EAST MAG
MDZvIT_Zurich_spiker
Zdroj foto: Nina Ligasová

Ženy sa v IT svete rozhodne nestratia 

Príbehov žien, ktoré zmenili svoju neuspokojivú prácu je, našťastie, čoraz viac. Dokážu motivovať, nielen iné ženy, k rozhodnutiu pokúsiť sa zmeniť kariérnu cestu. Existuje množstvo dôvodov, ktoré bránia nežnému pohlaviu roztiahnuť krídla v IT sfére. Rodina, deti, nízke sebavedomie, pracovný čas či obava z náročnosti práce.

Svoj príbeh nám porozprávala aj Veronika Kralovičová z Zurich Insurance Company, ktorá vystúpi 27. apríla 2023 na konferencii v rámci Medzinárodného dňa žien v IT v Košiciach. Ak si chcete vypočuť jej inšpiratívny príbeh na tému “Ženy sa v IT svete rozhodne nestratia,” neváhajte sa registrovať prostredníctvom online formulára. Vstup na podujatie je bezplatný.

Veronika, aká je vaša súčasná pracovná pozícia? 

Momentálne pracujem na pozícii Actuary and Manager of Global Caims & Business Intelligence Team. Na tejto pozícii som necelé 4 roky a v samotnej firme skoro 10 rokov. Náplňou mojej práce je manažovanie globálnej reportovacej platformy, v ktorej vykazujeme výsledky firmy. Som zodpovedná za to, aby výsledky boli vykázané včas, aby boli správne, aby dáta boli správne upravené a vizualizačné “dashboardy” správne vyvinuté. 

Čo konkrétne vaša pozícia obnáša? 

Mám na starosti tím ľudí, ktorí sú zodpovední za rôzne časti, napríklad za prípravu dát alebo vizualizáciu. Ja to následne dávam všetko dokopy. Okrem toho manažujem aj tím, ktorý je zodpovedný za zber, úpravu, plánovanie a reportovanie a analýzu globálnych škodových udalostí. 

Aká bola vaša cesta k tejto pozícii?

Na konci roka 2018 som nastúpila do práce po materskej dovolenke a po návrate som dostala na starosť niekoľko projektov, ktoré síce pred materskou boli pre mňa zaujímavé, no po návrate pre mňa už nepredstavovali takú výzvu. Bola som na danej pozícii už dlhšie, no cítila som, že chcem niečo viac, niečo iné, niečo, čo by pre mňa predstavovalo spomínanú výzvu. Počas riešenia jedného projektu som mala príležitosť spolupracovať s juniornými kolegami, a vysvetľovala som im, čo majú robiť. Ja som ich prácu mala skontrolovať, či je správna, a v tom som sa našla. Uvedomila som si, že chcem byť manažérkou. Bolo to trošku náročné a mala som pocit, že som zastala na mŕtvom bode, nakoľko na oddelení, resp.v tíme, v ktorom som bola, boli obsadené všetky manažérske pozície. Okrem toho, na túto pozíciu čakali aj ľudia, ktorí mali viac skúseností ako ja sama. 

Ako ste sa vysporiadali s touto nepríjemnou situáciou? 

Bola som z toho celkom frustrovaná, no raz som sa o svojich manažérskych ambíciách zdôverila nášmu CEO. Moje slová boli: „Jeden deň chcem byť na vašej pozícii.“ Moja úprimnosť sa mu zapáčila natoľko, že mi navrhol mentorship program. Začali sme sa stretávať, viac sa rozprávať o mojich ambíciách, o tom, čo ma baví, o mojich silných, ale aj slabých stránkach. V tom čase som si všimla jednu otvorenú pozíciu, ktorá sa síce netýkala sféry, v ktorej som sa cítila ako špecialista. V pracovnej ponuke boli slová, ktoré som dovtedy vôbec nepoznala –  SCRUM či JIRA. Na túto pozíciu hľadali niekoho, kto bude prepájať IT svet so svetom biznisu. Môj mentor ma motivoval vyskúšať to. Povedal, že ak sa aj na pozíciu nedostanem, budem mať aspoň väčšie skúsenosti s pohovormi, a že aj moji nadriadení budú vidieť, že mám seriózny záujem posúvať sa vpred.  

Vždy ste túžili byť súčasťou IT sveta?

Absolútne nie. Vyštudovala som aktuársku matematiku, čo je veda, ktorá sa snaží pochopiť a vyčísliť riziká najmä v poisťovníctve. Tradičná rola pre aktuára je vo vyčísľovaní, koľko by mala poistka stáť, aby pokryla náklady poisťovne, alebo vo výpočte finančných rezerv, ktoré poisťovňa musí držať, aby vedela plniť poistné podmienky. 

Hoci aj táto práca zahŕňa veľa IT zručností, ako sú napríklad projekcia, programovanie, automatizácia, nie je to úplne IT rola. 

Prečo ste sa rozhodli pre túto prácu, čím vám učarovala?

Páči sa mi, že mám príležitosť udávať našej platforme smer. Ja navrhujem, ako má vyzerať, čo by sme mali prioritizovať. Páči sa mi, že robím na rôznych projektoch a nikdy sa nenudím, naša platforma sa stále posúva vpred, stále hľadáme nové možnosti a riešenia, vylepšenia a technológie. Páči sa mi práca s mojím tímom. Každý jeden z nich je výnimočný a je krásne vidieť, ako sa niekto posúva vpred, učí sa nové veci a je úplne na inej úrovni ako pred rokom. 

