EAST MAG
Maki_Namekawa
Zdroj foto: Štátna filharmónia Košice

KHJ: Objavte klavírny minimalizmus v podaní Maki Namekawy

Prvý z komorných koncertov festivalu Košická hudobná jar (KHJ) bude patriť klavírnemu minimalizmu v interpretácii japonskej umelkyne. Podujatie MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO sa uskutoční 4. mája 2023 o 19:00 v Dome umenia. Klaviristka Maki Namekawa patrí k vedúcim osobnostiam medzi súčasnými umelcami, ktorá priťahuje pozornosť publika k súčasnej aj klasickej hudbe. Úzko spolupracuje so svetoznámym skladateľom Philipom Glassom. V roku 2013 s ním uviedla jeho kompletných 20 klavírnych etúd a o rok neskôr ich vydala na CD. Nahrávka sa dostala na prvé miesto v hitparáde iTune Classic a získala veľké uznanie od BBC Music Magazine. Návštevníci recitálu Maki Namekawy v Košiciach si z Glassovej tvorby vychutnajú dielo Piano Sonata. Program svojho koncertu približuje Maki Namekawa v krátkom rozhovore.

Do Košíc sa vraciate po ôsmich rokoch.

REKLAMA

Som veľmi rada, že môžem opäť vystúpiť v Košiciach, kde som v roku 2015 uviedla 20 klavírnych etúd Philipa Glassa spoločne so skladateľom. Tentokrát predstavím tri majstrovské diela od Györgya Ligetiho, Chicka Coreau a opäť Philipa Glassa.

Zastavme sa pri každom diele. Z jedenástich skladieb cyklu Musica Ricercata od Györgyho Ligetiho pre sólový klavír, ktoré vznikli v rokoch 1951-1953, vyžaruje neodolateľná živelná sila.

György Ligeti, ktorý prežil holokaust, dokončil pred útekom na Západ charakteristickú skladbu „Musica ricercata“. Toto brilantné dielo, predchodca minimalizmu, je pre mňa autobiografickou „maďarskou rapsódiou“.

Maki Namekawa
Foto: Andreas H. Bitesnich

Ako na vás pôsobí cyklus pre sólový klavír Children’s Songs od jazzového klaviristu Chicka Coreau?

Chick Corea chcel predovšetkým sprostredkovať krásu kombinovanú s jednoduchosťou, ktorú nájdete často u detí, a ja cítim čistú radosť zakaždým, keď počujem alebo hrám jeho nádherné „Children’s Songs“.

Fascinujúci autorský rukopis Philipa Glassa si návštevníci vychutnajú naživo v Košiciach po prvý raz. Ide o tridsaťminútové dielo o troch častiach a vieme, že je pre vás výnimočné.

Veľmi sa teším, že vám predstavím skladbu Piano Sonata, ktorú pre mňa v roku 2019 zložil Philip Glass vo veku 82 rokov. Zažila som neoceniteľnú skúsenosť z úzkej spolupráce s Philipom počas tvorby tohto neskorého majstrovského diela. Niečo, čo budem nosiť so sebou po zvyšok života. Sonáta sa skladá z troch častí, ktoré sú navzájom prepojené a ukazujú, ako Philip skúma svoj vlastný harmonický a rytmický hudobný jazyk. Často vravel, že toto je hudba, akú nikdy predtým nepočul, a chcel ňou posunúť možnosti formy a nástroja. Dúfam, že moja láska a rešpekt k tejto hudbe prejde aj na publikum.

Cena vstupného na komorný koncert MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO
je 13/12/11 €, zľavnené: 10/9/8 €, lóža: 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Zdroj foto: Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár