EAST MAG
Botanická záhrada UPJŠ sa stane domovom exotických motýľov
Zdroj foto: Botanická záhrada UPJŠ

Botanická záhrada UPJŠ sa stane domovom exotických motýľov

V piatok 19. mája 2023 sa začne v Botanickej záhrade (BZ) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach ďalší ročník výstavy pod názvom Motýle exotických trópov. Motýlia šou v tropickom skleníku Viktória potrvá do 2. júla 2023, návštevníci si ju budú môcť prezrieť denne v čase od 9. do 17. hodiny. Sprístupnená bude aj prezentácia preparovaných motýľov a iného hmyzu vo vestibule Botanickej záhrady UPJŠ na Mánesovej 23 v Košiciach.

Počas trvania výstavy návštevníci uvidia približne 3000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Motýle boli do botanickej záhrady privezené vo forme kukiel, ktoré sa budú postupne liahnuť v špeciálne pripravených liahňach. Kukly sa budú dovážať priebežne v niekoľkých termínoch, aby návštevníci počas výstavy mohli vidieť čo najviac rôznych druhov motýľov. „V tomto roku sme rozšírili počet dodávateľov kukiel na troch partnerov. Príprava a plánovanie začiatku motýlej šou sa tým stali o niečo náročnejšie, ale výsledkom môže byť zaujímavé rozšírenie sortimentu prezentovaných druhov,“ informuje a na výstavu pozýva prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD., riaditeľ BZ UPJŠ v Košiciach. 

Zdroj foto: Botanická záhrada UPJŠ

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhú dobu v závislosti od druhu motýľa a podmienok prostredia. Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov, keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne v porovnaní so slnečným a teplým počasím. 

V expozičnom skleníku sa po minuloročnej výstave jeden z druhov motýľov pôvodom z trópov Strednej a Južnej Ameriky usídlil a jeho populácia prežila aj náročné obdobie obmedzeného prístupu denného svetla počas zimných mesiacov. „Červeno-čierny motýľ Heliconius erato lativitta je jedným z výnimočných motýľov, ktoré prežijú  v dospelom štádiu svojho vývinu viac mesiacov. Väčšina bežných druhov motýľov po vyliahnutí z kukly ukončí svoju existenciu do dvoch týždňov. V prípade, že druhy rodu Heliconius, majú k dispozícii vhodné prostredie, t. j. možnosť nasávať nektár a zbierať vhodný peľ, sú schopné prežiť ako dospelé lietajúce motýle aj päť mesiacov,“ vysvetlil Ing. Robert Gregorek, PhD., vedúci Oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry BZ UPJŠ v Košiciach.

„Zaujímavosťou tohtoročného repertoáru motýľov budú rôzne formy modrokrídlych druhov rodu Morpho, pri ktorých sa budú striedať odtiene krídel od belasej po sýto modrú. Tieto jedince pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky,“ dopĺňa Ing. Martin Suvák, PhD., vedúci Oddelenia zoológie a ochrany rastlín BZ UPJŠ v Košiciach.

Zdroj foto: Botanická záhrada UPJŠ

tlačová správa

komentár: 1