Aké prekážky ste ako žena museli v IT prekonávať?

Žien je v IT veľmi, veľmi málo. Vysokopostavených žien v IT svete je ešte menej. Odkedy som na tejto pozícii, zúčastňujem sa porád, kde sú zväčša muži. Na začiatku to bolo pre mňa extrémne zastrašujúce. Bála som sa niečo opýtať, prezentovať svoje nápady alebo som dokonca mala pocit, že nie som dosť dobrá na to, aby som tam sedela. Časom som si uvedomila, že to je syndróm podvodníka (pozn red. z ang. výrazu impostor syndrome), a je to niečo, čo má veľmi veľa ľudí a žien. A s tým by sme mali bojovať a pracovať. 

Veronika Kralovičová z Zurich Insurance Company. Zdroj foto: Nina Ligasová 

Stretli ste sa ako žena s dehonestovaním svojej práce?

Úprimne môžem povedať, že nie. Mám šťastie, že pracujem v skvelej firme so skvelými ľuďmi, ktorí sa navzájom rešpektujú a snažia sa vyzdvihnúť jeden druhého. Vo všetkých oddeleniach, v ktorých som pôsobila, som sa cítila vypočutá a rešpektovaná. Najnepríjemnejšie, s čím som sa stretla je, že ľudia boli skeptickí, keď ma videli. Neverili, že môžem niečo dobré navrhnúť, ale ich postoj sa rýchlo zmenil, keď videli moju prácu a moje výsledky. A ten ich skepticizmus? Neviem či to bolo kvôli môjmu pohlaviu, veku, výzoru alebo národnosti. Našťastie som ich presvedčila. 

Ako sa vám darí prepájať kariérny život so súkromným?

Myslím si, že v tomto je IT svet úplne perfektný. Pracujem prevažne z domu, takže keď nemám dôležitý meeting, viem pomôcť manželovi s dieťaťom či domácnosťou. Keď potrebujem ísť po staršieho syna do škôlky, viem vypnúť počítač a prácu dokončiť neskôr večer. Keď mám v práci pokojnejšie obdobie, viem si ísť počas obeda zabehať, venovať sa sama sebe alebo zobrať mladšieho syna na prechádzku či detské ihrisko. 

Nie je to len o zamestnaní, dôležitá je aj podpora blízkych. S manželom máme vzťah nastavený rovnocenne. V čase, keď som bola doma s deťmi ja, prebrala som zodpovednosť za chod domácnosti. Momentálne to máme vymenené a doma je môj manžel, tým pádom má na starosti varenie, nákupy a v neposlednom rade aj zodpovednosť za naše deti. 

Prečo by sa podľa vás mali ženy prestať obávať IT sektora?

Asi by som to necharakterizovala ako strach. Samozrejme, je percento žien, ktoré si myslia, že nie sú dosť dobré na to, aby to zvládli, alebo si myslia, že to je extrémne náročné. Ale myslím si, že väčšina žien v prvom rade nevie, aké príležitosti informačné technológie ponúkajú.

Povedomie o týchto pozíciách je veľmi nízke. Preto si možno IT predstavujú ako technickú podporu, ktorá opraví pokazený počítač, alebo ako kóderov či programátorov, ktorí nevytiahnu päty z domu a žijú len na donáškach jedál. V týchto rolách sa samozrejme nevedia nájsť, nevnímajú ich ako atraktívne pre seba, a tým pádom nevnímajú IT ako potenciálnu kariérnu cestu. 

Lenže v IT sú aj iné pozície ako projektový manažér, vizualizačný expert, tester a pod. To sú pozície, kde človek skutočne nepotrebuje vedieť programovacie jazyky, prípadne ak, tak len na veľmi basic úrovni. Okrem toho, programovanie v dnešnej dobe už nie je to, čo kedysi. 

V mojom vnímaní sú ženy viac perfekcionalistky. Ak napríklad vidia pozíciu, v ktorej je potrebné vedieť 7 programovacích jazykov, a ony vedia len 5, tak to ani nevyskúšajú. Naopak, niektorí muži, ak poznajú len 4 zo 7 potrebných, bez problémov sa prihlásia, potľapkajú sa po pleci, a na pohovore jednoducho deklarujú, že sa to naučia. 

Majú podľa vás ženy nejakú superschopnosť, ktorú napríklad muži nemajú, a preto sme v IT alebo teda na nejakej konkrétnej IT pozícii lepšie?

Nedovolím si hovoriť o všetkých ženách alebo mužoch, ale superschopnosti, ktoré vidím na ženách, ktoré so mnou pracujú, musí vidieť každý. Sú precízne, robia menej chýb a dôkladne testujú. Okrem toho som spozorovala, že matky si vedia krásne nastaviť priority, sústredia sa na to, čo je podstatné. Jednoducho majú lepší nadhľad.  

Inšpiroval vás tento rozhovor? Chcete aj vy kariérnu zmenu, no obávate sa? Neváhajte a registrujte sa na konferenciu Medzinárodný deň žien v IT, ktorá je venovaný všetkým ženám.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár