EAST MAG
Košice IT Valley

IT Valley v kocke #3-4 

Prehliadli ste? Nevadí. Aj tentokrát vám ponúkame veľký prehľad udalostí, noviniek a zaujímavostí, ktoré rezonovali v mesiacoch marec-apríl v klastri Košice IT Valley. A keďže tieto dva mesiace boli naozaj nabité, máte sa na čo tešiť. 

TECH LADIES: Komunitné stretnutie žien v IT 

15. marec patril v Kaviarni Papa ženám, ktoré sú súčasťou ženskej IT komunity v Košiciach. Kaviareň zaplnili profesionálky z rôznych košických firiem a inštitúcií s cieľom spoznať nových ľudí, vymeniť si nápady a objaviť nové príležitosti v technologickom priemysle. Tento večer bola špeciálnou hostkou Barbora Ruščin, ktorá účastníčkam porozprávala svoj osobný príbeh cesty úspešnej manažérky. 

Zároveň predstavili svoju iniciatívu #kedsadataksachce Kristína Kertészová a Mirka Francová a dámy si mohli vyskúšať speed networking, zabaviť sa na kvíze a užiť si príjemnú atmosféru večera. 

Data Day 3 na UPJŠ 

Klaster Košice IT Valley spoločne s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zorganizoval už tretie pokračovanie podujatia Data Day, ktorého sa zúčastnilo 46 stredoškolákov, pedagógov i vysokoškolákov. Hlavnú prednášku zastrešil Stanislav Hrivňák z HireLogic, po nej nasledovali workshopy. Študenti si mohli zasúťažiť v lietaní s dronmi alebo zbere empirických dát pre projekt firmy Matsuko. Čerešničkou na torte bola pre účastníkov určite pizza a zábavný kvíz.

Deň otvorených dverí v Košickej akadémii softvérového vývoja

Košická akadémia softvérového vývoja usporiadala v marci Deň otvorených dverí, na ktorý zavítalo viac než 100 záujemcov. Oboznámili sa s konceptom akadémie, stretli sa so študentmi, ktorí predstavili svoje projekty. 

Zapojené spoločnosti mali pre návštevníkov pripravené vlastné stánky, kde si mohli vyskúšať rôzne technológie alebo sa len porozprávať o možnostiach štúdia či spoznať, ako funguje IT svet. 

V Centre aktívneho starnutia vzdelávali seniorov 

Mária Šurimová a Viktor Mirtuk z Košice IT Valley prijali pozvanie organizácie VIA CARPATIA, aby viedli dvojmesačný workshop v Centre aktívneho starnutia pre všetkých seniorov, ktorí majú záujem učiť sa IT zručnostiam. 

Seniori si počas 7 workshopov prešli základy a terminológiu, používanie počítača, bezpečnosť na internete, rôzne platformy, úložiská, MS Office, trendy a mnoho ďalšieho. 

Národná klastrová konferencia 

Koncom marca sa Košice stali centrom slovenského a európskeho klastrového diania.  V rámci medzinárodného podujatia Clusters meet Regions sa uskutočnila prvá národná klastrová konferencia, ktorá trvala dva dni. Program sa niesol v znamení podpory a rozvoja klastrového ekosystému, cezhraničnej spolupráce a sieťovania. Konferencie sa zúčastnilo vyše 250 delegátov viacerých krajín, vrátane Slovenska, Česka či Ukrajiny. Okrem iného stretnutie otvorilo aj tému potreby revitalizácie narušených vzťahov a trhu s ukrajinskými klastrami a asociáciami. 

Trendy v HR v roku 2023 

HR Hub je so svojimi vynovenými komunitnými stretnutiami späť. Tentokrát sa podujatie konalo formou raňajok. Hlavnou témou boli Nové prístupy v oblasti HR a účastníci sa mohli dozvedieť o nových trendoch, súčasných nástrojoch či zaujímavých dátach a štatistikách z oblasti informačno-komunikačných technológií. Spíkrom bol zakladateľ komunity HRhub.sk Marek Blizco. Súčasťou diskusie bola aj zástupkyňa spoločnosti Arcondis, Annamária Gordiaková. 

HR Business Breakfast na tému Nové prístupy v oblasti HR
zdroj: HRHUB

Aprílové CEO Breakfast

V spolupráci so spoločnosťou Accenture sa Košice IT Valley podarilo zorganizovať ďalšie zo série podujatí CEO Breakfast, tentokrát priamo v nových košických priestoroch spoločnosti Accenture.

Témou stretnutia boli svetové inovácie zo Slovenska. Okrem toho účastníci diskutovali aj o tom, ako šikovné tímy z malej krajiny dokážu v rámci veľkej globálnej spoločnosti prinášať inovácie na svetovej úrovni.

Účastníci mali možnosť vyskúšať si niektoré z prezentovaných technológií a spríjemniť si tak celé ráno. 

Science Fest 2023 

Na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach sa v rámci podujatia Science Fest 2023 uskutočnilo fakultné kolo Študentskej vedeckej konferencie. Košice IT Valley pri tejto príležitosti zostavilo dve komisie. Prezentovalo sa 16 študentských prác, z ktorých boli vybrané dve víťazné.
Oceneným blahoželáme! 

5. ročník Konferencie projektového manažmentu

V UVP Technicom sa uskutočnil už 5. ročník Konferencie projektového manažmentu v Košiciach. Organizátorom konferencie boli spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, spoločnosť 2BCognitus, organiácia PMI Slovakia Chapter a klaster Košice IT Valley.Účastníci si mohli vypočuť zaujímavé diskusie na témy: 

  • Ako na kritické zhodnotenie agile-prístupu v projektovom riadení?
  • Kedy má projektový manažér odolávať tlaku klienta?
  • Čo to je odpor voči zmene?
  • Vieme pristupovať k projektom s kritickým myslením?    

Medzinárodný deň žien v IT 

Vedeli ste, že ženy v IT oslavujú svoj deň štvrtý štvrtok vo štvrtom mesiaci? Tento rok pripadol sviatok na 27. apríla a klaster Košice IT Valley sa ho rozhodol osláviť konferenciou Spoznaj svoje nové ja vo svete IT! Vyše stovka dám si vypočula jedinečné prednášky troch výnimočných žien v IT. O svoje vedomosti a skúsenosti sa podelili Andrea Cox, Veronika Kralovičová a Veronika Hudzíková.
Pre účastníčky bola pripravená aj miniexpo zóna, na ktorej sa predviedli spoločnosti so svojimi aktivitami a možnosťami, ktoré účastníčkam predstavili, a nechýbala ani ochutnávka vín. Súčasťou podujatia bolo aj premietanie success stories úspešných žien IT biznisu. 

Sledujte Indexmag.sk alebo web a sociálne siete Košice IT Valley a majte informácie o podujatiach hneď z prvej ruky. 

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár