EAST MAG
IT svetom môžu hýbať aj ženy. Nebáli sa o tom hovoriť na konferencii
Zdroj foto: Košice IT Valley

IT svetom môžu hýbať aj ženy. Nebáli sa o tom hovoriť na konferencii

Majú to ženy v IT stále ťažké? A je vôbec tento segment pre ne vhodný? Svet informačných technológií môže byť poslaním, tvrdí Andrea Cox, zakladateľka digiQ, ktorá s rovnomennou témou vystúpila na konferencii. Konala sa v rámci Medzinárodného dňa žien v IT vo štvrtok 27. apríla 2023 v Košiciach.

Mnohí tvrdia, že technológie a ženy k sebe jednoducho nepasujú. Konferencia Medzinárodný deň žien v IT, ktorá vznikla pod taktovkou klastra Košice IT Valley, však vyvrátila všetky predsudky. Účastníčkam poskytli spíkerky množstvo inšpiratívnych podnetov na to, aby pochopili, že sa ani vo svete informačných technológií nestratia.

REKLAMA
Zdroj foto: Košice IT Valley

„V klastri Košice IT Valley sa snažíme zvýšiť podiel žien v IT a technologickom odvetví. Ženám poskytujeme príležitosti na vzdelávanie a rozvíjanie potrebných zručností. Najväčšími prekážkami rastu žien však nie sú chýbajúce zručnosti, ale predsudky o tom, že IT je výlučne mužská záležitosť, či presvedčenie, že ženy nie sú dostatočne technicky zdatné. Veríme, že tieto bariéry možno odstrániť zvyšovaním povedomia o úlohe žien v IT, podporou vzdelávania, mentoringu, a tvorbou rovnakých príležitostí pre všetkých, čo je cieľom nášho klastra a jeho členov. Nápad vytvoriť konferenciu venovanú ženám v IT vznikol z rovnakých dôvodov. Cieľom konferencie MDŽ v IT je ukázať ženám, že každá z nich si dokáže nájsť svoje miesto v IT,“ hovorí Miriama Hučková, riaditeľka Košice IT Valley.

Ženy by sa jednoducho mali prestať báť. Ich obavy však logicky pramenia z dlhoročného vnímania IT sveta ako miesta, ktoré automaticky patrí mužom programátorom či kóderom.

„Prajem si, aby si ženy viac verili a aby vedeli viac o možnostiach, ktoré IT sektor ponúka. V tomto odvetví existuje množstvo atraktívnych pracovných pozícií, kde nie je potrebné komplikované programovanie ako napríklad projektová manažérka, vizualizačná expertka alebo testerka. A aj na pozíciách, ktoré sú technicky náročnejšie, dokážu ženy zažiariť po prekvapivo krátkom rekvalifikačnom kurze. Nežné pohlavie skrátka má IT priemyslu čo ponúknuť, a preto si myslím, že je dôležitá aj osveta. Napríklad aj v rámci takých podujatí, akým je Medzinárodný deň v IT, “ vysvetľuje Veronika Kralovičová, ktorá pracuje v Zurich Insurance Company na pozícii Actuary and Manager of Global Claims & Business Intelligence Team.

Zdroj foto: Košice IT Valley

Mnohé ženy si to neuvedomujú, ale práca v informačných technológiách prináša okrem finančného ohodnotenia aj slobodu. Môžu pracovať z domu, byť stále blízko svojej rodiny, alebo môžu pracovať zo zahraničia. Stačí mať len dobré pripojenie na internet.

 „Pre mňa osobne je jednou z dôležitých hodnôt sloboda. Práca v IT sektore prináša neuveriteľnú voľnosť. Či už pri obyčajnom rozhodovaní sa, odkiaľ budete pracovať – z domu, z kancelárie, alebo z kancelárie na Mallorce, ale aj v tom, kedy ju budete vykonávať. Finančné ohodnotenie taktiež prináša obrovskú slobodu. Čo viac chcieť od svojho zamestnania? Ak pracujete na oddelení, ktoré vám dáva zmysel, niet o čom premýšľať,“ konštatuje Andrea Cox, zakladateľka spoločnosti digiQ.

Zdroj foto: Košice IT Valley

Ženy sa v IT uplatnia či už v oblasti testingu, programovania, alebo dokonca v odbore, akým je napr. Research & Development, v ktorom pracuje aj Veronika Hudzíková. Na konte má niekoľko spoločensky zodpovedných projektov, ktoré využívajú napríklad rozšírenú alebo virtuálnu realitu.

„Som nadšená z možnosti sledovať rast dievčat a žien v IT sektore a teší ma, že už postupne nie sú vnímané ako rarita v technologickom prostredí. V dnešnej dobe ženy skvele prezentujú svoje schopnosti a zručnosti, čím výrazne prispievajú k úspechu a inováciám v IT. Tento pozitívny trend je inšpirujúci a nesmierne dôležitý pre budúcnosť našej spoločnosti,“ dodáva na záver Veronika Hudzíková.

Konferenciu MDŽ v IT, ktorú zorganizovalo Košice IT Valley, podporili Zurich Insurance Company, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, marketingová agentúra Promiseo, komunikačná agentúra Lemur, spoločnosť Accenture a online magazín Akčné ženy. Priniesla množstvo inšpiratívnych myšlienok, ktoré určite podporia nejednu ženu v rozhodovaní sa o svojej budúcnosti.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

komentár: 1