percent účtovníkov v práci nespokojných a až 46 percent z nich uvádza, že za nespokojnosťou sa skrýva preťaženie. To vedie k tomu, že pozícia účtovníkov dnes patrí medzi najťažšie obsadzované.

Vývoj tejto umelej inteligencie trval 9 mesiacov. Presnosť v čítaní v slovenčine a češtine dnes dosahuje 95 %, na ďalších jazykoch Digitoo aktuálne pracuje.

Digitalizácia účtovníctva a všetkých účtovných procesov je v Európe ešte len na svojom začiatku. V rámci Európy podniká dovedna viac ako 23 miliónov firiem, pričom iba 7 percent z nich pri svojom podniká využíva digitálne účtovníctvo. Firmy pritom ročne.

tlačová správa

Pridajte komentár