EAST MAG
Zdroj foto: WRO

Registrácia na 4. ročník World Robot Olympiad je spustená

Mladí programátori a nadšenci robotiky si opäť prídu na svoje. Tento rok sa koná už štvrtý ročník majstrovstiev Slovenska medzinárodnej programátorskej súťaže World Robot Olympiad (WRO). Do súťaže sa tímy môžu zaregistrovať do konca apríla. 

Turnaje WRO sa konajú vo viac ako 70 krajinách sveta. Hlavným organizátorom slovenského kola medzinárodnej súťaže je Edutus Slovensko, ktoré pripravuje toto podujatie s podporou Nadácie Talentum Cassoviensis. Počas súťaže tímy stavajú svoje roboty z LEGO robotických stavebníc a v závislosti od kategórie súťaže sú povolené aj iné kontrolné či stavebné materiály alebo programovacie jazyky.

REKLAMA

Dvoj, no najviac trojčlenné tímy budú môcť pod vedením skúseného mentora navrhovať roboty vytvorené z obľúbenej LEGO stavebnice, ktoré riešia rôzne výzvy na súťažnom poli.

„Najzaujímavejšie je to, že každý rok sa výzvy zameriavajú na reálne problémy, s ktorými svet bojuje, vysvetľuje Zoltán Hanesz z Nadácie Talentum Cassoviensis.

Roboty z kategórie ELEMENTARY  budú pomáhať pri riadení lodného odpadu a záchrane veľryby z plytkej vody.

Robot z JUNIOR kategórie bude pomáhať inštalovať a opravovať podmorské káble, podmorské serverové farmy a taktiež bude aktivovať pobrežné solárne panely.

Stredoškoláci v kategórii SENIOR budú stavať roboty, ktoré budú pomáhať pri nakladaní a vykladaní lodí, dopĺňať im palivo a vypravia ich na otvorené more.

S robotom na majstrovstvá sveta

Tímy môžu súťažiť v troch vekových kategóriách – Elementary, Junior a Senior. Víťazi jednotlivých kategórií postúpia na majstrovstvá sveta, ktoré sa tento rok budú konať v Paname, druhé miesta z každej kategórie získajú nomináciu na medzinárodnú súťaž Friendship Invitational v Dánsku.

Aby tím získal titul najlepších robotmajstrov, je potrebné, aby jeho robot prešiel niekoľkými prekážkami, vysvetľuje organizátor podujatia. 

Zdroj foto: WRO Slovakia

Súťažné kategórie:

Tímy pozostávajúce z dvoch, maximálne troch členov môžu zabojovať v týchto kategóriách:

1. Elementary – od 8 do 12 rokov
2. Junior – od 11 do 15 rokov
3. Senior – od 14 do 19 rokov 

Registrovať sa môžete do 30. apríla 2023 prostredníctvom formulára, ktorý nájdete na www.wro.sk. World Robot Olympiad sa uskutoční 6. júna 2023 v Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach.

_____________________________________________________________________________________________________

O World Robot Olympiad: 

Svetová robotická olympiáda sa organizuje od roku 2004. V súlade so svojím poslaním sa zameriava na zapojenie mladých ľudí z celého sveta, s cieľom rozvíjať ich tvorivosť, dizajnérske zručnosti a schopnosti riešiť problémy prostredníctvom vzdelávacích súťaží plných výziev a aktivít v oblasti stavania robotov.

Spoločnosť WRO® začala propagovať robotiku pre mladých ľudí na celom svete. Dúfa, že podporou učenia o robotike vie vyvolať záujem mladých ľudí o predmety STEM (veda, technológia, inžinierstvo a matematika) a inšpirovať inovátorov zajtrajška. WRO je vskutku globálna súťaž zameraná na vedu, techniku ​​a vzdelávanie, spojená s robotickými súťažami. Pomocou kreativity, vynaliezavosti a metodického prístupu k problémom sa rozvíjajú zručnosti potrebné na riešenie akejkoľvek situácie.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár