EAST MAG
IdentITa ženy_ GlobalLogic
Zdroj foto: GlobalLogic Slovakia

Zdenka otočila svoj kariérny život o 180 stupňov: Chce to odvahu, ale IT za to stojí

Mnoho žien aj v dnešnej dobe bojuje s predsudkami či stereotypmi, ktoré sa týkajú ich kariéry. Rekvalifikovať a zmeniť pracovné zameranie sa môže zdať náročné, no nie je to nereálne. Príkladom je aj Zdenka, ktorá z predchádzajúcej práce v administratíve odštartovala svoju kariéru odznova v dynamickom prostredí IT ako testerka. Podarilo sa jej to aj bez toho, aby mala v tejto oblasti skúsenosti. 

„Zmeniť pracovné zameranie bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla vo svojom živote urobiť. Vďaka informačným technológiám a práci testerky som v sebe objavila vlastnosti, o ktorých som doteraz ani netušila,“ hovorí Zdenka Kováč, ktorá už tri roky pracuje na pozícii testerky.

Mnoho žien sa bojí vstúpiť do sféry informačných technológií. Myslia si, že im v tom bráni vzdelanie, skúsenosti, no niekedy aj vlastné sebavedomie či pocit, že na túto prácu nemajú, pretože IT je stále vnímané ako súčasť mužského sveta. „Študovala som na Leteckej fakulte, po skončení školy som pracovala na letisku v Košiciach a odtiaľto som sa dostala do GlobalLogic Slovakia. Moja prvá pracovná pozícia bola v backoffice, kde som mala na starosti prevažne riešenie služobných ciest. Keby mi niekto na výške povedal, že budem robiť v IT, určite by som mu neverila. Nebol to môj cieľ,“ vysvetľuje Zdenka.

Programovanie je závislosť – keď s ním raz začnete, neviete prestať 

Zdenku oslovili projekty spoločnosti GlobalLogic Slovakia, ktoré zachraňujú ľudský život alebo ho uľahčujú. Začala si preto o projektoch zisťovať viac. Za pomoci mentora hľadala pozície, v ktorých by sa mohla uplatniť, študovala terminológiu a získavala teoretické znalosti. „Nebolo to jednoduché, to priznávam. Musela som sa rozhodnúť, či zostať v starej práci, ktorá ma nenapĺňala alebo skúsiť niečo nové. Študovala som si všetko ohľadom testingu, okúsila som aj programovanie. Keď som napísala svoj prvý riadok kódu, bola som v eufórii. Nechcela som prestať, bola to moja závislosť. Prešla som pohovorom, prijali ma a potom to začalo byť skutočne zaujímavé.“

Zdenka Kováč
Zdroj foto: GlobalLogic Slovakia

Prvé tri mesiace, mala Zdenka svojho mentora, ktorý jej detailne vysvetlil procesy, systém a to, ako to v tíme funguje. „V tíme som bola jediným nováčikom. Keď som nastúpila, mentor mi vysvetlil, o čom projekt  je, aký produkt vyvíjajú, ako sa píšu test cases a vlastne ma zasvätil do všetkého, čo je náplňou práce testera. Tím bol vyskladaný z mužov a žien. Prijali ma veľmi dobre a ochotne pomáhali alebo vysvetľovali, čo bolo treba. Som vďačná, že som jeho súčasťou.“ 

GlobalLogic Slovakia privíta každú novú krv aj bez technického vzdelania. Stačí len chcieť, prejaviť záujem, byť zdravo zvedavý a motivovaný. „Myslím si, že ženská rozvaha a trpezlivosť má v IT svoje miesto. Mnoho žien sa zľakne a myslí si, že tento segment je len o programovaní a programovacích jazykoch. Nie je to pravda. V tomto segmente si každá žena vie nájsť svoju pozíciu, v ktorej bude šťastná. Mne učaroval testing a učím sa aj programovacie jazyky. K takémuto razantnému kroku, ako je zmena kariéry, určite pomôžu aj inšpiratívne príbehy žien, ktoré sa rozhodli “prebehnúť” do sveta informačných technológií z úplne iných oblastí a dostali sa k skvelým IT projektom, ktoré dávajú zmysel a pomáhajú,“ dodáva Zdenka na záver.  

Nebojte sa odhaliť svoju pravú identITu s GlobalLogic Slovakia:

GlobalLogic Slovakia

GlobalLogic, líder v oblasti digitálneho inžinierstva a súčasť a Hitachi Group Company, pomáha zákazníkom na celom svete navrhovať a prinášať inovatívne produkty, platformy a najnovšie digitálne vymoženosti. Na Slovensku má GlobalLogic centrálu v Košiciach a pôsobí aj v Banskej Bystrici a v Žiline.

komentár: 1