EAST MAG
it women
Zdroj foto: Unique People

Hlas žien je v IT svete veľmi dôležitý – čo si o tom myslia kolegyne z Unique People?

Počuli ste už o žene menom Ada Lovelace? Ide o prvú uznávanú programátorku na svete. Bola anglickou matematičkou a spisovateľkou, ktorá v polovici 19. storočia pracovala na analytickom stroji a jej poznámky obsahovali prvý algoritmus, ktorý dokázal spracovať stroj. Týmto článkom by sme radi vzdali hold nielen jej, ale aj všetkým ženám, ktoré pracujú v IT sfére. Medzinárodný deň žien a dievčat v IKT sektore, ktorý sa konal 27. apríla 2023, je skvelou príležitosťou osláviť ich prínos.

Pri tejto príležitosti sme sa stretli s niekoľkými talentovanými ženami, ktoré zastávajú rôzne pracovné pozície a ponúkajú rôzne perspektívy, vďaka ktorým je IT také zaujímavé. V tomto článku vám predstavíme naše softvérové vývojárky: Anu, Kriu a Kristínu, našu špecialistku na automatizovaný testing Timeu a špecialistku na údržbu aplikácií Danku. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo si myslia o svojej kariére, cieľoch a dôležitosti ženských hlasov v tech-svete.

REKLAMA

Prečo ste si vybrali práve IT kariéru?

Ana: Od mladého veku som bola dobrá v matematike a prírodných vedách a prikláňala som sa k odvetviu STEM (science, technology, engineering, mathematics = veda, technológie, inžinierstvo, matematika). Programovanie a jeho učenie ma zaujalo a posunulo týmto smerom, tak som si vybrala štúdium informatiky.

Kria: Pretože ma vždy bavilo riešiť logické problémy a uprednostňujem prácu v pokojnom prostredí, či už v tichu alebo so zapnutou hudbou na notebooku. Nateraz by som si nevybrala nič iné; IT kariéra je pre mňa prácou snov.

Timea: Bola to čistá náhoda. hľadala som si prácu, bola som pozvaná na pohovor a tam mi dali testovať aplikáciu. Veľmi sa mi to zapáčilo.

Danka: Už od školských čias ma veľmi zaujímal predmet Informatika. A určite svoje rozhodnutie neľutujem, som so svojou kariérou v IT spokojná.

Kristína: Mala som chuť učiť sa nové veci a mala som to šťastie, že pri mne stál blízky človek (môj manžel), ktorý ma smeroval v kariérnom rozhodovaní. A tak som sa do toho programovania pustila. Určite by som nič nemenila a som rada za toto rozhodnutie.

Zdroj foto: Unique People

Aké sú niektoré z kľúčových lekcií, ktoré ste sa naučili počas svojej kariéry v IT, a ako vám tieto lekcie pomohli rásť a profesionálne sa rozvíjať?

Kristína: Hlavné je nestresovať sa a pracovať v kľude s chladnou hlavou. Neponáhľať sa, lebo čím viac sa človek ponáhľa, tým viac chýb urobí.

Timea: Najdôležitejšou lekciou, ktorú som sa naučila je, že netreba zaspať na vavrínoch. Buď sa posúvaš vpred, alebo zostaneš pozadu.

Kria: Neboj sa požiadať o pomoc, keď sa zasekneš. Môžeš stratiť celé dni v snahe vyriešiť nejaký problém, zatiaľ čo niekto iný by ti mohol poradiť v priebehu sekúnd. A tiež nebuď ticho, ak ťa niečo na projekte trápi alebo chceš niečo zlepšiť.

Zdroj foto: Unique People

Čo patrí medzi najobohacujúcejšie aspekty vašej práce v Unique People a čo vás motivuje ďalej pokračovať v práci v IT?

Ana: IT svet sa neustále mení a vyvíja, takže je veľa príležitostí naučiť sa nové zručnosti. Na to, aby som sa rozvíjala ako softvérová inžinierka mi Unique People aktívne poskytuje potrebné školenia.

Kristína: Podľa mňa je to kolektív, a tým myslím kolegov na všetkých pozíciách/ oddeleniach, ktorí sú stále ochotní pomôcť mi, vypočuť si ma, venovať mi svoj čas. A samozrejme ranná káva. 😀

Danka: Kolektív. Je oveľa jednoduchšie, keď napredujú ľudia spolu. Technológie sa menia veľmi rýchlo a človek sa občas môže cítiť stratený, no dobrý kolega ho nenechá tápať.

Zdroj foto: Unique People

Čo je najlepšie na tom byť ženou v Unique People?

Kria: V Unique People nie sú žiadne rozdiely medzi mužmi a ženami. Rešpektujú nás rovnako a jediné, na čom záleží, je to, ako spolu vychádzate v tíme a ako tvrdo pracujete.

Timea: Že môžem byť sama sebou vo veľmi príjemnom kolektíve IT žien a samozrejme aj IT mužov ????.

Ana: Práca s úžasnými kolegami v priateľskom a produktívnom prostredí.

Čo by ste poradili mladým mužom a ženám, ktorí majú záujem o kariéru v IT?

Ana: IT priemysel je obrovský a ponúka veľa a každý, kto sa zaujíma o IT, môže nájsť niečo, v čom je dobrý a skutočne ho/ju to zaujíma. Takže sa nebojte preskúmať rôzne oblasti a technológie, kým nenájdete niečo, čo vám vyhovuje.

Zdroj foto: Unique People

Kristína: Aby sa nebáli. Pretože je veľa úspešných a šikovných IT-čkárov a IT-čkáriek, ktorí začínali svoju kariéru mimo IT sféry, respektíve študovali niečo úplne iné. Stále je dobrý čas začať, možností je veľa.

Timea: Asi len toľko – ak vás baví IT,  tak smelo do toho.

Danka: Nech to určite vyskúšajú. Je to veľmi zaujímavá práca. Človek môže stále niečo nové objavovať.

Kria: Najlepšou radou je rada, ktorú museli počuť miliónkrát, ale je naozaj najlepšia, najmä v IT kariére: Nikdy sa nevzdávaj!

Všetko dobré k medzinárodnému dňu žien a dievčat v IKT prajeme!

Všetkým ženám pracujúcim v IT odvetví: Vidíme vás a vážime si váš prínos. Dúfame, že budete aj naďalej inšpirovať budúce generácie IT profesionálov. Nech vaše príbehy a postrehy povzbudia viac dievčat, aby sa venovali kariére v oblasti IT. IT priemysel je síce stále prevažne mužský, ale nezabúdajte na prvú programátorku na svete a nenechajte sa nikým zastaviť na ceste za svojimi cieľmi.

Unique People

Unique People je tím skúsených konzultantov a vývojárov, ktorí poskytujú svoje znalosti a skúsenosti v oblasti IT infraštruktúry, riadenia a tranzície projektov, webového vývoja a personálnych služieb pre IT podniky.

Pridajte komentár