EAST MAG
Štátna filharmónia Košice_foto Jakub Šimoňák_1
Zdroj foto: Jakub Šimoňák

Otvárací koncert Košickej hudobnej jari v znamení slovenského a českého diela

Medzinárodný hudobný festival Košická hudobná jar (KHJ) oslavuje tento rok svoj 67. ročník a pozýva návštevníkov na prehliadku svetového symfonického i komorného umenia. Organizátor podujatia Štátna filharmónia Košice pripravila osem festivalových podujatí a rôzne žánre – klasickú hudbu od baroka po súčasnosť, jazz aj minimal music. Otvárací koncert KHJ bude patriť symfonickému koncertu. Orchester ŠFK povedie britský dirigent John Warner a o sólo v obľúbenom Dvořákovom Koncerte pre violončelo a orchester h mol sa postará dánsky violončelista Jonathan Swensen. Košická hudobná jar štartuje 27. apríla o 19:00 v Dome umenia a potrvá do 25. mája.

Časť dramaturgie približuje generálna riaditeľka Štátnej filharmónie Košice Lucia Potokárová: „Festival Košickej hudobnej jari programovo rámcujú dve významné, svoju dobu reflektujúce diela. Na úvod festivalu zaznie ôsma symfónia Alexandra Moyzesa, jedného z najvýraznejších osobností slovenskej hudobnej moderny. Symfónia je reakciou na udalosti z augusta 1968, ktoré v Československu zadusili akýkoľvek náznak slobody ducha. Na záver festivalu Košická hudobná jar zahrá orchester Štátnej filharmónie Košice Šostakovičovu legendárnu siedmu symfóniu ‚Leningradskú‘, jednoznačne protivojnové dielo.“ 

John Warner, Askonas Holt, London, November 2022

Moyzes & Dvořák

Košickú hudobnú jar otvorí Symfónia č. 8 pre veľký orchester od Alexandra Moyzesa, ktorej posolstvo je stále aktuálne. Jedna zo zásadných postáv slovenskej hudby, skladateľ Alexander Moyzes, sa okrem hudby vyjadroval aj k spoločenskému dianiu. Po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v roku 1968 pretavil svoj umelecký protest do Symfónie č. 8. Dokončil ju v roku 1969, dal jej príznačný podtitul „21.8.1968″ a prejavil ňou svoj nesúhlas s okupáciou Československa armádami Varšavskej zmluvy. Dielo bolo počas totality, až do novembra 1989, zakázané.

Koncert pre violončelo a orchester h mol z roku 1895 sa od ostatných skladieb tzv. amerického obdobia Antonína Dvořáka zásadne líši predovšetkým vo výraze. Hlavným rysom diela je melanchólia, avšak nie bezvýchodisková rezignácia. Ide o jedno z najhlbších diel spomedzi veľkých Dvořákových opusov, vyznačujúcich sa hlbokou kontempláciou, ale zároveň aj monumentálnym výrazom a veľkorysými proporciami. V sólovom parte Dvořák dokonale využil všetky zvukové možnosti nástroja. Prakticky nepretržitý melodický tok, rovnako ako množstvo originálnych inštrumentačných nápadov, napríklad dialóg violončela s flautou v prvej časti, i celková výstavba diela je najpresvedčivejším dokladom skladateľovej výnimočnej hudobnej invenčnosti.

„Dokončil jsem nový koncert pro cello a pravím Vám zcela jistě, že tento koncert daleko předstihuje moje oba koncerty, jak houslový, tak i ten klavírní. Nedivte se, že sám Vám to povídám, samochvála nebývá spolehlivá, ale já Vám to musím říct, že mám z toho díla nehoráznou radost a myslím, že se nemýlím,“ napísal Antonín Dvořák Josefovi Bohuslavovi Foersterovi v marci roku 1895, keď dokončil prácu na Koncerte pre violončelo a orchester.

Na historickú písomnosť reflektuje Lucia Potokárová: „Samotné slová Antonína Dvořáka sú krásnou pozvánkou na Otvárací koncert 67. ročníka Košickej hudobnej jari, na ktorom sa môžete presvedčiť, že sa Dvořák vo svojom diele nemýlil a vypočuť si tento veľkolepý violončelový koncert v podaní vynikajúceho dánskeho violončelistu Jonathana Swensena.“  

Swensen & Warner

Sólistom večera bude violončelista Jonathan Swensen – držiteľ grantu Avery Fisher Career Grant za rok 2022, víťaz Medzinárodnej sláčikovej súťaže vo Windsore 2019, Chačaturjanovej Medzinárodnej violončelovej súťaže 2018 a laureát Young Concert Artists Auditions v roku 2018. Jonathan Swensen sa narodil v Kodani do hudobníckej rodiny, debutoval v marci 2017 Elgarovým Koncertom pre violončelo s Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Minulý rok mu vyšla debutová nahrávka Fantasia na Champs Hill Records, album diel pre sólové violončelo.

Jonathan Swensen
Zdroj foto: archív Jonathan Swensen

Orchester ŠFK povedie mladý britský dirigent John Warner. Je zakladateľom a umeleckým riaditeľom Orchestra for the Earth a hudobným riaditeľom Oxfordskej opery. Dirigoval London Symphony Orchestra a BBC Philharmonic. Pravidelne asistuje veľkým dirigentským osobnostiam, akými sú Sir Simon Rattle a Daniel Harding, spolupracuje s Orchestre de Paris, Dresden Staatskapelle, Wiener Symphoniker a ďalšími. Jeho priekopnícka práca s Orchestra for the Earth mu umožňuje uvádzať po celej Európe širokú škálu koncertov, ktoré spájajú hudbu a prírodu, spolupracuje s poprednými environmentálnymi umelcami, vedcami a charitatívnymi organizáciami.

Ceny vstupeniek na symfonický Otvárací koncert KHJ sú 13/12/11 €, zľavnené: 10/9/8 €, lóža: 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Zdroj: Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár