EAST MAG
Girl’s Day
Zdroj: AjTy v IT

Deň, ktorý u dievčat prebúdza vášeň pre technológie. Podujatie Girl’s Day zažije už 10. ročník

Koniec apríla dáva dievčatám možnosť nazrieť do zákulisia IT firiem naprieč celou krajinou. Mladé študentky môžu vidieť technológie z novej perspektívy či získať motiváciu v ďalšom napredovaní v atraktívnej kariére.

Girl’s Day prichádza už 27. apríla. Podujatie je súčasťou celosvetových osláv Medzinárodného dňa žien a dievčat v IT na Slovensku. Organizuje ho iniciatíva Aj Ty v IT, ktorá už viac ako desaťročie napomáha zvýšeniu počtu žien v technológiách. 

Cieľom podujatia je predstaviť moderné technológie dievčatám vo veku 15-19 rokov a priblížiť im, aké možnosti štúdia, práce či podnikania im sektor ponúka.

Girl’s Day 2019. Zdroj: Aj Ty v IT
Girl’s Day 2019. Zdroj: Aj Ty v IT

Možnosť objaviť novú vášeň

Tohtoročný Girl’s Day bude špeciálny. Ide totiž už o jubilejný desiaty ročník. Úspech tohto projektu potvrdzujú skúsenosti. Najväčší ohlas prišiel v roku 2019 kedy sa do neho zapojilo 76 firiem a zúčastnilo sa ho 1227 dievčat. Nasledujúce roky priniesli vďaka pandémii online formáty. Vlaňajší ročník sledovalo takmer 1900 dievčat. 

Mnoho stredoškoláčok, ktoré sa podujatia v minulosti zúčastnilo, tu objavilo novú vášeň, ktorá ich neskôr doviedla k zaujímavej IT práci. Skúsenosti totiž potvrdzujú, že zapojené dievčatá tu získavajú prestížne poznatky od ľudí, ktorí pracujú v technológiách a spoznávajú firmy zvnútra.

Girl’s Day 2019. Zdroj: Aj Ty v IT
Girl’s Day 2019. Zdroj: Aj Ty v IT

Aby boli ženy súčasťou IT budúcnosti

Girl’s Day je jedno z prvých podujatí, ktoré Aj Ty v IT organizuje pre stredoškoláčky vo veľkom rozsahu. Mimo tohto eventu majú dnes dievčatá na výber aj workshopy na školách, vzdelávacie kurzy či ďalšie eventy. 

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Organizácia sa okrem stredoškoláčok venuje tiež vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, špeciálnym kariérnym programom pre dospelé ženy a spolupráci s učiteľmi a učiteľkami pre nové témy a pútavejšiu IT výučbu v školách po celom Slovensku. 

Aj Ty v IT

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom tiež mottom „Technology has no gender“, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Za necelých deväť rokov činnosti prešlo jeho workshopmi, kurzami a akadémia takmer 25 tisíc dievčat a žien vo viac ako 30 slovenských mestách. V roku 2020 združenie získalo nomináciu na prestížnu cenu UNESCO Prize for Girls’ and Women’s Education.

Pridajte komentár